Tipy na vianočné darčeky pre najmenších

By Zuzulienka - 5.11.16

S tými darčekmi je to niekedy ťažké... Kupujeme si ich na rôzne sviatky, príležitosti, či len tak pre potešenie a keď idú Vianoce, tak nám dochádzajú nápady. A to nehovorím len o nás dospelých. Pretože vybrať darček pre dieťa, môže byť niekedy tiež riadne ťažká úloha. A to hlavne vtedy, ak to dieťa nie je vaše a v okolí ani žiadne dieťa nemáte. Čo by ho asi tak potešilo??? S čím sa tak hrávajú ročné, 2-ročné, či viacročné deti???


Ak naozaj riešite momentálne takú situáciu, hore hlavu. Mám pre vás malého pomocníka a niekoľko tipov na hračky pre detičky do 6 rokov. Vopred však odporúčam informovať sa u rodičov dieťatka, aké hračky už má, aby ste nekúpili rovnakú. A ak žiadne detičky nemáte ani vo svojom okolí, na konci článku nájdete zopár tipov, čím sa v hračkárstve potešíte vy.

Aké hračky kupovať?
1. vyberajte hračky podľa vekovej kategórie. Zvyčajne pri každej hračke je uvedené od akého veku je určená, riaďte sa tým, hlavne ak žiadne dieťa nemáte a idete obdarovať nejaké iné.
2. myslite na bezpečnosť a teda nekupujte malému bábätku, ktoré všetko skúma ústami, hračku, ktorá sa skladá z malých častí. Mohlo by ich vdýchnuť alebo zjesť.
3.  pre väčšie deti uprednostňujte drevené hračky pred plastovými. Šetríte tak životné prostredie a aj celková životnosť hračiek je oveľa dlhšia ako pri plastových, ktoré dieťa ľahko zničí.
4. kupujte hlavne takú hračku, aby dieťa malo schopnosť sa pri nej nejakým spôsobom rozvíjať - motoriku, myslenie, pamäť, koordináciu...


Bábätko 0 - 6 mesiacov
- v tomto veku sú vhodné plastové a gumené hračky, keďže bábätko všetko dáva do úst.
Možno sa vám zdá, že vyberať darček pre tak maličkého človiečika je asi najťažšie, no podľa mňa opak je pravdou. Malé bábätká sú zvedavé a zaujíma ich všetko, čo sa hýbe, bliká, je mnohofarebné, či hrká. No myslite aj na to, aby ho hračka nejakým spôsobom rozvíjala.

- mojkáčikovia, plyšové hračky, hrkálky, hryzátka - tatými určite nikdy nič nepokazíte.




6 - 12 mesiacov
Dieťatko od pol roka začína svet objavovať už oveľa aktívnejšie. Už iba neleží, ale pomaly sa začína plaziť, neskôr sedí, štvornožkuje a okolo roka chodí. Zaujímajú ho zvuky, preto ideálnou voľbou sú zvukové hračky

- hudobné nástroje
- hracia deka
- penové kocky
- loptičky
- rôzne hudobné a pohybujúce sa hračky

Zakrúť, zahrkaj a otáčaj... - tak aj to môže zaujímavou hračkou pre dieťatko od 6 mesiacov.


12 - 18 mesiacov
V tomto období je dieťa už samostatnejšie. Rozvíja sa u neho hlavne jemná motorika a veľmi rado napodobňuje všetko čo vidí. Preto je vhodné dopriať mu hračky na rozvíjanie motoriky, či hračky v podobe rôznych nástrojov, ktoré používate v domácnosti

- zatĺkačka
- hračky na ťahanie, alebo tlačenie
- nástroje v domácnosti (kľúče, krhlička, metla, riady, vysávač atd...)
- sada na pieskovisko
- obrázkové knižky
- vkladačky
- plyšové zvieratko
- loptičky

Veľký výber hračiek pre detičky v tomto veku dostanete aj od značky HAPE.


18 - 24 mesiacov
Dieťa je už samostatný chodec, veľmi rýchlo sa učí nové veci, preto ho treba v tom podporovať. Ideálne v tomto období sú motorické, či iné hračky, ktoré podporujú vnemy, alebo učia dieťa novým pohybom:

- triedenie tvarov
- nastrkovačky
- vkladacie puzzle
- detské odrážadlo
- zvieratká, farma, zoo, alebo nájdi kde bývam.





2 - 3 roky
Tak to sú už veľkáči. Čím ďalej, tým viac sa im rozvíja fantázia a vedia sa už zahrať aj samé. Skladanie, kreslenie, učenie pomocou hry, ale aj klasické bábiky, či autíčka sú ideálne v tomto veku.

- navliekačky
- lego, kocky
- farbičky a papier
- predmety podporujúce učenie farieb, tvarov, počítanie
- bábiky, autíčka

Značka HABA ponúka pekný sortiment vkladačiek, tvarov, nastrkovačiek a iných podobných rozvájajúcich hračiek.




4 - 6 rokov
- plastelína
- kinetický piesok
- karty
- skladačky, stavebnice
- hry na povolania



Špeciálny tip: Ak máte doma alebo v rodine malú slečnu nad 3 roky, určite ju poteší takáto voňavá bábika. Áno, dobre čítate voňavá, pretože tieto bábiky naozaj príjemne voňajú.


Taktiež výbornou voľbou bude aj staro-nový známy Mončičák, ktorého dostanete v rôznych veľkostiach a prevedeniach, či pre dievča alebo chlapca. Sú naozaj roztomilí!



No a ak vás trápi posledná vec, že kde väčšinu týchto krásnych a zaujímavých hračiek kúpiť, ja odporúčam VNÍMAVÉ HRAČKY. My odkedy sme tam prvý raz nakúpili, tak nakupujeme pravidelne.

Ak sa vám nechce do kamennej predajne, navštívte eshop www.vnimavehracky.sk

Naša najobľúbenejšia z Vnímavých hračiek:


Tak schválne, ktorej hračke by ste sa vy ako dieťa potešili???

  • Share:

You Might Also Like

9 komentárov

  1. myslím si, že super článok určite veľa ľudí inšpiruje hlavne nejaké mamičky ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. I love your blog!


    Would you like to follow each other? I've just followed you, hope to see you soon on my blog <3
    majalivinglife

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Perfektne spracovaný článok , :-) ďakujem za inšpiráciu !
    Možno by som pridala ešte jednu kategóriu detí a to tie , ktoré už vsetky spomínané hračky majú a človek fakt nevie , čo kúpiť práve takým :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pěkný a určitě pro spoustu lidí velmi přínosný článek. Já svoje dítě nemám a ani žádné v okolí či rodině také nemám, takže nic takového kupovat nemusím. Jakou hračku zvolit? Takovou aby dítě zajímala. Ty nejmenší potěšíte téměř vším ale takové 8 a víceleté děti v dnešní době jsou už pořádně rozmazlené a spoustě z nich panenka či autíčko nic neříká. Vezmu to z pohledu když jsem byla malá. Nikdy se mi nelíbily hračky typu panenky miminka jako Babyborn, ChouChou apod. co za mě letěly, naopak panenky Barbie jsem zbožňovala a stavěla jim domečky, šila na ně oblečky. Velice jsem si též vyhrála s různými stavebnicemi typu Heva, to bylo moje nebo různé farmy kdy jsem stavěla ohrádky, zvířátka a tvořila tímto způsobem. Každé dítě je jiné a například můj mladší brácha si nikdy s ničím nevydržel hrát dlouho.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Skvělý článek :) Nikdy nemám problém koupit sourozencům :) Horší je to těm dospělým :(

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Myslím, že super tipy pre ľudí, ktorí majú doma malé deti :)
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Stejně si myslím, že velkým plyšákem si nikdy nic nezkazí :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Cute things *-* And such a cute baby!
    Great blog! I'm following you! Follow back?***
    http://omundodajesse.blogspot.pt

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ahoj, dobrá inspirace pro rodiče a prarodiče, kteří nejsou rozhodnuti co mají svým dětem nebo vnoučatům koupit k Vánocům za dárky. Já třeba jsem svým dětem sehnala dárky na této , přeji hezký den.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!