Moje rady pre budúce mamičky

By Zuzulienka - 22.2.18

Byť mamou je to najlepšie povolanie, aké môžete mať. Ak sa ňou raz stanete, budete ňou už do konca života. Ja som mamou už takmer 3 roky. Za tento čas sa človek vnorí do úplne iného sveta, ako žil dovtedy a rieši úplne iné veci... Plienky, cumlíky, režim dieťatka, nové oblečenie, čo mu uvariť, ako ho zabaviť atď.


Ja som si ešte v období tehotenstva hľadala veľa informácií, čítala, čo mamičky odporúčajú a čo naopak neodporúčajú, no človek sa najlepšie naučí vlastnou skúsenosťou a vlastnými chybami. Preto tu mám pre vás mamičky, aj budúce mamičky zopár mojich postrehov a rád.



1. nekupujte si trojkombináciu kočíka - ja by som to už nikdy neurobila. Keď som bola tehotná, videla som to ako výhodný cenový krok, no nie vždy sa musí vyplatiť. Vanička, športová časť a vajíčko - super... ale viete vy vôbec, v akom veku sa už vaše dieťatko do vaničky nevojde a bude potrebovať športovú časť? No neviete, pretože každé dieťa inak rastie, inak vyzerá a má iné nároky a potreby.
A čo ak v jeho 8. mesiacoch, tak ako ja, zistíte, že tá športová časť je obrovská, nemotorná, nevyhovujúca, zle sa ovláda a vaše dieťatko je v nej proste stratené??? No nič, kočík buď predáte, alebo sa s tým zmierite. Ja som nezmierila a tak som celú 3-kombináciu predala a do pár týždňov kúpila samostatný športový kočík.
Takže odporúčam a na začiatku fakt zamerať iba na hlbokú vaničku a vajíčko do auta. Športovú časť si kúpite vtedy, keď ju budete naozaj potrebovať.

2. kúpte si aj čiapky na viazanie - neviem, čo je to dnes za módu, ale často sa stretávam s tým, ako je dieťatko v kočíku zababušené a uši holé, napriek tomu, že má čiapku. Ja som na uši u detí veľmi citlivá a podľa mňa majú mať takú čiapku, aby im zakryla pekne aj ušká. A do kočíka pre ležiace bábätko odporúčam čiapku na viazanie. Niektoré detičky sa totiž často vrtia a nemusíte stále sledovať, či sa im čiapka neposunula a netrčia im ušká.
Možno sa vám to zdá smiešne, ale naozaj nikdy neviete ani sami, kde chytíte taký obyčajný a pritom nepríjemný prievan.

3. zamerajte sa na veci, ktoré reálne potrebujete - teda nekupujte si zbytočne odsávačku na mlieko, tak ako som kúpila ja a potom som ju nikdy nepoužila... Nekupujte 10 fľašiek, ak ste rozhodnutá kojiť. Ak kojenie nepôjde, tak ľahko fľašku dokúpite. A tak je to aj s ostatnými vecami.

4. na prvé mesiace vám stačí minimum oblečenia - hlavne tie prvé 3 mesiačiky. Dieťatko naozaj rýchlo rastie a z počiatočnej veľkosti 56 vám vyrastie za mesiac. Takže naozaj vám stačí zopár bodyčiek, tepláčkov, dupačiek v tejto veľkosti.

5. nepotrebujete špeciálne parné hrnce na prvé príkrmy, ktoré využijete pár mesiacov a potom vám budú stáť v kúte. Uvaríte aj na sporáku v hrnci a nebude to o nič horšie.

6. zabudnite na vyhrávajúce nočniky - za mňa asi najhlúpejšia vec, akú som pre svoje dieťa kúpila. Áno, možno pri prvých pokusoch učenia sa na nočník to môže byť skvelá zábava a motivácia, ale ak sa už dieťa pekne naučí chodiť na nočník, tak mu bude jedno, či hrá, alebo nie a najväčšia otrava to bude pre vás, keď vstane v noci, vyciká sa a váš nočník proste neprestane vyhrávať, dokiaľ nevstanete z postele, nevylejete ho a nevytriete do sucha. Pri obyčajnom nočníku to počká pokojne do rána.

7. veľa spite - vždy keď sa vám dá. Viem, je to ťažké, hlavne v tých prvých mesiacoch, keď si na seba zvykáte, ale spánok je potrebný. Pretože keď sme nevyspaté, sme nepríjemné, nervózne, zlé, unavené a nič sa nám nechce. A naše dieťa potrebuje mamu plnú energie, s úsmevom na perách a pozitívne naladenú.

Na záver:
Nechajte veciam voľný priebeh a nenúťte dieťa do úkonov a činoostí, ktoré by podľa vás v danom veku už malo vedieť. Naozaj má všetko svoj čas a príde to, keď sa rozhodne dieťa a nie vy.

A najväčšia rada ktorú vám dám je: BUĎTE V POHODE. Pretože nech to znie ako 1000 krát obohrané klišé, platí, že ak ste v pohode vy, bude aj dieťa. Ak ste nevyspatá, nervózna, nespokojná, unavená, tak dieťa bude také isté. Mám to overené na vlastnej koži a vždy sa mi to potvrdilo.

Máte aj vy nejaké svoje rady, ktoré by ste radi dali iným budúcim mamičkám?

  • Share:

You Might Also Like

3 komentárov

  1. ďakujem za tipy... my máme termín na prelome júna/júla a bábätka sa už nevieme dočkať... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hezky sepsané tipy :) určitě se mi jednou budou hodit.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. V zásade s tebou vo všetkých bodoch súhlasím, okrem trojkombinacie, treba si správne vybrať. Ja som trojkombinaciu využila do 2 rokov môjho syna a to bol dlháň. Neskôr som dokupila buginu spod ruky ale to len kvôli tomu, že od 9 mesiacov malého sme cestovali každý rok na dovolenku lietadlom. Čiže len na dovolenky. Ono sa inak ťažko radí novopecenym mamám, eufória je zvláštna vec. A ak by som mohla ja poradiť, nech nepoužívajú materský plurál, je to strašne smiešne ��

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!