Čo pečiem na Vianoce

By Zuzulienka - 27.12.20

Vianoce, Vianoce... čas lásky, pokoja, spoločných chvíľ, darčekov, ale aj hodovania. Neviem, kedy inokedy sa toľko vyvára a vypeká, ak nie práve na Vianoce. Určite to poznáte - niekoľko druhov koláčikov, rôzne slané pochutiny, do toho šalát, ryba... no do puknutia.



Tohtoročné sviatky sú už pre mnohých za nami, no pre mňa trvajú stále a stále si vychutnávam tú vianočnú pohodu a aj tie koláčiky. Preto si hovorím, že je aj čaas na tento príspevok. Síce som ho pôvodne plánovala pred sviatkami, no nevydalo.
Ale myslím, že stále je to aktuálne a môžeme aspoň porovnať, prípadne vás možno niečo inšpiruje a ešte upečiete. Ak nie teraz, tak snáď budúce Vianoce.

Taká klasika, ktorá u mňa vždy musí byť je linecké pečivo, medovníky a vanilkové rožky.

Linecké koláčiky

Klasika, ktorú milujem od malička. Najlepšie sú aj tak mamine, no rokmi som sa už naučila robiť svoje. Páči sa mi tá jednoduchosť tohto cesta - 3:2:1 + vajíčko a vanilka. Jednoduché a chutné. Mimochodom používajte skutočné maslo, žiadna hera, a iné rastlinné. S ozajstným maslom je to úplne o niečom inom.

300 g hladkej múky
200g masla
100 g práškového cukru
1 vanilínový cukor
2 žĺtky
1 lyžička prášku do pečiva

Všetky suroviny spolu zmiešame, spojíme a dáme aspoň na hodinu do chladu. Potom rozvaľkáme, vykrajujeme rôzne tvary a pečieme cca 8-10 min do zlatista.
Po upečení a vychladnutí spájame džemom (ríbezľový, marhuľový sú u nás najobľúbenejšie), polievame cikcakovito čokoládou a posypeme práškovým cukrom.


Vanilkové rožky

Myslím, že tie pozná asi každý z nás, aj keď u nás doma sa nikdy nerobili, naučila som sa ich robiť a jesť, až keď som spoznala svoju svokru. 

Z nasledovnej dávky vám vyjde fakt pekná kôpka rožtekov, ja zvyčajne robím polovičnú dávku a úplne to stačí. Odporúčam kúpiť si formu na tieto rožteky, inak sa ušúľate do zbláznenia a to mňa teda nebaví.

300 g hladkej múky
250 g masla
150 g mletých vlašských orechov
100 g práškového cukru

Opäť, všetko spojíme, zmiešame a dáme do chladu. Potom natlačíme do formy, povyberáme a dáme piecť... tiež tak okolo 8 minút.
Ešte horúce obaľujeme v cukroch:
3ks vanilínového cukru + 5 PL práškového cukru


Medovníčky

Moje medovníky sú iné ako ostatné. Nezdobím ich bielkovou polevou. Za prvé neznášam bielkové veci - penová torta, bielkové peny na koláči, na žemľovke... za druhé nechce sa mi s tým babrať... a za tretie nemám ani zdobiace vrecko. Takže ich polievam v čokoláde.

Podstatou dobrých medovníčkov je nepiecť ich dlho. Koľko.. to si musíte odhadnúť sami. Každá rúra je trošku iná, ale okolo tých 10 minút a nič nepokazíte. 
500g hladkej múky
150g práškového cukru
3 PL medu
3 vajcia
100g masla
1 PL kakaa
1KL perníkového korenia
1KL sódy bikarbóny
čokoládová poleva

Všetko zmiešame a dáme odstáť do chladu. Potom vykrajujeme rôzne tvary a upečieme. Pre pečením, môžete potrieť žĺtkom, ale aj nemusíte. Podľa toho, či ich chcete mať lesklé, alebo nie.


Rumovo-kokosové guľky

Robím ich len druhým rokom, ale viem, že už ich budem robiť každé Vianoce.. Pretože sú tak vynikajúce. Dajú sa robiť aj s rôznymi obmenami, napr. tentokrát som do základu pridala asi 50g mletých vlašských orechov a teda je to mňamka.

150g práškového cukru
150 g masla
150 g piškót
2 PL rumu
2 PL kakaa
kokos na obaľovanie

V miske si všetko zmiešame na lepivú hmotu, z ktorej hneď tvarujeme guličky, obaľujeme v kokose a ukladáme do košíčkov. Jednoduché a rýchle.


Šuhajdy

Najlepšie robila moja babka a ja som ich ako dieťa milovala. Babka už bohužiaľ nepečie, nevládze.. no ja som si začala robiť šuhajdy svoje. Plné čokolády, orechov a rumu.

250 g čokolády - je super použiť nejakú kvalitnú, potom sú oveľa chutnejšie.
50 g cery
100 g mletých vlašských orechov
100 g práškového cukru
rum podľa chuti
horúca voda podľa potreby
lentilky, orechy, posýpka

Čokoládu s cerou si rozpustíme vo vodnom kúpeli, necháme trochu vychladnúť. Časť naplníme do košíčkov, necháme trochu stuhnúť, a na to plníme orechami zmiešanými s rumom a troškou horúcej vody. Vrch opäť zalejeme zvyšnou čokoládou a ozdobíme lentilkou alebo hocičím iným.
Dáme stuhnúť.


Makové hviezdičky

Každý rok sa okrem klasiky snažím urobiť aj niečo iné, nové. Tento rok to sú tieto makové hviezdičky a teda sú výborné a vyzerá to tak, že ich budem robiť už stále.

200g hladkej múky
200g masla
100g mletého maku
100g práškového cukru
1KL škoricového cukru
1 žĺtok
ríbezľový džem na zlepenie a práškový cukor na posypanie

Všetko zmiešame, cesto necháme odstáť v chladničke a potom vykrajujeme hviezdičky (alebo srdiečka, kvetinky, čo chcete). Upečieme, cca 12 minút. Po vychladnutí zlepujeme džemom a posypeme práškovým cukrom.


Okrem týchto zvyknem piecť aj opitého izidora, medové rezy, alebo niečo iné podobné krémové. Tento rok sa mi však už nechcelo a nakoľko nám poslala koláčiky aj mamina a sestra, tak už toho fakt bolo a je dosť.

A čo pečiete vy?

  • Share:

You Might Also Like

9 komentárov

  1. Linecké, oriešky, venčeky, rezy čokoládové, medové rezy a ananásové...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Miluji rumovo kokosové kuličky. Mám ráda i medovníčky, jinak na sladké moc nejsem. :-)
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Milá Zuzi, vypadá to naprosto fantasticky!!! JIstě i to tak chutná, mohla by ses tím živit!!! no krása. Nejvíce mne zaujaly makové - linecké hvězdičky, to bych možná mohla zkusit. Partner má má velmi rád. Krásný den přeji. ☺♥

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Na tie makové som sa chystala aj ja, ale akosi na ne nedošlo... tiež pečiem klasiku a vždy aj niečo nové. Tento rok som piekla špaldové linecké, špaldové medovníky, fúkané kokosové, karamelové šuhajdy, gaštanové košíčky, rohlíčky z lieskovcov, nutellové pusinky, Hermínkyne keksy(esíčka), orechové štangličky a ešte orechovú rybu (tortu) s čoko krékom :-)
    Pekné dni

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vypadá to krásně:-) Některé druhy znám a peču taky. Letos jsem ale dělala jen kokosky a pak nepečené - kokosové uličky a vosí hnízda.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Já pekla jenom tři druhy a to linecké, perníky a vanilkové rohlíčky, víc totiž nejím. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Letos jsme pekli jen 10 druhů cukroví, a to: vosí úly(ty jsou u nás nejoblíbenější), perníčky, linecké, kokosové kuličky, crinkles, pracny, plněné ořechy, vanilkové a makové rohlíčky, žabí huby :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Krásné cukroví, já jsem ho už tak přejedená, že jsem se nemohla dočkat, až opět najedu na zdravou stravu. :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Tak to je krásně nafocené i rozepsané s recepty, velká pochvala, tady jsou i ty makové, které neznám. :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!