Ako na správnu podprsenku?

By Zuzulienka - 25.10.13

O tejto téme som čítala už nespočetne veľa článkov, diskusií a videla niekoľko videí. Preto by som sa rada s vami podelila o moje poznatky a o to, ako si nájsť tú správnu podprsenku. Možno ste už aj vy riešili túto tému a hľadali tú svoju správnu veľkosť, no ja vám ponúkam moje postrehy a môj pohľad.



Schválne si pozrite, akú veľkosť nosíte. Stavím sa, že dosť z vás nosí povestnú 75B, v mylnej predstave, že tá je pre vás tá pravá. Je mi jasné, že pre určitú časť žien je táto veľkosť správna, no pokiaľ nie je váš obvod pod prsiami väčší ako 80 cm, tak vedzte, že nosíte nesprávnu podprsenku. Veľa žien však práve toto číslo volí preto, lebo sa predáva takmer v každom obchode a na oko sadne väčšine z nás. Nejaký výskum však vraj dokázal, že väčšina z tých žien nemá správne číslo.

Pýtate sa ako je to možné? Prejdime teda k pravidlám ako si vybrať správnu podprsenku.


Ako zistiť svoju veľkosť?
1. zmerajte sa, ideálne v nejakej nevystuženej podprsenke. Zmerajte si obvod cez prsia a obvod pod prsiami. Tieto dve čísla si hoďte do kalkulátora na stránke www.spravnapodprsenka.cz



A teraz pozerajte na tie výsledky. Budete možno prekvapené, že kalkulátor vám odporučí košíček o akom sa vám ani nesnívalo. Platí totiž, čím menší obvod, tým väčší košíček. Ak tomu neveríte, schválne si vyskúšajte dve podprsenky s rovnakým košíčkom, no iným obvodom. Je to práve preto, že čím menší obvod, tým musí byť košíček väčší. 
Taktiež vám možno odporučí menší obvod ako nosíte. Pre správny obvod vašej podprsenky stačí odčítať od vášho skutočného obvodu pod prsiami min 5 cm. Tzn., že ak máte pod prsiami 75 cm, tak by ste nemali nosiť podprsenku s obvodom 75 ale 70 alebo 65. Osobne som skúšala obliecť si podprsenku s obvodom menším o 10 cm, ako je môj skutočný obvod, no nedalo sa v nej dýchať, preto si myslím, že ideálne je odčítať tých 5 cm a tak mi to aj sedí. Podprsenka sa totiž po čase vyťahá a od začiatku by vám preto mala najprv sedieť na prvé háčiky. Tie ďalšie využijete práve vtedy, keď vám po čase povolí. 



Ako sa v podprsenke cítite?
Ja osobne sa cítim v podprsenke veľmi dobre. Až tak dobre, že ju nedávam dole nikdy (či je teplo, či som doma) okrem spánku. A tak by to malo byť. Viackrát som sa stretla s vetou: „ Fuuuu, hneď ako som prišla domov, vyzliekla som zo seba tu podprdu a hneď mi bolo lepšie.“ Poviem vám – nechápem. Je to znakom toho, že podprsenka nesedí tak, ako by mala a majiteľku škrtí, ťahá a tlačí a preto sa nevie dočkať, kedy ju vyzlečie. Tu prejdeme k druhému pravidlu:



2. Podprsenka by sa nemala nikde zarezávať, nikde ťahať, ani tlačiť, v predklone prsia nesmú vypadávať z košíčkov a pri zdvihnutí rúk musí podprsenka držať na mieste. Medzi prsiami by vám mala vytvoriť optimálny žliabok, kde sa vojde tak jeden prst. Podprsenka by mala naozaj pevne držať na svojom mieste pri akomkoľvek pohybe. Vtedy je to správna podprsenka.

Ako nakupovať podprsenku?
3. zájdite si do obchodu poskúšať niekoľko podprseniek. Mne osobne sa na rôzne čísla v normálnych cenových reláciach osvedčil F&F a Lindex. Poskúšajte číslo, ktoré by ste si vybrali podľa seba  a potom skúste aj číslo, ktoré vám odporučil kalkulátor. Odporúčam vám naozaj všetko si skúšať. Sú rôzne strihy, značky a tvary podprseniek a predsa aj každá z nás má iné prsia a celkovú stavbu tela.


Podprsenky nie sú najlacnejšia záležitosť, avšak zoženiete ich v cenových reláciách od 3 – 200 €. U Vietnamcov kúpite tie najlacnejšie, v značkových obchododch tie najdrahšie. Ja osobne kupujem podprsenky najčastejšie v F&F, ako som už spomínala vyššie za cca 7 – 10 €. Príde mi naozaj zbytočné dať za podprsenku viac ako 15 €, neverím, že nejaká Victoria Secret podprsenka má zázračné schopnosti a urobí s prsiami niečo, čo nedokáže podprsenka za 10 €.

Ak si neviete rady, zájdite si do nejakej špecializovanej predajne s odbornou poradkyňou. Osobne vám neviem poradiť do akej, pretože sama som nedávno obehla Intimissimi a iné značkové predajne spodného prádla, a výber bol tak úbohý, že to som vážne nečakala. Predavačky mi navyše nevedeli odporučiť správnu veľkosť a vôbec veľkosť, ktorú nosím ani nemali v ponuke, pričom obyčajné Tesco (F&F) ju v ponuke má, a nie je to žiadna veľkosť vymykajúca sa normám.

Ako sa o podprsenku starať?
Podprsenky by sme mali prať samostatne, ideálne pri nejakom šetrnom programe a v pracom vrecku. Ešte lepšie by bolo prať ich v rukách, ale povedzme si, komu by sa to chcelo?


Skladovať by sme mali podprsenky pekne poukladané, hlavne tie vystužené, určite nie so spojenými košíčkami, ale pekne rozprestreté. Ja mám na  ne zvlášť ideálnu zásuvku.


Tak toľko moje postrehy, teším sa na vaše :)
Kde kupujete podprsenky vy?  

Našli ste už svoju správnu veľkosť, alebo stále hľadáte?
Krásny piatok vám želám :)

  • Share:

You Might Also Like

21 komentárov

  1. super článek...samozřejmě jsem zjistila, že nosím špatnou velikost podprsenky :-D tvůj blog ráda sleduju, děkuju :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tiez mam dobru skusenost s podprsenkami z Tesca ale teraz nemam kde do Tesca chodit. Obcas nakupujem vo Victoria Secret pretoze v meste v kt. zijem je ich obchod kde si mozem podprdu vyskusat a ceny niesu o nic vyzsie ako v inych obchodoch so spodnym pradlom vo Vancouveri. Este z dovodu, ze je to jediny obchod kde je moj priatel ochotny na mna cakat akykolvek cas kym si vsetko v kabinke vyskusam :D Ale najcastejsie nakupujem v sietach Winners alebo Macy's kde si velmi casto kupim kvalitnu znackovu podprsenku za nie viac ako 15$.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak VS za dostupnu cenu? hmm,potom super.

      Odstrániť
    2. ja som si nedávno tiež kúpila vo VS, cena bola porovnateľná s intimissi ak nie náhodou ešte lacnejšie, už si presne nepamätám. A zobrala som si rovno dve, lebo dalsia bola k tomu ako akcia len za 15$.

      Odstrániť
    3. Zuzi to je pravda, ono sa môže zdať že VS je predražený obchod (kvôli tomu "humbuku" okolo ich mena, svetoznáme modelky predvádzajúce ich bielizeň a pod.), ale v skutočnosti ich bielizeň vôbec nie je taká nedostupná, záleží od rady (niektoré sú drahšie, nájdeš podprsenku aj za 50-60 dolárov), ale dá sa kúpiť aj za veľmi prijateľnú sumu :) Je mi jasné, že keby taký obchod otvorili u nás, asi by boli ceny trošku vyššie (nebudeme si klamať, na SVK sa chce každý nabaliť na všetkom), ale v USA a CAN je to veľmi populárna bielizeň za prístupné ceny :) Na ich bavlnené nohavičky nedám dopustiť, už milión krát som ich prala a stále vyzerajú ako nové, nikde netrčia nitky ani sa nerozpadávajú švy :)

      Odstrániť
  3. hm povestné 75B, och kiež by... ale som rada že som našla svoju velkosť a sedí mi. príspevok je naozaj kvalitne napísaný, o podprsenkách sa toho vela nepopíše, som rada že niekto vytiahol aj takúto tému :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem. ja som sa aj trosku bala,ze bude pre vas otravny,lebo mne sa zas zda,ze sa o tom dost uz popisalo.

      Odstrániť
  4. Mě spodní prádlo vyhovuje z Takka, mají pro mě tu správnou velikost a sedí suprově.
    http://petrusha1992.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Super článek...
    Sama citím, že mám podprsenku s velkým obvodem, ale kde sehnat 65D popř. 65E? V normálním obchodě hodně těžko a když se zadaří, tak mi nesedne tvar. Jinak v Lindexu jsem si jich pár zkoušela a přijde mi, že tam mají košíčky špatně očíslované, protože i podle oka mi Déčko přijde spíš jako Béčko....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no tie sa daju kupit hlavne na nete. skus www.liliana.sk

      Odstrániť
    2. mimochodom podla kalkulatora mi tiez vychadza cislo 65D, nasla som takuto velkost prave v lindexe,skusala ale neda sa v tom dychat. preto je vzdy mozne nahradit velkost o cislo vacsou,teda v tomto pripade 70C.

      Odstrániť
  6. Mám nosit 70C, ale tohle číslo se blbě shání a hlavně mi neni ani tak pohodlná, nosim tedy 75B, což je v podstatě to samé a cítim se v ní lépe,nedusim se. :D
    Super článek ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 70C dostat v pohode v f&f a sedia perfektne. teda aspon mne. :)

      Odstrániť
  7. Super clanok Zuzka, dakujem. ;) Tiez som ich uz citala niekolko, ale az teraz mi to vsetko nejako pekne do seba zapadlo. ;) Ale ja uz chvala Bohu nosim tu spravnu, ak ked to vzdy tak nebolo a tiez je to velkost, ktora sa nenachadza lahko, tak potom sa musim uchylit k tej 75Bcke... :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. za maličko. Vždy som rada, ked sú články niekomu prospešné a ked niekoho potešia :)

      Odstrániť
  8. ja som asi vynimka, tiez mam nosit 70C , ale totalne mi to deformuje prsia....povestna 75B mi urobí parádny dekolt a nikde ma netlačí :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. vlastne pri lepsom zmerani mi vyslo az 70DD coz je podla mna megavelky kosik :D

      Odstrániť
    2. no predsa len to nemusí každému sediet... asi najlepšie by bolo vyhladat nejaku odborničku na podprsenky, čo by odporučila :)

      Odstrániť
  9. Opravdu skvěle rady, děkuji. Řekla jsem si, že teď po porodu a ukončení kojení začnu konečně se svým poprsím něco dělat a rozhodla jsem se tedy pro tento zákrok. A potom chci určitě obměnit všechny své podprsenky a nakoupit si přesně tu správnou velikost.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!