Najlepší krém = najhorší krém?

By Zuzulienka - 13.1.18

Tento článok by som pokojne mohla nazvať: Ako som zistila, že môj najobľúbenejší krém na ruky je zároveň najškodlivejší... 

...ale to by bol už mega dlhý názov, no musela som vám ho napísať aspoň takto priamo do článku, aby ste vedeli o čom presne má byť.


Jednoducho, začalo sa to takto... 

Kto ma sleduje dlhšie vie, že bez krému na ruky neprežijem ani jeden deň. Už niekoľko rokov som verná jednej značke, no nebránim sa ani ďalším krémom a rada skúšam novinky. 

Nahromadilo sa mi ich však doma niekoľko od rôznych značiek.


Používala som ich tak striedavo, podľa potreby, no stále som sa vracala k tomu môjmu jednému najobľúbenejšiemu a tým je Indulona olivová. Ruky som po ňom totiž vždy mala najlepšie hydratované a pritom nie mastné, zároveň vláčne a ani nebolo potrebné ich po chvíli znovu mastiť, nedostavoval sa totiž opätovný pocit suchých rúk (čo sa mi pri iných krémoch stáva tak po polhodinke).

A tak ma napadol článok, v ktorom som chcela porovnať tieto moje krémy na ruky a zistiť, čo ktorý obsahuje, a teda prečo mi najviac sedí práve olivová Indulona.


Priznám sa, že nikdy predtým som zloženie krémov na ruky nejak neskúmala. Proste som skúšala, používala a keď mi nejaký vyhovoval, tak som si ho začala kupovať pravidelne.

Keď som však už mala doma všetky tieto krémy, tak som si pekne začala všímať, čo ktorý obsahuje a zároveň si aj vyhľadala, čo to vlastne je za zložku. Všímala som si hlavne prvé 3 ingrediencie, keďže by mali byť radené podľa pomeru, v akom sa v danom prípravku nachádzajú.

Hlavnou zložkou všetkých krémov je voda (AQUA). Pochopiteľne. Voda je tá, ktorá istým spôsobom aj hydratuje a zavlažuje. Vo všetkých týchto krémoch je to prvá uvedená ingrediencia.

Druhou ingredienciou, ktorú obsahujú všetky produkty, okrem jedného (a ktorý teda aj v mojom teste obstál ako najhorší krém a vôbec kožu nehydratoval - Himalaya) je GLYCERIN.


Glycerin je látka prirodzená ľudskému telu, ktorá v pokožke viaže vodu. Teda hlavne ten spôsobobuje, že krémy ruky hydratujú a ruky zostávajú vláčne.

Zo všetkých mnou testovaných krémov sa glycerín u každého nachádzal na druhom, alebo treťom mieste. Okrem jedného - olivovej indulony. Tá ju mala až kdesi na piatom mieste. Hm, na prvý pohľad nič čudné, ale je to istým spôsobom aj zvláštne, keďže ruky som mala v najlepšom stave.

Ďalšími zložkami, ktoré boli svojou koncentráciou v krémoch zastúpené najviac (teda vyskytovali sa medzi prvými 3 - 4 ingredienciami) sú:

glyceryl stearate, cetearyl alcohol, etylhexyl stearate, caprilyc... atd...

Všetky tieto zložky slúžia buď ako emulgátory, zmäkčovadlá, a majú za úlohu zjemniť, či vyhladiť pokožku. Sú väčšinou rastlinného, alebo živočíšneho pôvodu, aj keď nie je vylúčený ani iný pôvod.

Okrem týchto ingrediencií sa v dvoch krémoch nachádzal aj Parafinum Liquidum

Kto sa trochu vyzná do týchto zložiek vie, že paraffinum liquidum je vlastne minerálny olej vyrábaný zo surovej ropy a teda jeho pôvod je syntetický. Má však povolenie pridávať sa do kozmetických produktov, no okrem toho je aj zložkou sviečok, rôznych leštidiel, krémov na topánky, či brzdovej kvapaliny.

A najväčší gól príde práve teraz: v najväčšom zastúpení ho obsahuje práve moja obľúbená olivová Indulona a potom aj Nivea soft, ktorá mi sedela ako druhá najepšia. 


Moja obľúbená olivová Indulona mi vlastne tie ruky tak dobre hydratuje preto, lebo obsahuje parafinum liquidum, čo je vlastne olej, ktorý vytvorí na pokožke akýsi film a tak zabezpečí pocit vláčnosti, hebkosti a hydratácie. Avšak tento film zároveň zabraňuje pokožke dýchať, upcháva póry, podporuje starnutie pokožky a zadržiava toxíny...

Prvých 5 zložiek olivovej Indulony: Aqua, Paraffinum Liquidum, PEG-5 Glyceryl Stearate, Stearic Acid, Glycerin...

Hmmm, a čo teraz??? Mám sa vzdať toho, čo mi sedí najlepšie??

Ak by mali Nivea a Indulona opustiť môj toaletný stolík, tak by som sa určite rozhodla pre krém na ruky Mixa, ktorý mi vyhovoval zo všetkých zvyšných najviac. Jeho zloženie: Aqua, Glycerin, Cetearyl alcohol, glyceryl stearate...


Rozhodla som sa teda, že obmedzím používanie olivovej Indulony a idem hľadať ďalej. Idem čítať zloženia na krémoch, skúšať a testovať, a snáď nájdem lepšiu náhradu na moje večne suché ruky.

Čo vy? Skúmate zloženie kozmetiky? A pozreli ste sa už na zloženie svojho obľúbeného krému, či iného prípravku, ktorý vám najviac vyhovuje a spĺňa to, čo vaša pokožka potrebuje?

  • Share:

You Might Also Like

5 komentárov

  1. Jen tak ze zvědavosti jsem vzala do ruky krém na ruce, který momentálně používám, protože mám po něm úplně stejný pocit na rukách, jako ty po Induloně. Nemusím je mazat často, jsou ihned zvláčněné, jemné a taky obsahuje parafinum liquidum hned na druhém místě. Já si složení kosmetiky všímám, ale nedělá mi problém používat i tu "chemickou" kosmetiku, i když se ji snažím omezovat.
    welcometomyworld

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale ja som napriek tomu bola milo prekvapená, že zo všetkých týchto krémov parafinum obsahovali len dva. Fakt sa asi väčšina výrobcov tejto látky už stráni a nechcu ju pridávat do produktov...

      Odstrániť
  2. Skvělý článek!! Já mám z tvé velké recenze na krémy zkušenosti pouze s tím prvním a to s Indulonou a jsem s ní spokojená :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem. No ja idem skušat a hladat dalej a uvidime, či nájdem niečo bez tejto látky, čo mi bude vyhovovat.

      Odstrániť
  3. Ja zas mam s kremom Himalaya velmi dobre skusenosti, a to mam atopicky ekzem. Kupila som ho na dovolenke v chorvatsku a tu ho neviem zohnat. Nespomenies si v akej drogerii si ho zakupila? �� Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!