Veľký test vlhčených obrúskov

By Zuzulienka - 23.2.16

Vlhčené obrúsky sú vecou, ktorá má svojich priaznicov aj odporcov. Jedna strana tvrdí, že sú škodlivé, preparfumované a plné chemikálií. Druhá strana ich berie ako skvelú pomôcku v dnešnej dobe pri starostlivosti o bábätko a myslím, že keď sa to s nimi nepreháňa, tak sa nič nepokazí.


Ja patrím k tej druhej strane. Vlhčené obrúsky a mnoho iných vymožeností v dnešnej dobe považujem za veľké plus, ako si uľahčiť starostlivosť o bábätko. A ak vidím, že ani drobcovi vlhčené obrúsky nijako neškodia, tak prečo nie. Veď v obchodoch je ich toľko druhov, že naozaj si môžete vybrať a nájsť presne tie, ktoré vám na mieru zapasujú. My sme tak hľadali, skúšali a veru aj našli obľúbencov.
Nakoniec som sa z toho rozhodla urobiť tento príspevok.



Stihli sme otestovať presne 26 druhov vlhčených obrúskov rôznych značiek, druhov, vôní i cien.


Kde kúpiť?

Vlhčené obrúsky dostanete kúpiť v akejkoľvek drogérii, supermarkete, či obchodoch pre deti alebo na internete. Všade však majú v ponuke iné značky, niektoré som videla len na internete (Sebamed, Panda), niektoré len v určitej drogérii (Babylove), či obchodnom reťazci (Tesco, Kaufland, Jednota). Sama som bola prekvapená, keď som objavila vlhčené obrúsky s logom Coop Jednota, dokonca niekoľko druhov.

Ceny

Ceny sú naozaj rôzne. Pohybujú cca od 0,70 € až po 7 €. Tie najlacnejšie dostanete kúpiť v Kauflande - Wickies a Lidli - Tourjois. Ceny sú do 1 €, ak sa nemýlim.


No a najdrahšie, ktoré sme vyskúšali boli Sebamed, dostať ich na internete, v kamenných obchodoch som ich nikde nenašla. Prečo, to je až toľko, netuším, ale je pravda, že sú dobré.


Balenia

Vlhčené obrúsky sú zvyčajne balené v lesklých papierových mäkkých obaloch, ktoré majú navrchu odnímateľnú a znovuuzatváratenú lepiacu časť na vyberanie obrúskov. Niektoré sú dokonca vybavené plastovým krytom, ktorý zabraňuje vysúšaniu obrúskov. Jednoducho necháte obrúsok trčať pripravený na ďalšie použitie a zatvoríte iba spomínaný plastový uzáver. Je to veľmi praktické a osobne sa mi to páči, no takých obrúskov dostať žalostne málo a ak aj, tak sú drahšie ako tie obyčajné. Celkovo som sa zatiaľ stretla so 4 takýmito baleniami s plastovým uzáverom od rôznych výrobcov.


Čo sa týka počtu kusov v jednom balení, je to rôzne. Môžete kúpiť 56 - 80 ks v jednom balíčku za naozaj odlišné ceny. Také najbežnejšie balenie je 72 ks, v ňom dostanete obrúsky od najväčšieho počtu výrobcov. Každý výrobca uvádza na balíčku, koľko ks dané obrúsky obsahujú. Niekedy to nevidno na prvý pohľad, no keď balíček pootáčate zo všetkých strán, určite tento údaj nájdete.

Veľkostí balení sa veľmi nelíši, v podstate sú rozmerovo všetky podobné, akurát jedny hrubšie, iné tenšie, to závisí od počtu kusov v balení.

Na nasledujúcich fotkách môžete vidieť, že tých 72ks je naozaj najviac

56 ks


60 ks


63 ks


64 ks


72 ks


80 ks


No a poďme si zhodnotiť samotné obrúsky.

Čo požadujem ja?
- dobrú cenu, neparfumované, alebo len s jemnou parfumáciou, ľahkú manipuláciu a vyberanie obrúskov, nie príliš mokré, ani suché (od vlhkosti sa odvíja aj samotná hmotnosť balenia), aby sa netrhali a aby boli univerzálne (na tvár, rúčky, aj zadoček).

Vlhkosť

Aby ste vôbec utreli to, čo treba, obrúsky musia byť ideálne vlhčené. Ani veľa, ani málo. Ale tak akurát.
- najviac vlhčené až mokré: Pampers, Stenago, BabyMondo, Chicco

- najmenej vlhčené: Bupi, Tesco Loves

Parfumácia

Niekto uprednostňuje neparfumované, inému ľahká parfumácia nevadí. No verte, či nie, sú aj parfumované hrôzy a tiež sme jednu taú objavili.

- najhoršia parfumácia: Stenago Baby Camy

- príliš parfumované: Wickies, Linteo Baby, Chicco, Coop Jednota, Clever, BabyMondo

- jemne parfumované: Hipp, Nivea, Panda, Softino, Babylove, Sebamed, Batole

- neparfumované: Bel Baby, Gaga, Tesco, Tourjous, Bupi


Jednotlivé oddeľovanie a vyberanie obrúskov

Ak potrebujete bábätku rýchlo utrieť zadoček, tak potrebujete aj obrúsky, ktoré vyberiete ľahko jednou rukou bez toho, aby sa vám za jedným obrúskom ťahalo 10 ďalších. Je to naozaj otravné a mňa osobne to na obrúskoch neskutočne rozčuľuje.

- veľmi dobre sa vyberajú a oddeľujú: Panda, Tourjous, Clever, Gaga, Nivea, Hipp, Bel

- zle sa vyberajú, alebo ťažko oddeľujú: Johnsons Baby, Ultra Softies, Huggies, Coop Jednota, Wickies, Batole

Textúra
- je dobré ak sú obrúsky príjemné na dotyk, netrhajú sa, či nie sú drsné.
Nepríjemnú textúru mali podla mňa Huggies a Tesco Loves. Jedny boli také drsnejšie a druhé zas tenšie a trhavejšie.

Uzatváranie

S uzatváraním samotných balení pomocou lepiek som nepostrehla problémy ani u jedného výrobcu. Všetky a dali xkrát otvoriť a zatvoriť bez toho, aby lepka odpadávala, odtrhla sa, alebo nedržala. A tak isto aj plastové uzávery držali tak ako mali.

Použitie a univerzálnosť

Niektoré obrúsky sú určené iba na zadoček, iné na celé telo. Uprednostňujem tie na celé telo:
Hipp, Bel, Ultra Softies, Nivea, Happy, Gaga, Tesco, Sebamed, Clever, Wickies, Tourjous, Batole

Samozrejme, že jedna značka má aj viacero druhov obrúskov, napr. Babylove má aj také, čo sú určené len na zadoček, ale aj univerzálne. Takisto aj Pampers, či Bupi, treba len hľadať a študovať obaly. Ja som sa snažila si vždy vybrať z jednej značky jedno balenie.


NAŠI VÍŤAZI

Neparfumované:
Bel - obrúsky, ktoré sme použili ako úplne prvé, ešte v pôrodnici. A odporúčam.
Dostanete kúpiť v 101 drogerie, alebo na www.feedo.sk


Tourjous - za dobrú cenu, fakt výborné obrúsky. Sú neparfumované, akurát vlhčené, ľahko sa s nimi manipuluje. Dostanete kúpiť výhradne v Lidli.


Parfumované:
- jemná parfumácia vôbec nemusí byť na škodu. Nám sa zapáčili a vyhovovali tieto:

Nivea - obrúsky sú príjemné na dotyk, dokonca sú aj s maličkými obrázkami a vôňa je naozaj svieža, nevtieravá a príjemná

Panda - tak toto sú jedny z obrúskov, ktorým nemám čo vytknúť. Aj keď niekomu by možno vadila parfumácia, mne k nim sedí, je to svieža vôňa. Navyše sa hravo oddeľujú od seba, ľahko vyberajú, majú hladkú textúru, sú akurát vlhčené. Kúpite na www.feedo.sk

Softino - majú o čosi menšie balenie ako všetky ostatné, rozmerovo sa mi zdajú najmenšie. Cenovo sú skvelé, sú trošku viac vlhčené, ale nie je to nič hrozné. Dostanete v Lidli.


Pohoreli u nás

Pampers
- nemôžem si pomôcť, ale sú príšerne mokré, samotné balenie je už ťažké na to, že obsahuje len 56 ks. Zadoček po utretí zostáva vlhký, a ak chcete použiť ešte krém, tak sa vám bude zle rozotierať. Sú aj trošku parfumované. Kúpite kdekoľvek. Neskôr som sa stretla aj s inými Pampers, tiež už také vlhčené nie sú, len tie sme už do nášho testovania nezapojili.

Ultra Softies - sú parfumované, dosť vlhčené a ako jediné zo všetkých malému podráždili zadoček, takže sme ich prestali používať.

Stenago Baby Camy - vraj vôňa kamiliek. Parfumácia je príšerná, použili sme pár kusov a leteli do koša. O tom aké boli mokré, ani nejdem písať.


A ak ste už našich favoritov vyskúšali a radi by ste ešte nejaké iné, tak môžem odporučiť aj:
Sebamed  síce drahší, ale dobrý, Babylove z Dmky alebo Bupi, ktoré si vás kúpi.

Tak povedzte, ktoré sú vaše obľúbené a osvedčené vlhčené utierky?

  • Share:

You Might Also Like

17 komentárov

  1. Já mám nejraději Linteo. Ty jsou pro mě vážně nej.
    SimonetaBlog

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. u týchto detských mi tie Linteo prídu až priliš preparfumované.

      Odstrániť
  2. Mám ráda Niveu soft&cream, protože je možné je použít třeba v letadle i na odlíčení.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. áno, odličovanie, to je samostatná kapitola aked je človek na cestách, tak takéto obrusky su važne fajn :)

      Odstrániť
  3. Skvělý článek! Aspoň teďka můžu jít na jistotu. Od Bel používám odličovací tamponky a nemůžu si stěžovat, takže věřím, že stejnou kvalitu drží i u vlhčených ubrousků.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem. No vidiš, čo sa týka tamponov Bel, tak tie osobne nemám rada. ALe vlhčené utierky maju fakt na jednotku.

      Odstrániť
  4. Fuuha, vyskúšali ste ich fakt dosť veľa, ale dobre vedieť, ktoré sú najlepšie. :-)

    http://alfa-lu.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. áno bolo ich veľa, no za takmer rok sa to dá postupne. A ešte tolko tých druhov je, že až.

      Odstrániť
  5. niektoré vidím po prvý krát, no ja som zástanca čistej vody ale keď sa nedá nikde tak pampers jednoznačne tie sa osvedčili :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. áno, čistá voda je určite to naj čo môže byť. No nie vždy je poruke. A keď sa to nepreháňa, tak obrúsky vidím ako veľkú pomoc.

      Odstrániť
  6. Ja ako ne-mama uz niektore druhy vlhcenych obruskov mam vyskusane. Urcite Babylove a Tourjous su pre mna naj a ak budem mamou, tieto su najvacsimi kandidatmi, aby som ich pouzivala aj pri starostlivosti o babatko :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Pamper ubrousky jsou opravdu mokré, už jen to jak jsou těžké napovídá jaké budou a parfemované jsou také dost podle mě. Ubrousky které nemám ráda jsou z Kauflandu nebo Coopu, hrozně parfemované a právě naopak dost suché. Podle mě jsou fajn ty z Lidlu nebo z Dmka Babylove

    OdpovedaťOdstrániť
  8. nedávno jsem se bavila s kamarádkou, co má 6měsíčního prcka. Ubrousky odsuzuje, kupuje nějaké papírové nevlhčené něco, konzistenčně mezi kuchyňskými utěrkami a těmi zdravotními čtverci na převaz ran a máchá to v převařené vodě. Mně přijdou v pohodě, a jak píšeš, když se to s nimi nepřehání - a na cestování naprosto super, otřeš, vyhodíš a jede se dál :)
    outfit: black & gold

    OdpovedaťOdstrániť
  9. U nas zasa vyhravaju huggies. Po par pokusoch na zaciatku s inymi znackami vyhrali na plnej ciare. Pre mna maju na pocit nie taku umelu texturu ako vsetky ostatne ktore sme skusili, su s vonou (top-zelene ;-) ) ale aj bez nej. Ak su vlhkejsie,nevadi,aspon nevyschnu kym sa minie balenie.. Jedine, ktore by som viac nekupila su tie z rucickami,tie boli tensie a trhali sa..
    A kedze sme ich minali hodne, objednavala som na feedo.sk po stvor-baleniach, vysli cenovo super. ;-)
    Tolko ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Mne sa osvedcili Hipp. Akurat vlhke. Ritka je hned v suchu. Prijemne na pokozku. A tie s mandlovym olejom fajne vonaju. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Chýba mi najdôležitejší parameter, pre ktorý som si klikla na tento článok - zloženie. Dúfala som, že tu nájdem aj info o obsahu toho, s čím detská pokožka príde do styku. Parabeny, parafiny, PEG.... Škoda. Inak fajn analýza.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!