Ako vybrať ten správny kočík

By Zuzulienka - 21.3.16

Keď zistíte, že ste v tom, hlavou vám preblesne tisíc myšlienok a otázok. Musíte zájsť k lekárovi, oznámiť to v práci, vybrať výbavičku, kúpiť kočík...

Kočík je veru nevyhnutnou súčasťou prípravy príchodu malého človiečika na svet. Kamkoľvek totiž budete s ním chcieť ísť, tak jedine v kočíku (áno, aj v šatke a nosiči sa dá, no nie vždy je to pohodlné). Preto by ste výber toho správneho mali dobre zvážiť, aby ste sa cítili dobre vy, aj vaše bábätko a aby vás to samozrejme cenovo nezruinovalo.


Kedysi sa kočíky kupovali až keď sa bábätko narodilo. Hovorilo sa, že kúpa kočíka pred narodením prinesie nešťastie. Teraz takým povedačkám verí málokto a preto výber toho správneho riešia mamičky už počas tehotenstva a drvivá väčšina z nich ho kúpi ešte pred narodením bábätka.
Nie je to však záležitosť jednej hodiny.

Ja sama som vyberala kočík aktívne asi mesiac, preskúmala všetky možné eshopy, prezrela všetky predajne v okolí aj vzdialenejších mestách, prečítala kopec recenzií a hodnotení daných kočíkov, a aj tak som si akosi nevedela vybrať. Nakoniec som vybrala, no až pri samotnom používaní kočíka som prišla na to, čo by som na ňom ešte ocenila a čo by naopak nemusel mať.

A vám preto odporúčam:

1. doprajte si na výber kočíka dostatok času - pozerajte, porovnávajte, skúšajte. Na internete, v predajni, pýtajte sa známych, vyhľadávajte skúsenosti iných mamičiek. Máte na to celých 9 mesiacov, kočík vám stačí kúpiť až v ten posledný. Aj my sme to tak urobili, dovtedy som hľadala a hľadala a myslela že z toľkých si nikdy ani nevyberiem.

2. nekupujte si 3-kombináciu - áno, možno vás tento bod zarazil, veď všetci si kupujú 3-ombináciu - cenovo sa lepšie oplatí a máte jedným vrzom všetko. No nie vždy sa vám vyplatí. 3kombinácia pozostáva z hlbokej vaničky, športovej časti a vajíčka (autosedačky). Nemôžete vopred vedieť, aké veľké bude vaše bábätko a dokedy sa vám zmestí do vaničky. Možno už v 5. mesiacoch budete potrebovať vytiahnuť športový kočík a zistíte, že je preň veľký, alebo manipulácia s ním je obtiažna, keď je v polohe ležmo, a vaše bábätko by ešte potrebovalo ležať, pokiaľ nevie samo sedieť.

Preto je podľa mňa lepšie si kúpiť najprv len hlboký kočík s vajíčkom a športový dokúpiť vtedy, keď ho už budete potrebovať. Zároveň viete aj predať hlboký a nebyť stratoví.

3. vyberajte nafukovacie a rovnako vzdialené kolieska - nielen 2, ale všetky 4. Nafukovacie sa lepšie prispôsobia nerovným terénom, rozbitým cestám a nebudete všade s nimi hrkotať. Defektu sa nebojte. My sme síce mali len 2 nafukovacie na pôvodnom kočíku, no za rok používania sme defekt ani raz nedostali a to sme chodili po rôznych terénoch.

Čo sa týka tej vzdialenosti, myslím to tak, aby ste nemali predné kolieska bližšie k sebe ako zadné. Oceníte to, ak budete musieť často chodiť po schodoch, kde sú aj koľaje pre kočíky. Smerom dolu sa dostanete síce ľahko aj s podvihnutým kočíkom na dvoch kolesách, no smerom hore nie.

4. vyberajte ľahký kočík - čím ľahší, tým lepšie, oceníte najmä, ak sa budete s kočíkom často naťahovať sama, skladať ho, prenášať atď. Ak si k tomu pripočítate pomaly priberajúceho drobca, tak o fitness na každý deň máte postarané. Preto čím ľahší, tým lepší.

5. dbajte na jednoduché skladanie - najlepšie také, keď len niečo zatlačíte, potiahnete, alebo inak uchopíte a kočík sa pekne zloží a vojde aj do najmenšieho kufra. Vyhnite sa kočíkom, ktoré sa musia pri skladaní rozkladať ešte na niekoľko časti (odpájať strieška, vyberať kolieska atď.), lebo bez toho by ste ich neposkladali. Práve niektoré tie 3kombinácie také sú.

6. pred kúpou si kočík vyskúšajte v predajni - ako sa vám s ním jazdí, ako sa skladá, čo všetko k nemu patrí. Nebojte sa popýtať predavačov, nech vám všetko ukážu. Na to tam predsa sú.

Dbajte na doplnky 
- určite sa vám zíde nákupný košík s min. nosnosťou 2kg - myslím, že ten je teraz už súčasťou každého kočíka
- nastaviteľná strieška vaničky - je dobré, ak striešku na vaničke je možné roztiahnuť o kúsok dopredu tak, aby ste vytvorili tieň, ak by veľmi svietilo slnko.
- zábrana proti vetru - kryt hlbokého kočíka by mal mať vyššiu zábranu proti vetru, no nie zas príliš vysokú, aby vôbec bábätko bolo na vzduchu a nie v kukle.


- vyberajte aj polohovateľnú vaničku, oceníte to najmä vtedy, ak bábätko bude mať chvíľky, že nebude chcieť veľmi ležať, tak ho trošku nadvihnete a bude vidieť okolitý svet.
- sieťka v prednej časti vaničky - je taktiež dobrý doplnok. Ak vám drobec nebude chcieť obležať na chrbátiku a ešte ani nesedí, jednoducho ho dáte na bruško a cez sieťku v prednej časti striešky sa môže pozerať.
- rúčka na vaničke - je fajn, ak má nad strieškou vanička ešte rúčku, ktorú využijete, ak kočík, alebo en samotnú vaničku budete často prenášať. Jednoducho ju tam chytíte a odnesiete.

A potom sú tu ešte také samozrejmosti, ktoré má asi každý kočík a to:
- nastaviteľná rúčka
- odnímateľné kolesá
- brzda
- sklápanie striešky
- vyberateľný poťah
To všetko sú drobnosti, ktoré určite oceníte.
Nezabudnite si zabezpečiť aj pláštenku proti dážďu a prebaľovaciu tašku.

Športový kočík: 
Tu už zvážte, čo bude dôležité pre vás a hlavne pre drobca, ak ho už budete potrebovať. Ja preferujem, aj keď momentálne nemám všetko z toho:
- polohovateľný - dá sa dať do ľahu, aj sedu, teda má niekoľko polôh
- otočný  - dá sa otočiť v smere aj protismere jazdy
- polohovateľná časť na nožičky - dá sa pekne zdvihnuť pri polohe v ľahu
- súčasťou kočíka je madlo, nánožník
- má aj doplnky, ako sieťku na strieške, nastaviteľnú striešku


Značka???
Čo sa týka značky, tých je na trhu požehnane, pokiaľ to človek nerieši, tak ani netuší, že ich je asi viac ako značiek áut. Nech sú na prvom mieste najskôr všetky vaše požiadavky a až potom značka. Lebo darmo si vyberiete značkový kočík, s ktorým sa vám nakoniec bude zle manipulovať, alebo vám na ňom bude niečo podstatné chýbať, či vadiť.

Vyberajte samozrejme aj s ohľadom na ročné obdobie, kedy sa drobec narodí, a miesto, kde bývate a kde budete s kočíkom chodiť. Dbajte, aj na také drobnosti, aby sa vám vošiel do kufra, ľahko sa vynášal do bytu, domu a musí sa vám celkovo s ním dobre a pohodlne jazdiť. Preto je skúšanie v predajni, či viacerých predajniach, naozaj nutnosť.

Čo ešte musí mať váš správny kočík? Akú značku preferujete?
Krásny štart do nového týždňa.

  • Share:

You Might Also Like

6 komentárov

  1. Zuzi super článek! já jsem teď ve 30tt a vybírání kočárku byl teda mazec! Strašně jsem se na to těšila ale bylo to opravdu náročné. Objeli jsme několi obchodů, neustále šmejdili na netu. Jsem ráda, že už ho máme koupený!! :)

    http://www.verustyle.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvely blog Zuzi, velmi rada citam tvoje clanky o rodicovstve, tehotenstve a pod... kedze aj ja som mommy to be, najdem tu vela uzitocnych rad, vdaka za ne :) My sme sa rozhodli pre kociar s komplet vybavou od znacky Stokke, tak som zvedava ako sa osvedci. Zelam ti krasny den a tvoj drobec je rozkosny :) :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. dobrý článok, my sme na začiatku mali hrozný kočiar malé koliečka nedalo sa sním nikde chodiť do prírody napadol prvý sneh tak sme sa ani nepohli z domu lebo sa nedalo s nim chodiť to asi preto že bol od svokry :D , no potom som povedala dosť a kupili sme si fajný šporťak s velkými kolieckami a ell tam ma pohodlie, kociar je dolezity pretoze vsade je s nami kazdý jeden den ;)

    TeenMumy

    OdpovedaťOdstrániť
  4. u nás vedie Joolz Day. Vynikajúce jazdné schpnosti, veľká vanička, skvelé príslušenstvo. Kvalitný podvozok (stabilný, skvelé odpruženie...) na druhom mieste je Stokke. Konkrétne crusi. Tá blízkosť dieťaťa (keďže je vysoký,nemáte vaničku pri členkoch) je úžasná. Nehovoriac o dizajne a o tom, že vás kočík môže vyzerať stále ináč vďaka kitom (poťahom). Joolz a Stokke odporúčam. Mala som aj Cam dinamico, u mňa velmi slabý kočiar. Vymenila som ho po mesiaci používania. Hociktorý poľský je omnohoooo lepší a o polovicu lacnejší :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. My sme mali skvelú Teutoniu, ale už je dávno predaná :) Teraz malá buď behá sama, alebo ju šupnem do golfiek alebo do nosítka Kibi. Pre druhé bejby ani kočík kupovať neplánujeme, malú som prvých 10m len nosila, takže hlboká korba nám bola nanič a šporťák sme potom využili občas. Inak fajn súhrnný článok.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Výborne si to všetko zhrnula, ja som dbala nato aby mal veľkú vaničku, lebo sa mi zdá, že niektoré kočíky ich majú až príliš malé, potom veľké nafukovacie kolesá, bývam na dedine a cesty nie sú bohvieaké a veľké kolieska sú výhodou aj do snehu a veľmi dôležité aby sa ľahko zložil a napratal do kufra auta. Mladšia má 21 mesiacov a teraz mi už v kočíku neobsedí a používam už len golfáč :)
    SimpleHappyMum

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!