Krásny Rím a Pisa

By Zuzulienka - 25.9.12

Buon Giorno dámy...
Boli ste už niekedy v Ríme? Ja až teraz. A bol to naozaj nádherný výlet, na ktorý nikdy nezabudnem a ktorý vám vrelo odporúčam.
Ako všetci vieme - Rím alebo Roma je hlavné mesto Talianska. Je to mesto plné historických a architektonických pamiatok.


Stihli sme si pozrieť všetky najznámejšie, vrátane šikmej veže v Pise, ktorá sa nachádza asi 3 a pol hodiny cesty od Ríma v mestečku Pisa.


Šikmá veža v Pise - pozná ju asi každý. Jej výška je 55 metrov, má jedenásť poschodí a výstup na ňu stojí 15 €. Cena by sa dala prekusnúť, ale tie rady čo tam čakali - to nie.

 
Krstiteľnica v Pise

 
Všade bolo veľa turistov, ceny za jedlo v reštaurácii neboli najlacnejšie, ale dali sa tam nájsť aj bežné obchodíky, za ceny ako u nás.

A čím je Rím a možno aj Taliansko typické, alebo čo sme si všimli:

- pizzeria na každom rohu, veľmi málo rýchleho občerstvenia typu kebab, hot dog.
- zmrzlina, či cukráreň na každom kroku - veľa druhov rôznych zmrzlín
- samí rumunskí predavači, ktorí vám doslova vnucujú svoj tovar - korálky, kabelky, kvety, rôzne hračky a iné blbosti.
- rimania snáď jazdia len na Smartoch a Fiatoch 500. Tieto malé autíčka boli všade.
- množstvo ale naozaj obrovské množstvo stánkov a obchodíkov so suvenírmi.

Čo sme teda navštívili?

1. Vatikán - Chrám Sv. Petra a Námestie Sv. Petra. Vstup je zadarmo, kontrolujú akurát kabelky a tašky, či náhodou nemáte nejakú bodnú zbraň alebo pištoľ. A práve preto tam stoja neuveriteľné rady turistov.
Vatikán je najmenší štát na svete s rozlohou 0,44 km2 a 832 obyvateľmi.



2. Anjelský hrad - kruhová stavba - pôvodne ako mauzóleum, týčiaca sa nad riekou Tiber. Na vrchu je postavený anjel, ktorý je symbolom končiacej sa morovej epidémie, ktorá kedysi v Taliansku zúrila. Teraz slúži ako múzeum. Vstup stojí 10 €.


3. Námestie Piazza Navona - charakteristické tromi fontánami. Na obrázku vidíte jednu z nich. Je to najrušnejšie a najslávnejšie námestie Ríma. Nájdete tam veľa reštaurácií.


4. Pantheon - antická stavba, ktorá bola postavená v rokoch 27 pred Kr. a venovaná všetkým bohom. Je to najzachovalejšia historická pamiatka Ríma. Postavil ju Agrippa - Luciov syn, ktorého meno je vytesané aj na stavbe. Vnútri je kruhová s otvorom na vrchu.


5. Fontána di Trevi - vybudovaná v rokoch 1732 - 1762 a je najznámejšou fontánou v Ríme.


6. Španielske schody a námestie - boli postavené na znak mieru medzi Španielskom a Talianskom. Nachádza sa tu 135 schodov vedúcich ku kostolu. Z vrchu je krásny výhľad.


6.  Koloseum - dnes už len pozostatky veľkého amfiteátra v Ríme, kde sa kedysi konali zápasy, hry a iné podujatia. Začal sa budovať v roku 72 a dokončil v roku 80 nášho letopočtu. Veľa z neho už zničili prírodné úkazy ako zemetrasenia, dažde a rozklad materiálu. Je vysoké 48 metrov. Patrí medzi nový div sveta.


7. Vittoriano - pamätník kráľa Viktoria Emanuela II. Postavený až v 20. storočí. Je to novodobá architektonická pamiatka, ktorá sa Rimanom  vešminepáči, lebo vraj narúša architektúru Ríma.


8. Forum Romanum - je to námestie v tvare obdĺžnika, kde dnes zostali už len pozostatky rôznych budov a chrámov, ako je napr. Titov oblúk, Romulov chrám atď.


Takže to bolo to najzaujímavejšie. okrem toho sme navštívili množstvo chrámov, bazilík, kostolov a prešli niekoľko km pešky. Ufffff!

Na záver - zopár fráz taliansky, s ktorými si vystačíte, inak sa ľahko dorozumiete anglicky:

Buon Giorno - dobrý deň, Ciao - ahoj
Arivederci - dovidenia
Per favore - prosím
Gracia - ďakujem
Cuanto - koľko?
gelato - zmrzlina
amore - láska

Tak Arrivederci!!!

  • Share:

You Might Also Like

0 komentárov

Ďakujem za všetky komentáre!