Starostlivosť o bábätko: časť 6. - Spánok

By Zuzulienka - 25.11.15

Spánok je pre malé bábätká naozaj veľmi dôležitý. Nevydržia byť ešte dlho v bdelom stave, rýchlo sa unavia a preto potrebujú spinkať aj niekoľkokrát denne. Môj synček má už vyše 7 mesiacov a jeho denné spánky sa stále skracujú, no v podstate ešte stále si potrebuje oddýchnuť po 2 - 3 hodinách. Niekedy sa naozaj bráni, napriek tomu, že je očividne unavený a umrnčaný, ale svet je taký zaujímavý, že nemôže predsa premeškať ani chvíľku spánkom. Teda aspoň tak to vyzerá z jeho pohľadu.


Spinkať však musí, je potom spokojný, oddýchnutý a pripravený na objavovanie ďalších nových vecí. Keď nastane noc, tak akosi vie, že to je ten správny čas na spánok a s 2 - 3 prebudeniami na kŕmenie ju prespí celú. Najlepšie sa mu spí pri mne, tváričkou zaborený do môjho vankúša a spokojne odfukuje. No keďže už je až príliš pohyblivý, musí spávať v postieľke, aby náhodou nespadol.

Pre pokojný a dobrý spánok je potrebné aj vhodné oblečenie, teda pyžamko. Nám sa najviac osvedčili pyžamká overaly, ktoré drobcovi všetko pekne zakryjú a nemusím sa obávať, že bude mať holý chrbátik, alebo nožičky. Tieto pyžamká môžu byť na gombičky, alebo aj na praktický zips, ktorý rýchlo rozopnete aj zapnete. Vyberajte si také, ktoré sa dajú rozopnúť buď v rozkroku, alebo aspoň do jednej nožičky, aby obliekanie a vyzliekanie bolo čo najjednoduchšie.

Najnovšie sme mali možnosť vyskúšať ZIPPY pyžamko tmavomodrej farby s potlačou Cheeky Alarm Clocks, ktoré je mäkučké, pohodlné a vyrobené zo 100% bavlny.







Toto pyžamko má mnoho výhod:
- je na zips, čo uľahčuje prezliekanie
- zips je skrytý pod krkom jedným gombičkom a nedráždi tak bábätko
- zips je chránený aj zvnútra podšívkou a nedráždi tak pokožku dieťatka
- rukávy sú ukončené patentom a zostávajú tak na svojom mieste
- na členkoch sú gumičky, aby zabránili vykĺznutiu nožičiek a udržali ich na svojom mieste.
- pyžamká od 6 mesiacov majú na nožičkách aj protišmykovú podrážku

Súčasťou týchto zippy pyžamiek je aj čiapka a podbradníček. Čiapka sa dá využiť v chladnejších dňoch, hlavne u malých bábätiek, aby im nebola zima. Náš drobec ju nepoužíva.

Čo ešte treba pre spánok bábätka?

Postieľka
V postieľke náš pampúch spí málokedy, väčšinou iba počas dňa. Máme úplne jednoduchú s 3 nastaveniami výšky, podľa toho, či dieťa len leží, sedí, alebo stojí. My ju zatiaľ máme na najvyššom stupni, ktorý sám o sebe nie je až tak vysoko, ale stačí, keďže náš pampúšik zatiaľ ešte ani nesedí a ani sa sám nevie posadiť ani postaviť. Takže sa nemusíme báť, že odtiaľ vypadne. Naša postieľka je dokonca vybavená praktickou zásuvkou v dolnej časti, kam odkladám všetky plienky, vlhčené obrúsky a iné potreby. Je to naozaj praktické riešenie do malého bytu.


Nepremokavé plachty alebo podložky
Nikdy neviete, aká plienková nehoda sa môže stať a takéto plachty alebo podložky zabránia ušpineniu matraca. Ak váhate, či kúpiť aleb nie, tak odporúčam. Nám sa tie plienkové nehody stali už niekoľkokrát, a aj priamo v postieľke. A taktáto nepremokavá naťahovacia froté plachta to ustála a nepustila nič mimo.

Mantinel do postieľky, návliečky a perinka
... alebo sady do postieľky, ktorých nájdete na výber naozaj neuveriteľné množstvo. Až toľko ich je, že keď budete vyberať, tak sa nebudete vedieť rozhodnúť. Ja som sa po dlhom vyberaní rozhodla pre takúto jednoduchú modrobielu so srdiečkami. Sada obsahovala mantinel do postieľky, ktorý však nie je nutnosťou, ale väčšina ho používa, postieľka s ním vyzerá krajšie, útulnejšie a je pre bábätko aj bezpečnejšia; a taktiež aj obliečky na paplónik a vankúšik. Paplónik sa u nás používa už od 2. mesiaca, dovtedy bol Nikolasko v perinke, a vankúšik ešte stále nepoužívame. Je to zbytočnosť, bábätku stačí mať pod hlavičkou zloženú látkovú plienku, alebo aj nič.


Napriek tomu, že vankúš pod hlavičku nepoužívame, náš malý miluje vankúšiky od malička. Rád sa k nim túli, rád sa s nimi hrá, bije ich, a aj pri zaspávaní musí byť obklopený vankúšmi. Preto nám babka ušila takéto malé vankúšíky, ktoré sú pre neho ľahučké a sú len a len jeho.


A ako spinkáme? Aj takto!


Pyžamká Zippy a mnoho ďalšieho nájdete na www.slintacik.sk

  • Share:

You Might Also Like

20 komentárov

  1. Já jsem pro prcka taky měla nejradši tyhle overaly na spaní. Jak si psala, tak mu nikde nic nelezlo a byl hezky zachumlanej. No teď už je to ale horší, protože větší už se moc nedělaj a v F&F velikost 18-24 měsíců mu je jen tak tak a na spaní už mu je nedávám, aby ho nikde nic neškrtilo, ale oblékl je ještě i ve 2 letech =D, takže teď tam mám asi poslední 3 kusy z Lidlu, které jsou o krapet větší (86/92 a to má i ve 2 a půl letech =D ), ale už se musim koukat po normálním dvoudílném pyžámku. Achjo, to je hrozný jak rychle rostou =( =D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 86 nosí v 2 rokoch??? Lebo náš už teraz nosí 80tku (má 73cm, no 74 sú mu už proste tesné niektoré), a už mám nakupené nejaké veci aj v 86.
      A áno rastu rýchlo, nestíham si to uvedomovat.

      Odstrániť
    2. Ona ta 86/92 v Lidlu je větší než v normálních obchodech, tak proto se do toho ještě vejde a kort ty overálky, ty jsou opravdu dlouhé ;). Jinak normálně má 98.

      Odstrániť
  2. Malý je krásny :) to budíkové pyžamko je super, vyzerá ako zo seriálu 7 statočných budíkov :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. vidíš a ja som vedela, že mi tie budiky niečo pripominaju :D Presne, tá rozprávka!

      Odstrániť
  3. Zlatučký a tie jeho očká:))...pyžamko vyzerá super!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Este si nerozmyslala ze ho das ostrihat? je naozaj zlaty ale s takymi dlhymi vlaskami niekedy fakt vyzera ako dievcatko

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. veru už na to myslím, lebo už mu to ide do očí. Musíme mu to trochu skrátiť.

      Odstrániť
    2. do jedného roku života minimálne by sa dieťa nemalo v žiadnom prípade strihať, skús mu to pripnúť nejak ale v žiadnom prípade neostrihať

      Odstrániť
    3. Tyhle pověry bych fakt vážně nebrala ;). Syn byl od narození taky vlasatý mimčo a ostříhat jsem ho prostě musela měsíc před prvním rokem a sponka by to fakt nevyřešila.

      Odstrániť
    4. a mňa by zaujímal racionálny dôvod, prečo nestrihať??? Lebo ja poznám len poveru, vraj nestrihať do roka, lebo sa mu skráti rozum. Lenže ja na povery neverim.

      Odstrániť
  5. Ježíš ten je rozkošný. Neskutočne ♥ Rastie do krásy, to je vidieť ♥

    ♡ daily makeup routine ♡

    OdpovedaťOdstrániť
  6. nepoznám krajší pohľad než na spiace dieťa, nádherné :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tiež sa neviem vynadívať. A on sa ešte niekedy spánku tak špúli, tie jeho ústočká a to milujem ♥

      Odstrániť
  7. Pero que preciosidad. Me ha enamorado con esos ojos. Un beso guapa!

    http://todreamtheimpossiblemnoeliaco.blogspot.com.es/2015/11/encajes-lentejuelas-y-pelo.html

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj chodíš jsem odepisovat ještě někdy? Moc díky za inspiraci my kupovali pro malého výbavičku zde mají tam skoro vše potřebné od dětské kosmetiky až po vybavení do postýlky. Takže je dobře že je vše na jednom místě.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!