Ako sa starám o svoju pleť

By Zuzulienka - 8.8.14

Pleť na tvári je časťou tela, ktorá je celoročne odhalená. Či je leto, či je zima, takmer nikdy ju nezakrývame, ani do ničoho neobliekame. Pokožka je tu aj tenšia a citlivejšia ako na zvyšku tela, preto by sme jej mali venovať náležitú starostlivosť.
Pod náležitou starostlivosťou rozumie každý niečo iné. Niektorá pravidelne navštevuje kozmetičku, iná nedá dopustiť na značkové drahé krémy, ďalšie denne užíva najrôznejšie vitamíny...


Už viackrát na blogu padla otázka, že ako to robím, keď mám takú krásnu pleť.. Hmmm, poviem vám, že nerobím naozaj nič špeciálne – nechodím ku kozmetičke, nepoužívam drahé krémy a neabsolvujem ani iné špeciálne procedúry, či nehltám tabletky. A verte, či neverte, aj ja som mala obdobie, keď ma pleť naozaj hnevala a taká ako je teraz, vtedy nebola.


A ako teda vyzerá moja starostlivosť o pleť?
- svoju pleť líčim naozaj takmer každý deň! Aj cez víkend keď som doma. Cítim sa tak lepšie, nenalíčená vyzerám naozaj ako prispatá a nemyslím si, že samotné líčenie by jej nejako škodilo.

- každý večer pleť starostlivo odlíčim, aj keď to nepatrí medzi moje obľúbené činnosti. Na oči používam už niekoľko rokov odličovacie mlieko od Avonu. Je naozaj skvelé, jemné a oči pekne odlíči. Zvyšok tváre umyjem nejakým čistiacim gélom a opláchnem vodou. Aktuálne používam Nivea Pure a je vážne skvelý. Pleť vyčistí, zmatní a nevysuší! Nemám po ňom žiadny pocit napnutej pokožky.


- a teraz pozor – tvár po umytí zásadne osuším iba vatovými tampónmi. V podstate úplne mi stačí jeden až dva, ktorými jemne prejdem celú tvár a utriem do sucha. A práve tu si myslím, že tkvie podstatná časť mojej starostlivosti o pleť. Bežné uteráky totiž v sebe zadržiavajú množstvo baktérií a utierať si nimi tvár nie je len mne pochuti, ale neodporúčajú to ani odborníci. Tampóny sú oveľa hygienickejšie a môžete si tak byť isté, že si na pleť nezanášate ďalšie baktérie. Používam tampóny Ebelin z DMky už niekoľko rokov. Skúšala som aj rôzne iné, no vždy som sa vrátila k týmto. Neškriabu, netrhajú sa a majú dobrú cenu.


- nakoniec pleť natriem jemným krémom. Donedávna som používala obyčajnú Niveu Soft alebo Dermacol Sensitive, teraz som si kúpila Baleu – nočný krém – ktorý mi úplne vyhovuje. V minulosti som skúšala aj rôzne iné krémy určené práve na nočnú starostlivosť v miniatúrnych baleniach rôznych značiek, no zvyčajne sa mi po nich robili fľaky na tvári, alebo ma štípali. Proste stále viac a viac si overujem, že nie všetko drahé je úžasné!


- ráno tampónom s odličovačom na oči jemne prejdem oči, ak by sa tam vyskytli ešte nejaké zvyšky makeupu a druhým tampónom navlhčeným micelárnou vodou jemne pretriem celú tvár (micelárky mám momentálne dve – Yves Rocher a Mixa). Pleť zostane čistá a svieža a môžem naniesť nový makeup.


- približne raz za dva týždne použijem peeling na tvár. Častejšie by som ho však naozaj nepoužívala, na moju citlivú pleť tento interval úplne stačí.

- výnimočne použijem nejakú masku na tvár – približne 2 – 3 krát do roka, ale plánujem ich používať častejšie. Masky sú to väčšinou kupované, na domácu výrobu som príliš lenivá.


- ak sa mi zjaví nejaká vyrážka, nejako strašne ju neriešim. Pokiaľ má bielu hlavičku, jednoducho a jemne ju vytlačím a miesto ošetrím. Pokiaľ je červená viem, že nech robím, čo robím, nevytlačím z nej nič, akurát tak krv, preto do nej ani nerýpem, zakrývam ju korektorom a ona do niekoľko dní zmizne. Naozaj nechápem ženy, ktoré si takéto vyrážky vytláčajú, zbytočne do nich rýpu a tak si ich hojenie nielen predlžujú, ale koledujú si aj o následné jazvičky.

- dodržiavam pravidelný pitný režim. 2 litre vody denne vypijem bez problémov.

Tak takto vyzerá celá moja každodenná starostlivosť. Možno sa vám to zdá komplikované, ale nie je to nič výnimočné, používam iba pár produktov, vodu a kozmetické tampóny.

Na záver ešte zopár zaujímavostí:

- pubertiacke akné sa mi v období dospievania vyhlo. Vôbec som s ním nemala problémy.
- akné sa u mňa vyskytlo až po 20tke, bolo totiž isté obdobie, kedy sa u mňa udiali nejaké zmeny, hormóny sa trochu pobláznili a pleť sa stále nechcela zlepšiť. Našťastie sa po nejakom čase zlepšila a aktuálne som s ňou naozaj spokojná.
- aj preto makeup používam asi od 20tich rokov, dovtedy som si líčila len oči a pery. Naozaj to nebolo potrebné, pleť som mala dokonalú.
- nikdy som nebola u kozmetičky

Napadlo ma písať sem ešte múdrosti typu, že stav pleti ovplyvňuje strava, spánok, prostredie.... Musím však povedať, že veľmi sa s týmito tvrdeniami nestotožňujem , pretože najzdravšie sa nestravujem a spím menej ako 8 hodín denne. Skôr by som to celé zvalila na gény a keď sa na to pozriem z môjho hľadiska, tak by to aj sedelo – moja mama má krásnu pleť aj teraz, keď je chýba už len pár rôčkov do 50tky a moja takmer 80-ročná babička má pleť takú, že jej každý tipuje o 20 rokov menej.. Takže niečo na tom bude...


Ako ste na tom vy s vašou pleťou? Čo je vaším osvedčeným receptom na krásnu pleť?

Majte skvelý piatok!

  • Share:

You Might Also Like

4 komentárov

  1. Ebelin tamponky mam taky moc ráda :) A ještě jsou moc fajn od zančky Cien z Lidlu :)
    http://chickflickcherry.blogspot.cz/2014/08/giveaway.html

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mliecko od Avonu tiez pouzivam na oci je skvele! :) a cistiace tampony su skvele aj z Lidlu znacky Cien, teiz odporucam :) inak mas stastie, ze mas take geny ;D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Je to veľmi dobrý nápad s tým sušením pleti tamponmi. :) Určite máš s tými uterákmi pravdu a aj keď si možno jeden v kúpelni odložíme na používanie na tvár a urozumíme s tým aj zvyšok rodiny ( v našom prípade muža :)) tak sa objaví nejaký chytrák z "návštevy", ktorý samozrejme o tom nič nevie a utrie si doňho ruky... :) :) :)
    Ja používam odlíčovacie tampóniky z Lídlu a tiež sú super pevné, jemné a lacné...

    www.danielakurkystyle.com

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Gél Nivea som tiež vyskúšala a presne na odličovanie pleti, vonia krásne, dobre sa s ním pracuje, stačí ho fakt málo a ako vidím zlepšil sa už aj obal. No a odličovacie tampóny Ebelin?Myslím, že doposiaľ nemajú konkurenciu, kde sa na ne hrabe tá vata Bel, ani náhodou, som im verná a kupujem ich neustále, netrhajú sa, sú lacné a sú jednoducho skvelé, tromfli aj moje dlho obľúbené tampóny Bella a to je už čo povedať, sú skrátka jedinečné, udelila by som im snáď Nobelovu cenu.
    Bianka

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!