Čo takto poke bowl?

By Zuzulienka - 29.1.23

Počuli ste už o pokebowl, burrito bowl, prípadne buddhovej miske? Všetko sú to veľmi podobné jedlá s malými odchýlkami, ktorých základom sú zdravé, vyvážené suroviny naservírové v miske. Miska = bowl.

Ja som si tento druh veľmi obľúbila, a ak sa chodíte v rámci obeda stravovať do rôznych reštaurácií, tak ste sa s týmto druhom jedla určite už niekde stretli, prípadne ho aj vyskúšali. Ak nie, tak odporúčam.


A ak predsa len neradi skúšate nové veci mimo domu, tak skúste si ho urobiť doma. Je naozaj veľmi jednoduché, chutné, sýte...
... a dá sa robiť naozaj na rôzne variácie, vegetariánske, vegánske, mäsové, rybové... aké len máte radi a podľa toho, čo máte akurát doma.
A ak ste ho ešte doma neskúšali, tak vám ponúkam môj recept zo surovín, ktoré máme doma radi.

Suroviny a postup:
- jasmínová ryža - 250g ryže opražiť najprv jemne na oleji, zaliať 600 ml vody, posoliť, premiešať a nechať vydusiť, dokiaľ sa voda nevyparí. Už nemiešať.
- kuracie mäso - odporúčam kúpiť si mix kuracie prsia a vykostené stehná, nakrájať na kocky, pridať soľ, mleté čierne korenie, sladkú červenú papriku a takto opiecť na oleji.
- mrkva - nastrúhajte nahrubšie, prípadne škrabkou narežte na pásiky
- paradajky - nakrájajte na mesiačiky
- kukurica - ideálne z konzervy, prepláchnuť a môžete podávať
- šampiňóny v konzerve - opražte ich s troškou oleja na panvici, kde ste predtým opekali mäso. Podľa chuti dokoreňte, dosoľte
- edamame fazuľky - sú to vlastne mladé sójové bôby, ktoré kúpite napr v Kauflande - mrazené, nelúpané, ale už uvarené. Takže len rozmrazíte, výlupete a môžete konzumovať. Mne osobne veľmi chutia.
- avokádo - dužinu rozmiešajte s citrónovou šťavou, čiernym korením a soľou a podávajte v miske ako dip.



Samozrejme do misky môžete použiť kopec iných surovín, jedla som ho už aj s mangom, ananásom, opečenou cuketou, tofu, robia sa aj s kapustou, rôznymi klíčkami, či posypané semienkami. 
Originál pokebowl je síce so surovým ochuteným lososom, ale mne sa čokoľvek surové prieči, takže to u mňa neprejde. Ale ak máte radi, vyskúšajte.

Tak čo vyskúšate?
Jedli ste už poke misku? Chutí vám?



  • Share:

You Might Also Like

5 komentárov

  1. Vyzerá to skvelo a mám rada takúto kuchyňu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tohle vypadá skvěle, hned jsem dostala chuť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Přiznávám, že tohle jsem nikdy nejedla, ale vypadá to neskutečně lákavě, děkuji za návod jak na to:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj, tato varianta je pro mě asi nejlepší, syrové ryby mě příliš nelákají, ani v sushi, takže tato obměna je prima nápad. ☺♥

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mňam, vypadá naprosto dokonale! Tuhle kombinaci bych si také zvolila, vše mám moc ráda. :))

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!