Tiramisu.. každému známy dezert pochádzajúci z Talianska, ktorý vraj vznikol obyčajnou náhodou. Ja sa priznám, že nepatrí medzi moje najobľúbenejšie koláčiky, ale občas si ho niekde dám, ak nie je na výber nič lepšie, alebo doma urobím, ak už nemám lepší tip alebo mi treba minúť podlhovasté piškóty, či mascarpone.
A robím si ho tak podľa seba, bez surových vajec, bez použitia likéru, a občas aj bez mascarpone - veď čo, základom je predsa chuť a spojenie kávy, piškót a kakaa.
Suroviny:
400g podlhovastých piškót
200 ml espressa
500g mascarpone (alebo hladkého tvarohu)
500 ml šľahačkovej smotany
100g práškového cukru
kakao
Postup:
Pripravíme si ideálne štvorcovú formu, z ktorej viete dať dole bočné steny. Ja takú mám a je fakt super. Vystelieme si ju potravinárskou fóliou.
Postupne vedľa seba ukladáme do nej piškóty namáčané v pripravenej vychladnutej káve (espresse).
Vymiešame si šľahačkovú smotanu a opatrne ju zmiešame s mascarpone a práškovým cukrom.
Polovicu tejto zmesi rozotrieme na piškóty.
Na túto vrstvu opäť ukladáme ďalšie piškóty a opäť ich prikryjeme zvyšnou časťou krému.
Vrch uhladíme a posypeme preosiatym kakaom.
Dáme stuhnúť do chladničky, ideálne cez noc.
Dobrú chuť.
3 komentárov
Super, dělám přesně tak. Jen nemám tu formu s odepínacími stěnami. Povedl se Ti.
OdpovedaťOdstrániťTiramisu je jeden z mých nejoblíbenějších dezertů, chutná dokonale a ten tvůj tak i vypadá! :))
OdpovedaťOdstrániťMiluji tiramisu :))
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za všetky komentáre!