Ako som sa zmenila za 3 roky na materskej

By Zuzulienka - 30.3.18

Ubehlo to ako voda. 3 roky! Nechce sa mi veriť, že už pár dní chodím do práce a od apríla nastupujem naplno. Keď som išla do práce prvý deň, nevedela som, či sa mám smiať alebo plakať. Na jednej strane mi je ľúto, že sa nám skončilo bezstarostné obdobie, na druhej strane sa teším na zmenu, novú výzvu a samotnú prácu. Jednoducho, vedela som, že raz to príde, vedela som, že môj chlapček vyrastie, a že nebude stále tým malým bábätkom.


3 roky na materskej a rodičovskej dovolenke sú úžasný čas. A naozaj dosť dlhý čas na to, aby ste sa zmenili vy samy, alebo aby sa zmenilo niečo na vás, či okolo vás.
Mne za ten čas pribudli vrásky, kruhy pod očami, či dokonca prvé šedivé vlasy! Zmenilo sa u mňa veľa vecí, hodnôt, postojov... no zároveň pribudlo veľa skúseností a zážitkov, ktoré by som inde ako na materskej nezískala.

Vždy som si hovorila, že ja určite nebudem tá matka, čo si na seba nenájde čas, čo sa o seba nebude starať a bude chodiť v jednom oblečení, nenamaľovaná, či s mastnými vlasmi....
Hmm, tak to sa mi darilo asi tak prvý rok na materskej dovolenke. Čím ďalej, tým viac som však zo svojich nárokov upúšťala, a čím bol drobec väčší, živší a vyžadoval si viac pozornosti a času, tak tým som ja mala toho svojho na seba menej. A keď už nejaký bol, tak fakt som niekedy najradšej nerobila nič...


Za 3 roky:
- pribudli mi šediny, vrásky, kruhy pod očami... - verte, či nie, mám ich, niekedy sa nespoznávam v zrkadle, a premýšľam ako je možné sa za 3 roky takto zmeniť. Doslova som zostarla...

- zlenivela som - a necvičila ani nepamätám. Aj keď začiatky a pokusy boli, no dní, keď by ste najradšej aspoň ležali je na materskej požehnane, tak o pohybe nemôže byť ani reč.

- potrebujem viac spánku - a v poslednej dobe naozaj chodím spávať skôr ako inokedy. Inak som na druhý deň nepoužiteľná, unavená, nervózna a všetko ma bolí.

- najradšej mám domácu pohodu - v kine som nebola už 2 roky, na nejakom drinku s mužom asi 3 roky a nejaké večerné vymetanie podnikov, diskótek a iných akcií, tak to ma vôbec neláka. Keď malý večer zaspí, som rada, že mám čas na svoje záľuby, že sa môžem v kľude osprchovať, prečítať si knižku, napísať článok, či proste len tak ležať a nič nerobiť. Vždy lepšie ako nejaká diskotéka.

- zmenila som štýl líčenia, a dokonca veľmi často chodím nenalíčená. Aj do mesta, čo teda predtým u mňa nehrozilo. Ale verím, že s nástupom do pracovného režimu sa dám dokopy :-D

- vlasy si umývam raz do týždňa - áno a pokojne vyjdem von aj s mastnými a zviazanými do copu, či skytými pod čiapkou. No a čo! (... a nechcite vedieť, ako často sa holím :-/)

- vystačím si s trochou oblečenia - napriek praskajúcemu šatníku som hlavne v zime nosila pár vecí dokola. Išlo mi hlavne o to - byť v teple počas prechádzok, a naozaj nie je podstatné, čo máte v zime v 2 hodinovej prechádzke pod bundou.

- keď už sme pri tej zime... ľudia, ja som začala nosiť čiapky! Áno, teplo je rozhodujúce!

- začala som piť čaje! - tak to je už čo povedať, pretože som inak čaje pila, len ak som bola chorá. Teraz si doprajem šálku čaju niekoľkokrát do týždňa a najradšej mám lipový, rumančekový, rakytníkový, či medovkový.

- bojím sa každej choroby ako čert kríža. Naozaj to kvôli tomu niekedy preháňam s hygienou, no verte mi, ak sa raz stanete matkou, ochoriete a ochorie do toho aj vaše dieťa, či nebodaj celá rodina (bežná chrípka s 39 C teplotami, kašlom, soplami atd) - pochopíte o čom hovorím... Aj keď matky vraj zvládnu všetko, nie je nič horšie, ako starať sa fakt chorá o fakt choré dieťa...

1 rok

2 roky

Takmer 3 roky
Čo sa zmenilo u vás za posledné 3 roky?

  • Share:

You Might Also Like

1 komentárov

  1. Úplne sa v tom vidím som rada, že som takto nedopadla sama. Ale aj tak sa teším užívala som si to keď bolo pekne počasie chodili sme stále von keď nie hrali sme sa doma. Samozrejme som mala oveľa menej času doslova na všetko. Ale neľutujem :-))
    Škoda, že mi rodina nemohla viac pomôcť, ale keď dnes máme deti pomaly v 40 tak sa nečudujme.
    Dík za článok...

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!