Čas sviečok...

By Zuzulienka - 4.12.16

Milujem toto predvianočné obdobie. Možno pre niekoho sú to len obyčajné dni ako každé iné, ale ja ich vnímam inak. cítim takú inú atmosféru. Všade samá výzdoba, vianočný tovar, na instagrame a facebooku pribúda fotiek s vianočnou a zimnou tematikou, doma si človek chystá výzdobu, vypeká, upratuje... proste pre mňa je toto obdobie čarovné a iné ako ostatné dni v roku. A neodmysliteľne mi k nemu patria sviečky.


Počas celého roku o sviečky ani nezakopnem, no akonáhle prídu dušičky, vonku chladné počasie a v domoch začíname kúriť, tak sviečky sú to, čo dotvára u mňa atmosféru a teplo domova. A nemyslím tým len sviečky na adventnom venci.
Sviečok dnes na trhu dostanete obrovské množstvo. Od čajových, až po sviečky akýchkoľvek tvarov, vzorov, farieb....  Častokrát sa sviečky stávajú aj bytovým doplnkom (aj ja mám pár takých),
Avšak, ako si vybrať tie správne sviečky??? A viastne viete ako také sviečky správne páliť?



Mnoho z nás dá hlavne na prvotný dojem, teda sviečka sa nám zapáči, no zamysleli ste sa niekedy aj nad jej ďalšími funkciami???
Správna sviečka by mala:
- horieť čisto a intenzívne
- príjemne voňať
- mať minimalistický dizajn, aby sa nám hodila aj do bytu.
- mala by sa dobre a rovnomerne roztápať, no zároveň dlho horieť
- v neposlednom rade by mali vytvoriť príjemnú atmosféru

No a presne takéto sviečky, votivné sviečky a vosky vyrába americká značka Bridgewater Candle. Značka funguje už od roku 1998 a ponúka naozaj veľa zaujímavých vôní (každý rok dokonca vyjde 4 - 5 nových vôní), ktoré sa od iných sviečok líšia hlavne intenzívnou, ale nenásilnou vôňou a tým, že nie sú vyrobené len z parafínu, ale zo zmesi najčistejšieho parafínu a sójového vosku. Práve vďaka tomu sa sviečky ľahko roztápajú, no zároveň dlho horia.



Ja som od tejto značky mala možnosť vyskúšať niekoľko votívnych sviečok a voskov s rôznymi vôňami. Áno dobre čítate - "votívnych". Ako som už písala vyššie, od klasických sviečok sa odlišujú hlavne samotným zložením, no ich špecifikom je aj to, že sa pri horení takmer celkom skvapalnia. Preto je nutné pri nich vždy používať svietnik, alebo kalíšok.

Votívne sviečky Bridgewater Candle:

SWEET GRACE - vraj najpredávanejšia vôňa od BWC. Kombinuje v sebe vôňu čaju s pačuli a ovocím. Naozaj je veľmi príjemná, všetky tieto tri zložky sa v nej krásne kombinujú. Nečudujem sa, že je najpredávanejšia.



FRESH APPLE - novinka jesene 2016. Vône ovocia mám veľmi rada a inak tomu nebolo ani u tejto sviečky. Vypálila som ju ako prvú, vôňa bola intenzívna, svieža a naozaj po jablkách.



LET´S CELEBRATE - miešajú sa v nej vône mandarinky, jahôd v kombinácii s kvetinovým triom: mimóza, zimolez, gardénia a nakoniec aj vanilkový rum, santalové drevo a pižmo. Táto vôňa mi prišla trošku zvláštna, netypická, a dosť intenzívna.


LEMON POP - svieža citrónová vôňa, ktorá prechádza do ananásu a manga. Taktiež v nej cítitť levanduľu a jemný kokos.



Najviac sa mi páčila vôňa Fresh Apple a potom najpredávanejšia Sweet Grace. Zaujímavé bolo, že niektoré vône bolo cítiť hneď po zapálení, iné som cítila až po nejakej chvíli, alebo keď som z miestnosti odišla a následne prišla (Lemon Pop)

Taktiež som skúšala aj vonné vosky, ktoré sa od votívnych sviečok nelíšia ničím, len tým, že sú použiteľné do rôznych aroma lampičiek. Ja som použila takúto lampičku, lampášik, alebo ako to nazvať, ktorú mám doma už dlho a zatiaľ bola nevyužitá.



Vonné vosky Bridgewater Candle:

Love Notes - túto vzorku vosku som skúšala ako prvú. Zo všetkých 4 voskov ma zaujala najmenej a musím sa priznať, že veľmi mi nevoňala. Pravdepodobne to spôsobilo kadidlo, ktoré sa vraj o tento vosk len jemne obtrelo, no ja som ho tam okrem ostatných zložiek:  bergamot, ruža, zázvor, pačuli, papyrusu; cítila asi najviac. Proste tento typ vône nie je pre mňa

Sweet Grace - spomenutá vyššie. Tu bolo možné porovnať intenzitu vône. Ono vosky aj votívne sviečky by mali voňať rovnako intenzívne, no mne sa predsa len zdalo, že vosky voňali intenzívnejšie. Predpokladám však, že to bolo mojou špeciálnou aromalampičkou, kde sa do 5 minút roztopila celá vzorka vosku a vôňa hneď naplnila celú miestnosť.

Tulips - jemná kvetinová vôňa, ktorou si môžete pripomenúť jar. Vonia naozaj jemnučko.

Spring Dress - predajca tvrdí, že vonia ako luxusný parfém a ja to môžem potvrdiť. Jednou z jej zložiek je magnólia a tú ja môžem. V kombinácii s pivonkou a mahagónom, naozaj ako parfém.

Z voskov sa mi najviac páčila vôňa Spring Dress. Veď kto by odolal luxusnému parfému?


No a ako také votívne vône páliť?
1. Ako som už spomínala, je nutné ich páliť v príslušných svietnikoch, ideálne sklenených a takých, aby votívna sviečka do nich akurát sadla. (dá sa zohnať za pár centov v každej DMke).
Ja sama som však skúšala ich pálenie aj na nejakých iných podnosoch a nebol to až taký problém. Sviečka pomaly horela a pomaly sa roztápala. takže žiadne okamžité skvapalnenie nečakajte.

2. Pred každým zapálením skráťte kôt na max 0,5 cm - nebude sa z nej dymiť a plamienok bude pekne horieť.

3. Votívnu sviečku nechajte horieť max 4 hodiny. Po dlhšej dobe horenie sa začína na knôte vytvaráť akoby nejaká huba, ktorá uvoľňuje čierne čiastočky, drobí sa do vosku a nevyzerá to následne pekne. Stačí však dodržiavať túto dobu, plamienok na chvíľu zhasnúť, zastrihnúť na požadovanú dĺžku a môžete ho páliť ďalej.
Priznám sa, že sama som toto nikdy nepraktizovala, lebo akosi nebolo príležitosti, aby mi sviečka v kuse horela viac ako 4 hodiny.

Celková doba horenia je takých 15 - 18 hodín.

Tieto sviečky zakúpite na www.vosky-votivky.cz

Čo vy a sviečky? Skúšali ste niekedy votívne sviečky?


  • Share:

You Might Also Like

14 komentárov

  1. vonné svíčky přímo miluju, ale tyhle konkrétní ani neznám :)

    eLblog

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. treba ich skúsiť. Su cenovo dostupné a výber vôní je obrovský.

      Odstrániť
  2. Svíčky mám kolem sebe všude a pořád, miluju je. Tyhle vidím prvně :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak v tom pripade vyskúšaj aj tieto, určite sa ti budu páčiť.

      Odstrániť
  3. Skvely clanek! Co vsechno se da dovedet o svickach!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som bola prekvapená. A ešte určite je toho oveľa viac, len to by bol nekonečný článok :-)

      Odstrániť
  4. No teda u teba na blogu sa vždy podozvedám všelijaké zaujimavosti :) Suúper článok

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zaujímavý článok, dokonca som netušila, že sa po viac ako 4 hodinách vytvára nejaká huba na knôte. A to ja pálim sviečky každý deň aj celý večer. :-D Momentálne sa mi zapáčili vosky do aromalapmy, mám ich niekoľko od Yankee candle, a podľa mňa sú oveľa lepšie ako votívne sviečky, pretože viac prevoňajú celú miestnosť :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no je to zaujimave čo sa dá zistit o sviečkach. Každopádne Yankee Candle su samostatná kapitola sviečok a verim, že nádherne vonaju, no votivky tiež nie su na zahodenie. Niektoré vonaju tak intenzivne, že v priebehu 5 minut zaplnia miestnost vonou.

      Odstrániť
  6. Milujem sviečky, doma ich mám neskutočne veľa a tento čas je ako stvorený pre mňa! :) skvelý článok :)
    Pozývam ťa na vianočnú giveaway s Notino.sk! : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Jéj milujem sviečky :) Ako píšeš, keď sa vonku ochladí hneď ich nakupujem ako šialená a míňam jednu za druhou :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!