Starostlivosť o bábätko: časť 5. - Prvé príkrmy

By Zuzulienka - 30.10.15

Pozorovať malého človiečika ako rastie a ako sa vyvíja, je naozaj zaujímavé. Vrátite sa sním do detských čias a zažijete s ním veľa "poprvé": prvý úsmev, prvé slová, prvé kroky... A jedného dňa nastane čas aj na prvý príkrm. Každé dieťatko totiž od narodenia pije mliečko, či už materské, alebo umelé, to je jedno, ale je proste len na mliečnej tekutej ľahko prehĺtateľnej strave. Jedného dňa (u dojčených detí od ukončeného 6.mesiaca, u detí na umelom mliečku od ukončeného 4. mesiaca) však nastane čas, aby ochutnali aj niečo iné ako mliečko. Predsa len postupne a pomaly musia od mliečnej tekutej stravy, prejsť na stravu aj tuhú a stravovať sa ako dospelý.



A preto sú prvé príkrmy veľká vec, ako pre rodičov, tak aj pre malého papkáča. Ja som z tých prvých príkrmov mala najprv veľkú hlavu. Prišlo mi to celé komlikované a všade sa píše niečo iné, najprv treba kombinovať to s tým, potom pridať tamto, toto ešte nedávať, no inde to odporúčajú, proste chaos. Postupne sa mi však pomocou rôznych diskusných fór, stránok pre mamičky a kníh podarilo dopracovať k základu a ostatné nechávam na svojej intuícii. 


A tak sme začali. Zadovážili sme jedálenskú stoličku, najprv som pátrala a hľadala po nete, a bola naozaj šokovaná cenami niektorých stoličiek. V konečnom dôsledku sme sa však rozhodli pre zlatý stred, ani najlacnejšia, ani najdrahšia a kúpili sme ju na prvý šup v kamennom obchode. 


Je to stolička Cam Campione a je: 
- polohovateľná do 3 polôh: takmer ľah, polosed a sed. Keďže náš pampúch ešte nesedí sám, tak ju budem využívať práve v tej strednej polohe, aby si tak nezaťažoval chrbátik
- má nastaviteľné popruhy - aby ste ju ľahko prspôsobili rastúcemu a priberajúcemu bábätku
- má kolieska - aby som si ju v prípade potreby mohla presúvať po celom byte, keďže taká stolička je využiteľná nielen na papanie, ale aj na hranie a je tak vhodná až pre dieťa do 3 rokov.
- má odnímateľný a umývateľný pultík
- má umývateľný a ľahko odnímateľný poťah
- má košík na hračky
- je ľahko skladateľná
Proste to všetko som ja požadovala od stoličky pre svojho drobca. 

Stolička teda bola kúpená a prišli na rad nejaké tie detské riadiky a pomôcky na prípravu príkrmov.
Tu som neriešila žiadne veľké dilemy a vedela som, že ako základ potrebujeme nejaké tie mištičky a lyžičky. 

Vybrala som jedálenskú sadu Tommee Tippee vhodnú už od 4 mesiacov, ktorá obsahuje jednu mištičku s viečkom a lyžičkou (vhodné aj na cestovanie), 2 plastové poháriky s viečkami (vhodné aj na zamrazenie príkrmov), 2 lyžičky a 1 pohárik s náustkom a držadlom. Všetko v krásnej zeleno-modrej farbe. Lyžičky sme začali využívať hneď, no o ostatných produktoch vám napíšem až v inom článku.



Aktuálne totiž používame takéto plastové modré misky Tommee Tippee s hviezdičkami a plastové lyžičky Fisher Price.
Lyžičky Fisher Price sú ohybné, tak aby neskôr boli vhodné aj pre držanie v malej detskej rúčke, alebo aby ste nimi ľahučko dosiahli až na dno akéhokoľvek pohára s detskou výživou.




Možno niekomu sa tieto výrobky z umelej hmoty priečia, no mne prídu praktické, pretože netreba dávať pozor, či ich dieťa rozbije, alebo si nimi nejako inak ublíži. Sú ľahučké, chvíľu môžu poslúžiť aj ako hračka a napriek tomu, že sú plastové, neobsahujú BPA. Stačí ich pred prvým použitím iba umyť horúcej vode so saponátom a sú pripravené na prvé papanie. Netreba to preháňať so sterilizovaním a vyváraním.


A tak nastal deň D a skúsili sme prvý príkrm.
Mimochodom "príkrm" sa tomu hovorí preto, lebo je to proste akoby niečo naviac k jeho tekutej mliečnej strave. Nie je to ešte stravovanie sa samo o sebe, ale je to zatiaľ len také skúšanie, ochutnávanie a sledovanie, ako bude dieťa na jednotlivé potraviny reagovať.


Náš drobec ochutnal ako prvé mrkvičku. Odporučila nám to aj lekárka, aj keď môžte začať napr aj zemiak, no mrkvička je lepšia z viacerých dôvodov:

- je ľahšie stráviteľná
- je sladšia ako zemiak a teda pre ddeti aj chutnejšia
- uvidíte ju v stolici bábätka, takže ľahučko zistíte, či vôbec aj niečo prehltlo.

Prvú mrkvu som uvarila v dojčenskej vode úplne domäkka bez akejkoľvek soli. Potom som ju rozmačkala pomocou jednej naozaj chutnej malej pomôcky a tou je toto mačkátko, ktoré je určené práve na tieto prvé príkrmy. Naozaj ľahučko sa s ním pracuje a hravo to s ním rozmačkáte. Misku ľahko do jednej ruky uchopíte za uško a druhou pomocou samotného mačkátka pučíte zeleninu alebo ovocie. Miska obsahuje malé drážky, ktoré napomáhajú ešte lepšiemu popučeniu potravín.




Nevedela som sa dočkať, ako sa zatvári náš Nikolasko, keď ochutná niečo iné ako materské mliečko. No ale teda veľmi mu nechutilo. Prvé sústo premieľal v ústach, tváril sa prekvapene a nevedel, čo s ním. No nevypľúval a prehltol. Ďalšie lyžičky mu veľmi nešli, pozeral na nás, čo mu to dávame, niekoľkokrát ho striaslo, ako keby jedol niečo odporné, a celkovo som mala pocit, že vôbec nič nezjedol a bola som z toho trošku smutná. No na druhý deň plienka odhalila viac a bolo vidieť, že niečo spapal a až tak málo toho nebolo. 


Mrkvičku sme skúšali ešte aj na druhý deň, no keďže mu opäť nechutila, ale niečo zjedol a nerobila mu žiadne problémy, rozhodla som sa na 3. deň ju rozmixovať mixérom. Chutilo mu to už lepšie, no aj tak to nebolo ono. Možno to bolo tým, že sa proste oboznamoval s jedlom, no možno mu mrkva naozaj veľmi nechutí. Pretože keď som v ďalšie dni už zaviedla zemiak, tak ten mu veľmi zachutil, až tak, že sa naťahoval za lyžičkou.

A akonáhle do niečoho primiešam mrkvu, tak už mu to tak nechutí. Takže mrkvička u nás asi obľúbená nebude.
Doteraz sme vyskúšali, presne v tejto postupnosti: mrkva, zemiak, petržlen, kaleráb, cuketa a karfiol. Práve dnes ideme skúsiť brokoličku, tak snáď nám zachutí. Najvia nám zatiaľ chutil zemiak, kaleráb a aj cuketka sa dala. 

No a na záver netreba zabudnúť aj na podbradníčky, aby sme ochránili oblečenie pred fľakmi. Zo začiatku sme používali klasické látkové, no ich následné čistenie nie je žiadna sláva, preto som si zadovážila takýto umývateľný podbradník značky SKIP HOP s vreckom a motívom žraloka. Je na suchý zips a vrecko slúži na prípadnú spadnutú stravu. Zvyšky jedla z neho odstránite ľavou zadnou, iba umytím pod tečúcou vodou a necháte voľne vyschnúť. Tieto podbradníčky dostať aj s inými motívmi.


Aktuálne už celkom dobre papá, niekedy menej, inokedy viac, no podstatné, že už vie, čo má s tým robiť a nepozerá na mňa prekvapene, čo mu to dávam. 

Postupne budeme zavádzať do stravy ešte mäsko, lepok, ovocie, až sa dostaneme do fázy, kedy už vynecháme mliečko a budeme sa stravovať ako dospelák :) Po čase vás budeme opäť informovať ako pokračujeme.

Všetky potreby na kŕmenie a prípravu jedla nájdete na www.feedo.sk

Mamičky, ako chutili prvé príkrmy vašim drobcom?

  • Share:

You Might Also Like

4 komentárov

  1. Moc hezký článek. Zavzpomínala jsem si na svoje dva kluky. Kde jsou ty časy. Také nám chutnali nejvíce brambory. Pak v kombinaci kuřecí masíčko, brambory a sterilovaná kukuřice. To chutnalo i mě:-)
    Zuzko, dala jsi do té mrkvičky trošinku oleje? Je to třeba kvůli vstřebatelnosti vitamínů a i to líp chutná.
    Jo a ještě jim chutnali brambory se špenátem. Naproti tomu vůbec nechtěli ovocné příkrmy, pak jsem přišla na to, že jim to nechutnalo, že je to studené. Musela jsem přihřívat, pak to jedli. Leč ne dlouho. S čerstvým ovocem a zeleninou bojujeme dodnes, kdy je jim 7 a 9 let.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. áno dala som aj olej, nedávam ho sice vždy, ale do tej prvej mrkvičky som dala. No nepomohlo. Proste mrkva asi nebude naša oblubená :-D Špenát sa tiež ešte chystám dat. Dnes pojdeme ochutnávať brokolicu. Ovocie až o taký týžden, dva sa chystám dat, tak som zvedava :)

      Odstrániť
  2. K tej stolicke.... my sme nasej kupovali taku ktora sa da rozlozit aj na stolik so stolickou. Ma 3,5roka a proste svoju malu jedalen :) tiez prakticka vecixka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ani mojej malej prvá mrkvička nechutila. A vlastne jej nechutilo dlhooooo dlhooo vôbec nič, ešte tak rozmixovaný kurací vývar, pohánkové chrumky a kúsok chleba. Ja som sa úplne vykašlala na všetky postupy a rady kedy zavádzať čo, dávala som jej ochutnávať svoje jedlo, samozrejme menej solené a korenené. Ešte jej chutili aj kupované príkrmy Alnatura a Babylove, tak sme to prestriedavali. Stačilo však, že sa necítila vo svojej koži (zuby, očkovanie, nádcha apod.) a nechcela nič len mlieko. Teraz má 18m a má dni keď zje všetko čo vidí a dni kedy neje vôbec nič, maximálne zopár chrumiek. Ale mamine mliečko si dá vždy najradšej :D Tak snáď tvoj chlap bude lepší jedák ako moja ženská :))

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!