Což takhle dát si špenát alebo špenátové rizoto

By Zuzulienka - 15.10.13

Kedy ste ho naposledy jedli? Ja včera a bol vynikajúci. Preto som si povedala, že je načase na blog pridať ďalší recept. Ten posledný som na blog pridala presne 22. júla, čo je už naozaj dlhá doba. Dnes to bude ale z trošku iného súdka, pretože väčšina mojich receptov je na koláčiky alebo iné sladké dobroty. Jedná sa o recept, ktorého základnou ingredienciou je špenát, takže pokiaľ ho máte radi, tak si prídete na svoje, no pokiaľ ho radi nemáte, odporúčam vám tento recept vyskúšať. Možno vám práve tu zachutí, pretože je tu jeho celková chuť zjemnená smotanou.



Špenát sa mne osobne spája s filmom, ktorého názov som použila ako nadpis tohto príspevku alebo so známou starou rozprávkou Pepek námorník, ktorý ho jedol na kilá, len preto, aby bol silný. Špenát je ale naozaj zázračná zelenina. Okrem toho, že obsahuje naozaj množstvo železa, ktoré je pre nás ženy veľmi potrebné (zvyčajne ho totiž máme vždy málo) tak obsahuje aj celý rad vitamínov: A, E, C, K, vápnik, horčík, mangán, fosfor, draslík a aj trošku bielkovín. Pravidelnou konzumáciou podporíte celý rad rôznych funkcií v tele. Tak poďte sa pozrieť, ako si tento chutný recept pripravíte.


Ingrediencie:
ryža
1 balík špenátový pretlak
1 sladká smotana
4 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
soľ
olej
mleté čierne korenie
tvrdý syr
kuracie mäso

Postup:
Najprv si pripravte ryžu. Ja ju pripravujem nasledovne:
Na troške oleja si opražím cibuľu nakrájanú nadrobno. Pridám šálku umytej ryže, trošku opražím, posolím a zalejem 1 a 1/2 šálkou vody. A nechám dusiť pokiaľ sa voda nevyparí. Počas celého varenia nemiešam, ryža by bola potom mazľavá a nechutná.
Odporúčam nechať ryžu po uvarení aspoň hodinu odstáť, aby trošku vychladla.


Potom si nadrobno pokrájame cibuľu a cesnak a orestujeme na oleji. Pridáme  špenátový pretlak a dusíme cca 10 min, kým sa špenát úplne nerozpustí. Posolíme, pokoreníme a zalejeme smotanou. Premiešame, ešte chvíľu povaríme a vypneme. Do tejto zmesi dáme ryžu a všetko spolu zmiešame. Naložíme na tanier a posypeme nastrúhaným syrom.


Pre obmenu si tam môžeme pridať aj kuracie mäso zvlášť orestované na inej panvici. Rizotko bude zase trošku iné. Dobrou obmenou sú aj šampińony, no použite radšej čerstvé, ako tie z konzervy.

Tak prajem dobrú chuť!
Máte radi špenát? Aký recept si z neho pripravujete?

  • Share:

You Might Also Like

5 komentárov

  1. špenát taky můžu, nejradši ho mám v kombinaci s mozzarellou (třeba na pizzu nebo šátečků z listového těsta). Možná to tak vyzkouším jako malou obměnu tvého receptu :) Poslední dobou ke špenátu přidávám navíc špetku oregana, připadá mi, že to tu klasickou špenátovou chuť příjemně ozvláštní.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vyzerá to dobre...☺
    http://stylpetky.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hmm, mňam, vyzerá to nádherne, chutne a veľmi jednoducho. Ja špenátik môžem... Určite vyskúšam a potom sa pochválim :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!