Mám pol roka!

By Zuzulienka - 13.10.15

Krásny dník prajem!
Tak a som tu s novým babypostom. Neuveriteľné, ale už je to naozaj pol roka, čo sa zo mňa stala mama. Zdá sa mi, že ešte len včera som si priniesla z pôrodnice malý batôžtek a dnes sa zrazu zobudím a bľaboce si vedľa mňa už polročné chlapčiatko (pre upresnenie, pol rôčka mal v piatok 9.10.) Keď si prezerám fotky, kde mal iba pár dní, chytá ma nostalgia a chvíľami mám pocit, že som si tie dni dostatočne neužila, tak rýchlo ubehli.
A ako sa teda máme? Pozývam vás na zhrnutie nášho polroka :)


1. mesiac
O tom, ako som si zvykala na novú rolu mamy a ako si Nikolasko zvykal na svet som vám už písala. Článok nájdete TU - je tam všetko o našom prvom mesiaci spolu. No predsa len, tu zhrniem aspoň zopár bodov. V tomto mesiaci bolo totiž mnoho "poprvé":


- prvá kontrola u lekárky - kde si ho zapísali, zmerali, zvážili, skontrolovali, dali nám milión brožúrok, letákov, návodov, no fakt množstvo informácií.
- prvá prechádzka - tú sme absolvovali na odporúčanie lekárky a vzhľadom na aktuálne ročné obdobie, aké bolo, na 10ty deň od narodenia Nikolaska. Vonku bolo príjemne slnečno, také typické jarné počasie. Všetko už krásne kvitlo, vzduch sa zohrieval, no stále to nebolo na tričko.
- prvé návštevy - áno, všetci boli zvedaví na Nikolaska. Prišla prababka, starí rodičia, známi a od všetkých sme dostali krásne darčeky - sladkosti, niečo do výbavičky, atd.
- prvý úsmev - tak tým nás Nikolasko obdaril pár dní pred dovŕšením prvého mesiaca. Presne si na ten deň pamätám. Bolo to ráno, keď sme sa zobudili, trošku sme sa bláznili a zrazu vyčaroval úsmev a potom ešte ďalší a ďalší, no proste bolo to veselé ránko
- a samé vybavovačky - aj to je súčasťou toho, keď sa vám narodí bábätko. Nikto sa nestará, ako a cítite, no musíme obehať matriku, mestský úrad, lekárov a vybaviť všetko čo treba. Našťastie nikde nám nerobili problémy.

2. mesiac
Nikolasko od 2. mesiaca začal ožívať. Úsmevy, pohyby, stále čulejší a živší.
- nakúpila som mu kopec všelijakého oblečenia, no občas sme vytiahli aj nejaké to retro oblečko
- absolvovali sme prvú väčšiu akciu s drobcom - babkinu 80tku. Napriek tomu, že tam bol celý čas riadny hluk, on to takmer celé prespinkal. Hluk mu pri spaní akosi nevadí.
- koncom mesiaca si už začal všímať predmety pred sebou a snažil sa do nich búchať rúčkami, aj keď to bolo ešte také nemotorné a viac netrafil, ako trafil, každá snaha sa cení.
- začali sme nakupovať hračky a odvtedy je ich stále viac a viac.


3. mesiac
- na začiatku tohto mesiaca začal na brušku krásne dvíhať hlavičku.
- v polovici mesiaca si už vedel krásne udržať v ruke hračku, aj keď ešte nevedel rúčky koordinovať.
- zrak sa mu už úplne rozjasnil a začal si všetko všímať.
- keď mal asi 11 týždňov, pokrstili sme ho a spravili menšiu oslavu v rámci rodiny - manželova a moja rodina, spolu nás bolo asi 10. Odporúčam však všetkým rodičom krstiť skôr, ideálne, keď je ešte bábätko v perinke, maličké. Tento náš živý drobec bol počas obradu síce pokojný, no stále sa mrvil, všetko obzeral a keby ho nedržímna rukách, tak asi by tam nevydržal.


4. mesiac
- prvýkrát sme s ním cestovali autom viac ako 2 hodiny ku svokrovcom, ktorí bývajú od nás 200 km. Cestu zvládol úplne v pohode. Prvú polovicu prespal a tú druhú sme sa rozprávali, bláznili a smiali.
- začal sa krásne ťahať do sedu za rúčky, pretáčať na bruško, objavil si rúčky a začal sa s nimi hrať.
- koncom mesiaca si objavil aj nožičky a začal ich ohmatávať a ochutnávať.


5. mesiac
- urobili sme mu samostatný hrací kútik, kde sa mu strašne páči
- nožičky a rúčky sa stali najzaujímavejšími hračkami. Bez problémov si vie dať nohu do úst a ochutnávať pršteky
- keď sa niečo nedá zjesť, alebo poriadne pomačkať, tak sa jeduje a hnevá
- začalo sa výskať, pískať, kričať...
- koncom mesiaca sa mu dokonca prestalo páčiť v kočíku. Niekoľkokrát tak vystrájal, že kým sme ho nezobrali na ruky, tak sa neukľudnil. No ako prišlo, tak aj odišlo. Trvalo to asi 2 - 3 týždne a odvtedy je zase v kočíku spokojný. A to už som uvažovala, že vytiahnem šporťák, no keď sa ukludnil, tak zostávame ešte vo vaničke, kým sa zmestí.


6. mesiac
- stále viac a viac sa o všetko zaujíma, všetko chce vidieť, chytať, ochutnávať... je to živé dieťa.
- najradšej by už sedel, no ešte si počká. Najprv sa musí plaziť a štvornožkovať, až potom sedieť. Preto sa snažím ho čo najviac nechávať na brušku na zemi, nech trénuje.
- na brušku sa vie zatiaľ iba točiť dokola.
- občas sa mu už podarilo prevrátiť z bruška na chrbátik. Nezabudnem na ten prekvapený výraz, keď sa mu to náhodne podarilo prvýkrát.


Aký vlastne je?
Nikolasko patrí od narodenia k pokojným deťom. Plakanie bez príčiny nepatrí k jeho povahe. V podstate, on takmer nikdy neplače. Nikdy som s ním nezažila preplakanú alebo prebdenú noc, taktiež zatiaľ nikdy neplakal tak, že by som ho musela viac ako 10 minút čičíkať, aby sa ukľudnil. Je to taký náš smejko.


- keď má plné bruško a čistú plienku, vie sa zahrať aj sám.
- cez deň dáva ešte približne 2- 3 spánky, každé 2 - 3 hodiny, z toho jeden vonku v kočíku. Dĺžka spánku je rôzna: od pol hodiny do 3 hodín. Takže, preto ja mám ešte toľko času na blog a iné veci.
- večer chodí spinkať o 20:00. Sama neviem, ako sa to naučil, ale proste on akoby vedel, že keď sa stmieva, tak musí spať viac ako hodinku, či dve a keby nebol hladný, tak prespí celú noc.
- niekedy zaspí sám pritúlený k vankúšu, inokedy ho musím uhojdať na rukách
- v noci sa budí na kŕmenie 2 - 3 krát každých 3 - 5 hodín. Je to naozaj rôzne.
- aktuálne mu idú prvé zúbky, prvý a druhý ani neviem, kedy sa prerezávali. Žiadne príznaky, len zrazu pozriem do úst a tam prvý zúbok, O 2 dni na to, už aj druhá biela bodka vykúka.
- kúpeme sa každý 2 - 3 deň. Kúpanie má rád, aj keď bolo už zopár takých dní, kedy sa mu vo vaničke nepáčilo a bolo mu do plaču.
- do 6. mesiaca bol výhradne kojený, nechcel mi ani piť vodu z fľašky, čo nevedel ako na to. Až pred pár dňami sme začali s prvými príkrmami.
- vlásky sme od narodenia nestrihali


Zopár číselných údajov:
- pôvodná váha: 3540g, aktuálna váha 8500g
- pôvodná dĺžka: 52 cm, aktuálna dĺžka 72cm

Práve sme vhupli do 7. mesiaca, tak uvidíme, čím nás prekvapí. Prinesiem potom podobné zhrnutie.


Rada na záver: ak si jedného dňa prinesiete domov svoje vytúžené bábätko, užívajte si s ním každú chvíľku, lebo čas je nezastaviteľný a ani sa nenazdáte a bude z neho školák...

Majte krásny deň!

  • Share:

You Might Also Like

8 komentárov

  1. To je vážne zlatíčko Zuzi. Malému Nikolaskovi prajem všetko najlepšie k 6. mesiacom.
    Ja mám synovčeka, ktorý bude mať už dva rôčky. Až pri deťoch človek vidí ako ten čas letí.
    Užívaj si to. Mimochodom veľmi Ti to svedčí :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. nádherný malý spokojný chlapík a aké má vlasiská :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nikolasko je krásný a naozaj nádherné fotky:)
    http://vsetko-co-mam-rada-by-vaja.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  4. gratulujem, mať zdravé dieťa je v dnešnej dobe ten najvzácnejší dar :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Nádherný chlapček...môj mladší teraz oslávil dva roky, ten čas veľmi rýchlo letí :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. som tu na tomto blogu prvý krát a musím povedať, že sa mi tu páči a páči sa mi aj štýl akým píšeš. hlavne tento článok o tvojom krásnom synčekovi je úžasný, milý a písaný takou ľudskou rečou šťastnej mamy. radosť čítať. držím palčeky a úprimne želám veľa zdravíčka... to je najdôležitejšie.
    :Macka R.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Jeeeeeej je úplne prekrásny :))) super článok, také pekné zhrnutie, ku ktorému sa potom o pár rokov určite rada vrátiš :)

    dawnielicious.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Jéé, ten vyrostl a mám po tobě krásný kukadla a vlásky :). Je moc krásnej :). Ať vám dál dělá jen samou radost :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!