Keď sa neviete rozhodnúť...

By Zuzulienka - 26.3.17

Ak ma sledujete dlhšie, viete že som človek optimista, stále dobre naladený a verím v to, že život si človek vytvára sám. A preto sú súčasťou môjho blogu aj rôzne motivačné články, články so zaujímavými citátmi, odporúčaniami, či radami. No už veľmi dávno sme tu taký článok nemali. Veď sa pozrite do sekcie Motivácia... hmm, pred rokom.


Tak si ho dáme práve dnes. A že o čom bude??? O situácii, v ktorej sa už každý z nás ocitol aspoň raz... keď ste stáli pred dôležitým rozhodnutím a nevedeli ste, na ktorú stranu sa ubrať. Či sa rozhodnúť tak, alebo tak... A je úplne jedno, či sa to týka školy, práce, vzťahov, proste určite ste raz zastali a váhali. Jasné, stalo sa to aj mne. A hľadala som riešenia, z ktorých som si zozbierala pár rád, a myslím, že sú užitočným pomocníkom v situácii, keď sa stále neviete rozhodnúť, čo urobiť...

Ako sa teda rozhodnúť?? Ponúkam 5 tipov:

1. riaďte sa srdcom, nie rozumom
Rozum je akýsi nás usmerňovač, no to čo cítite srdcom, tak to je to pravé a správne. Rozum vám zvyčajne ponúka tie racionálnejše rozhodnutia, a srdce na vás hovorí pocitmi. Takže, zamyslite sa nad tým, ako by ste sa cítili, keby ste sa v danej situácii rozhodli tak a keby inak. To, pri ktorej situácii sa cítite lepšie, šťastnejšie a spokojnejšie, tak to je tá cesta, ktorou sa máte vybrať. Nech to znie akokoľvek bláznivo, alebo nech vás srdce ťahá akoukoľvek bláznivou cestou, verte, že to je správne.

2. počúvajte svoju intuíciu
Áno, máte ju, mám ju aj ja a naozaj funguje. Teda aspoň mne sa oplatilo ju už viackrát počúvať, lebo keď som ju nepočúvala, tak sa stalo presne to, čo predpokladala.
Uvediem to na jednoduchom príklade:
Urobíte si kávu, položíte si ju na stôl a v tom momente vám mysľou prebehne, že príde vaše dieťa a vyleje vám ju. Rozum vám povie, nie, veď predsa dávam pozor. No verte, že nie, intuícia vás na to upozornila sekundovou myšlienkou, a preto najlepšie riešenie je počúvnuť ju a kávu preložiť vyššie, aby dieťa na ňu nedočiahlo...

3. v hneve sa nikdy nerozhodnete správne
Poznáte to - v hádke s priateľom, mužom, máte sto chutí ho poslať kade ľahšie, rozísť sa. No keď sa upokojíte, všetky tieto myšlienky sú preč a vy viete, že ho milujete a nikdy by ste neodišli. Preto dôležité rozhodnutia nikdy nevyslovujte v hneve a hádke. Skúste sa skôr upokojiť, všetko si v kľude premyslieť a až potom konať.

4. hoďte si mincou
Toto pravidlo sa mi veľmi páči, lebo naozaj funguje, ak stojíte pred dvomi riešeniami a stále neviete, ktoré si vybrať. Zoberte si mincu, určite si, ktorá strana bude predstavovať ktoré riešenie a vyhoďte ju do vzduchu. A verte tomu, že už keď bude vo vzduchu, vy zrazu budete vedieť, ktorá strana má padnúť. Budete si proste v kútiku srdca želať, aby padol napr. znak. A máte to - to je to, čo si želáte a chcete viac.
Takže tu nejde o to, aby minca rozhodla za vás, ale o to, že vy už v duchu budete vedieť, k čomu vás to ťahá viac, kým bude minca vo vzduchu. Super, však?

5. odpútajte sa od problému
Alebo skúste si vo vašej situácii predstaviť niekoho iného a predstavte si, čo by ste mu poradili, ako sa má rozhodnúť. Že to zrazu viete??? Skúste sa teda na svoju situáciu dívať nezávislými očami. A zároveň počúvajte aj iných, ktorí o vašom probléme vedia. Dajú vám cenné rady, no rozhodnutie, už je len na vás.

Na záver vám chcem povedať, že nech sa rozhodnete akokoľvek, určite sa rozhodnete správne. Pretože kadžé rozhodnutie je správne, záleží potom už len na vás, ako s ním ďalej naložíte. Pretože život si tvoríte sám, a ste zaň zodpovedný iba vy.

Ako sa vy rozhodujete v nerozhodných situáciách, problémoch?? Čo je vašou pomôckou?
Krásny dník želám!

  • Share:

You Might Also Like

13 komentárov

  1. tak toto je naozaj skvelý článok, a čo sa týka takejto témy, tak asi najlepší aký som čítala :) možno aj preto, že tiež sa často rozhodujem presne takto, aj podľa toho triku s mincou :)
    MakeUpByVeo

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Děkuju za tenhle článek. Já jsem hodně nerozhodná a ty jsi to sepsala moc hezky :) zvlášť tip s mincí mě zaujal :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. za máličko. Ano vyskušaj, uidiš, že hned budeš vediet, čo si viac želáš a ktoru stranu chceš aby padla.

      Odstrániť
  3. krásny článok, takéto rada čítam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hezký článek! Která ženská se umí rozhodnout napoprvé? :D Musím říct, že párkrát jsem se nedala na svoji intuici a to rozhodnutí stálo za prd :) A určitě se nerozhodovat, když je člověk naštvaný. S tím už mám taky zkušenost :D
    Meet My Lovely World

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ved to, niekedy sme nerozhodné, a to ma dost štve. S tou intuiciou je to veru tak, treba ju počuvat.

      Odstrániť
  5. velmi pekny clanok a dobre rady, len ja by som pri hode mincou skor myslela na to, ako ju chytit nez na to, co ma padnut :D (ale tak nie kazdy je tak “sikovny” ako ja )
    LIFE IN PCTURES BY LU

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. haha, ja myslim, že je uplne jedno, či ju chytiš, alebo necháš padnut len tak na zem. Ide o ten pocit, ku ktorej strane sa priklánaš, ked je vo vzduchu....

      Odstrániť
  6. na mňa napríklad ten trik s mincou vôbec nefunguje, pretože ak sa mám obrátiť už na takýto krok, kedy si naozaj neviem rady, tak je to skutočné, čiže nie som ani v kútiku srdca priklonená k žiadnej z možností

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!