Rýchla strava, tak to je dnes základ. Nikomu sa popri všetkých povinnostiach, ale aj iných radostiach nechce dnes stáť pri sporáku a vyvárať zdĺhavé jedlá. Ja som vám dnes zhrnula 5 mojich obľúbených jednoduchých jedál vhodných ako obed aj večera, ktoré robím, keď chcem mať obed rýchlo do pol hodinky. Všetky sú bez mäsa, nakoľko mäso u mňa naozaj nie je priorita a kľudne bez neho prežijem.
Špagety s paradajkami a parmezánom
Je to niečo ako aglio olio, akurát nepikantné a trošku iné.
Na panvici na olivovom oleji si opečiem pretlačené 3 -5 strúčiky cesnaku. Pridám soľ, čierne mleté korenie, bazalku, sušenú petržlenovú vňať a na to hneď pokrájané cherry paradajky. Porestujem 5 minút a zmiešam s uvarenými špagetami, prípadne inými cestovinami.
Na tanieri posypem parmezánom.
Špenátové rizoto so šampińónmi
Najprv si uvarím ryžu. Najlepšia je už taká odstáta, teda napr keď ju uvaríte ráno a necháte doobeda stáť na sporáku.
Na oleji podusím nadrobno nakrájanú cibuľku a cesnak. Pridám čerstvý umytý špenát (ale môže byť aj mrazený) a podusím. Posolím, pokorením, zalejem cca 50 ml šľahačkovej smotany, prevarím a rozmixujem do hladka. Zmiešam s ryžou.
Podávam s nakrájanými paradajkami, a posypané parmezánom, eidamom, či iným syrom, aký máte radi.
Pre obmenu občas pridám šampiňóny, prípadne aj kuracie opečené kúsky sa k tomu hodia.
Brokolicové cestoviny
Uvarím si zvlášť cestoviny, zvlášť sparím brokolicu v horúcej vode (8-10 minút).
Potom si v panvici orestujem cibuľku a cesnak, na to hodím uvarenú nadrobno nakrájanú brokolicu, dochutím soľou, korením, prípadne si dajte iné bylinky, čo máte radi a zmiešam s cestovinami.
Podávam opäť ako rizoto s paradajkami (neskutočne sa mi k špenátu aj brokolici hodia a celé jedlá osviežia) a parmezánom.
Tento recept robím, ak mi zostanú zemiaky z predošlého dňa.
Jednoducho k nim uvarím ešte cestoviny (najlepšie fliačky, alebo fusilli).
Na oleji si spením cibuľku, prisypem mletú červenú papriku, rýchlo orestujem, vypnem a zmiešam s cestovinami aj popučenými zemiakmi. Posolím, pokorením a podávam s kyslou uhorkou, čalamádou, prípadne so syrom, šalátom a pre obmenu občas robím aj s opečenou slaninkou.
Vajíčkové halušky
Tomuto receptu sa každý čuduje, lebo väčšinou všetci poznajú len bryndzové. My ale bryndzu radi nemáme a keď halušky, tak vajíčkové alebo syrové. A tieto vajíčkové poznám od malička a robím ich aj svojim deťom, ktoré ich milujú.
Jednoducho si urobím klasické múčne halušky (polohrubá múka, voda, vajíčko, soľ), ktoré zmiešam s praženicou.
Podávam s kyslou uhorkou, alebo čerstvou zeleninou.
Tak čo vás zaujalo? Robíte nejaký z mojich receptov? Aký máte vy obľúbený rýchly recept?
0 komentárov
Ďakujem za všetky komentáre!