Starostlivosť o bábätko: časť 7. - Kúpanie

By Zuzulienka - 14.2.16

Kúpanie, sprchovanie sa, či umývanie je pre nás každodenná samozrejmosť. Keď nám pribudne do rodiny nový člen, tak začíname túto samozrejmosť praktizovať aj u neho. Všetci predsa chceme, aby z neho vyrástol nielen vychovaný, ale aj čistotný človek, ktorý o seba dbá. A tak už od narodenia toho malého človiečika oboznamujeme s vodou a celým kúpacím rituálom. Pre mnohé bábätká to môže byť stresujúce a môžu byť vystrašené, aj ked na vodné prostredie sú z bruška zvyknuté.
Vytvorte im preto čo najpríjemnejšie prostredie a nebojte sa toho krehkého telíčka.


U nás bolo asi iba prvé kúpanie veľká neznáma. Vtedy bolo aj trochu plaču, no po pár ďalších kúpaniach sa mu to začalo páčiť. No úplne najviac si začal nášdrobec kúpanie vychutnávať, až keď sa naučil sám sedieť. To už je úplne iný level, preto som sa rozhodla publikovať post o kúpaní bábätka až teraz. Aj keď v našom prípade sa už nedá hovoriť o kúpaní bábätka, ale chlapčiatka.

Kúpanie naozaj miluje. Je to taký jeho rituál, ktorý praktizujeme každý druhý až tretí deň od malička. Naozaj netreba bábätko kúpať každý deň a zbytočne mu vysušovať a dráždiť pokožku. Viem, že niektoré mamičky na to nedajú dopustiť a musia kúpať každý deň, vraj im dieťa bez toho ani nezaspí, no to je už každého vec. Nám toto problém nerobí a vyhovuje takto.

Takisto by som dala do pozornosti fakt, že novorodenec na kúpanie nepotrebuje žiadnu kozmetiku. Stačí mu iba čistá voda. Náš sa do pol roka kúpal naozaj iba v čistej vode. Je tu, živý, zdravý a čistý. Od pol roka sme už občas začali používať kozmetiku.

A ako teda vyzerá celý náš kúpací proces?
1. Vyhrejem si kúpeľňu. Nemá tam byť ako v saune (aj keď niekedy sa mi to podarí riadne vysaunovať), ale ideálne je, ak si ju zohrejem o pár stupňov viac ako je v ostatných miestnostiach. Výborný je na vyhriatie nejaký ohrievač, zvláda to bravúrne do 10 minút.

2. Pripravím si stôl, kde budem drobca vyzliekať, utierať aj obliekať. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že najlepšie je pripraviť si stôl, kde ľahko rozprestriete vedľa seba 2 bavlnené osušky. Ak to nie je možné, tak si pripravte aspoň taký stolík, kde si bábätko viete pohodlne dať poležiačky, vyzliecť ho a aj obliecť.

Rozprestrem si na stôl osušku, pripravím si ostatné veci: hrebeň, vatové tyčinky, čistú plienku, krém na zadoček, krém na telo, pyžamko, osušku s kapucňou, k vaničke nachystám sprchový gél.

3. Pripravím si vaničku. Postačí vám klasická malá jednoduchá 86cm bez akýchkoľvek polohovacích prvkov. Je to naozaj zbytočné, kým totiž dieťatko nevie sedieť, ľahko si ho podržíte a ak sa toho naozaj bojíte, kúpte si radšej samostatné lehátko do takejto vaničky. My sme také používali zo začiatku, potom už z neho vyrástol a bolo to skôr nepohodlné ako pohodlné.



Napustím vaničku vodou. Ideálna teplota by mala byť 37-38 stupňov. Overeným meradlom je lakeť ruky, na pocit vás voda proste nesmie páliť, ani byť studená. Ak svojmu lakťu až tak neveríte, skúste to s teplomerom určeným do vody. Dnes už dostať široký výber v najrôznejších prevedeniach. My máme morského koníka.

4. Takže, mám už všetko pripravené a povyzliekam malého. Do vaničky mu ešte prihodím zopár hračiek a šup ho tam. Chvíľku ho nechám nech sa počľapká, pohrá, potom ho začnem pomaličky umývať. Použijem sprchový gél Mixa - určený na telo aj na vlásky, ktorý je naozaj úžasný a môžem ho len odporučiť. Neskutočne ma dostala jeho vôňa, ktorá je taká bábätkovská. Navyše neobsahuje žiadny alkohol ani mydlo a teda pokožku zbytočne nevysušuje a ani nezanecháva alergické reakcie. Pokožka môjho drobca zostane po umytí jemnučká, hladká a voňavá.




5. Keď je už pekne umytý, tak ho prenesiem na osušku, rýchlo zabalím, aby mu nezostala zima a vysuším. Treba poutierať dôkladne ušká, každý záhyb a aj do sucha vysušiť vlásky. Potom si rozprestriem druhú osušku, na ktorej ho už len jemne dosuším, aby mi neležal na tej prvej mokrej. Vyčistím ušká, natriem zadok, zabalím plienku, oblečiem pyžamko. V prípade potreby natriem krémom aj iné časti tela, inak nepoužívame žiadne olejčeky ani krémy. Medzitým vyčistíme aj zúbky. Nakoniec dosucha vyutieram vlásky, učešiem, zabalím do osušky a prenesiem ho do spálne, kde bude spinkať.

Aj takto :)


Keď sa na to tak pozriete, tak výbavička na kúpanie naozaj nestojí veľa. A tým drobcom keď sú väčší naozaj stačí len tá voda, aby sa mali z čoho vytešovať!

Ako zvládajú vaše bábätká kúpanie?

  • Share:

You Might Also Like

3 komentárov

  1. The post is fantastic! I love it:)
    Happy St. Valentine's Day!!

    theprintedsea.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krásný článek. Já ještě mimčo nemám a zatím neplánuji ale myslím si že je to i užitečné pro mladou maminku která si moc neví rady. Každopádně za tu dobu co tě sleduji hrozně moc vyrostl.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. joj pamätám si ako som aj ja kúpala takto moju dcérku to pripravovanie držanie :D , teraz sa sprchuje a člapkáme spolu vo vaničke a je to oveľa jednoduchšie a zábavnejšie :) používame len bio mysdielka a bio šampóniky ;-) . ale určite super rady už keď budem mať druhé všetko inak budem robiť :D

    http://teenmumy.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!