Vianoce 2021 u nás doma

By Zuzulienka - 30.12.21

Vianoce - jeden z najkrajších sviatkov v roku. Teda aspoň pre mňa, ale vlastne osobne nepoznám človeka, ktorý by ich nemal rád. Ja milujem všetky tie svetielka, výzdobu, prípravy, vianočné koláčiky, chystanie darčekov a nakoniec tých pár dní ničnerobenia. Pretože u nás je to doslova tak.


Ale poďme od začiatku. Mám tu pre vás mega nádielku fotiek a príbeh o tom, ako sa pripravujeme a ako to prebieha.

VÝZDOBA

Všetko to začalo 24.11., teda presne mesiac pred Štedrým dňom (toto som si ani neuvedomila, až teraz, keď som zhromažďovala fotky do tohto článku). Áno, presne v tento deň som na vchodové dvere zavesila vianočný veniec. Nakoľko už bývame v dome, konečne som si povedala, že si zadovážim nejaký veľký. Tento má priemer 50 cm, taký akurát, pani, od ktorej som kupovala, ponúkala na predaj aj 90cm. To sa mi zdalo už priveľa.


To bol prvý krok k vianočnej výzdobe. A potom to už išlo. Povyťahovala som ozdoby, čo sme už mali po predošlé roky, ale aj som dokúpila čosi nové, hlavne rôzne svetielka a zopár dekorácií.










ADVENT

Alebo obdobie čakania a prípravy na Vianoce. Zadovážila som si voňavý, živý, okrúhly adventný veniec - Kvety Danuš Trnava. A postupne sme každú nedeľu zapálili jednu sviečku. Mimochodom viete, že sa sviečky na adventnom venci majú zapaľovať v protismere hodinových ručičiek? Je to preto, lebo sa uzatvára kruh, jedno obdobie, tak sa to vyjadruje sviečkami.


Ja som si tento rok nekúpila žiadny adventný kalendár. Minulý rok som mala dva kozmetické, a teda polovicu vecí som z toho nevyužila, tak som usúdila, že to fakt nepotrebujem len tak z rozmaru.

Namiesto toho som radšej Nikolaskovi vyrobila takéto adventné vrecúška. Do každého som skryla nejakú drobnosť - fakt drobnosť za pár korún, asi celkovo boli drahšie tie vrecúška (TCHIBO), ako ich obsah. Nikolaskovi sa to veľmi páčilo a každé ráno si hneď ako prvé bežal otvoriť balíček.




PEČENIE

Keďže ja nie som z tých, čo pečú mesiac pred Vianocami, tak také prvé vianočné pečivo sme náhodne kúpili v meste, keď sme sa v jeden večer vybrali na punč. Bolo výborné, zjedli sme ho na posedenie.


Pečenie u nás začalo až tak týždeň pred Vianocami - začali sme medovníkmi, potom linecké, vanilkové rožky, makové hviezdičky a tesne pred Vianocami som porobila moje prvé grilážky a rumovo-kokosové guľky, aby boli čerstvé. Ak by ste chceli vedieť moje recepty, mrknite na tento článok:

Čo pečiem na Vianoce







SNEH

K zime a Vianociam podľa mňa patrí a tento rok nás pani Príroda milo prekvapila - už niekoľkokrát sme sa zobudili do zasneženého decembrového rána.

5. decembra,
9. decembra - to bola riadna nádielka, snežilo celý deň, až som musela odhŕňať,
24.12., 
25.12. ráno
a najnovšie aj 29.12.2021.

Áno, presne takto si to pamätám po dátumoch :-)
Kiež by ten sneh aspoň dlhšie vydržal.






DARČEKY

Tento rok som všetko stihla v predstihu a nakupovala cez eshopy ešte v novembri. Fakt asi všetko som tento rok riešila elektronicky. Kuriéri sa u mňa striedali ako na páse, ale teda poviem vám bolo to fakt pohodlné. Nemusela som nikam chodiť. Všetko až k dverám. Len pár darčekov som kúpila náhodne v kamennom obchode.

Najviac ich teda bolo pre nášho synáčika - autíčka, 3 knižky, tabuľa na stenu, lego, SEVA stavebnica, a nejaké ďalšie hry, puzzle, a ešte zopár drobností, ktoré som už nefotila. Myslím že mal toho až-až, až som usúdila, že nabudúci rok dostane oveľa menej darčekov, lebo potom nevie s čím sa má skôr hrať.

Manžel dostal odo mňa ponožky, boxery a tepláky. Fakt sme si povedali, že si nejdeme nič extra kupovať, skôr také praktické veci.




VIANOČNÝ STROMČEK

Už tretím rokom mávame živý, tentokrát sme si ho spílili priamo zo záhrady. Najprv sa mi zdal taký čapatý, neforemný, ale keď sa vyzdobil, tak sa neviem doteraz na neho vynadívať. Viem, nie je to každého štýl, ale nám sa páči - síce Nikolasko by prijal keby bol megafarebný so všetkými ozdobami, ktoré doma máme. No ale raz to asi vyskúšam :-D, som zvedavá, čo z toho vznikne. Možno budúci rok.

Zlaté ozdoby som nakupovala na NEXT.COM, taktiež aj obaly na darčeky som tam zohnala.





POSLEDNÉ PRÍPRAVY

- túto sviečku Glade vám odporúčam. Tá vôňa je dokonalá. A horí dlho, predlho. Kúpite v drogérii.



- vianočné utierky - textil-jimi.sk


- vianočné pitíčko, tentokrát takéto Martini - výborné, odporúčam. S tonicom, vypité za 4 dni :-D


- jediné vianočné oblečenie, ktoré máme: Nikolasko pyžamko - Zara.com


- ja, tričko s nápisom Merry Christmas - Gate.shop


- celé Vianoce a výzdobu som tento rok ladila do zlatej, tak aj zlaté príbory, taniere a iné doplnky museli byť. Na štedrý stôl som nakúpila veci z Tchibo, Sinsay, HM Home.


ŠTEDRÝ DEŇ

.. dočkali sme sa. Prebudili sme sa do zasneženého rána, síce iba trošku, ale aj to sa ráta, ono je hneď taká iná atmosféra s tým snehom.

Ráno sme si pochutnali na vianočke s maslom a nutellou a pustili sa do prípravy štedrej večere.

 
Obed v štedrý deň nevaríme, mal by sa dodržiavať pôst, ale my ho nejak striktne nedodržiavame. Každý si počas dňa niečo zobká - ovocie, koláčik, či niečo z prípravy štedrej večere.

Ráno hneď očistím zemiaky a dám ich variť v šupke. Medzitým si nakrájam cibuľu, mäso do kapustnice a dám to variť.

Nakrájam kapra na podkovičky a namočím do mlieka.

Varím vajíčka do šalátu, hrášok a mrkvu. Keď sa všetko uvarí, zmiešam so zemiakmi, pridám kyslé uhorky, cibuľku, horčicu, soľ, korenie, uhorkovú šťavu a majolku. Dochucujem podľa potreby. Okolo obeda je už šalát hotový, spolu s kapustnicou.

Postupne upratujem, kapra vyberiem z mlieka, nakorením, nasolím a šup s ním do trúby. Do polhodinky je upečený.

Tesne pred štedrou večerou opečiem na masle lososa a vypražím pár filiet tilapie (ak by ste nevedeli, je to ryba úplne bez kostí, takže ak vám tie kosti vadia, toto je výborná voľba).




SVIATOČNÝ STOL

Mám rada čistotu, jednoduchosť a tak som sa snažila ladiť aj ten štedrovečerný stôl. S tými svetielkami to malo svoje čaro. 



Všetko pripravené, dávame sprchu a hodíme sa do gala :-)
Ja som zvolila tieto flitrované mini šaty. (LaWiki.cz)


POD STROMČEKOM..

.. bolo toho dosť, ako som už spomínala, najviac pre nášho syna.
Ale aj ja som si čosi našla.


- môj obľúbený parfém Chanel Chance Eau de Fraiche, ktorý používam s menšími prestávkami už 8 rokov.
- Knihy - Slepý dážď, Ľutujem, nemám čas, Štastný život a Dopisy od Boha
- nejaké drobnosti - sviečky Yankee Candle, ponožky Fusakle, Vianočná lotéria a plus nejaká ďalšia kozmetika, ktorú som už ale nefotila.
Ja som spokojná. 

A čo ste si našli pod stromčekom vy?




Tak na zdravie!





56 vianočných fotiek v jednom článku (ak dobre počítam).. ufff, dosť, dúfam, že ste sa prelúskali až sem na koniec.

Dúfam, že ste tento vianočný čas strávili krásne a s tými, ktorých máte najradšej.

Napíšte mi, čo vás najviac potešilo, aké darčeky ste dostali, a čo sa vám najviac páčilo z mojich Vianoc.

Prajem Vám ešte krásne tieto dni, strávte príjemného Silvestra a Šťastný Nový rok!

Ja sa týmto, v poradí 50. (plánovala som tento rok viac ako 100 článkov, ale nevadí) a zároveň posledným článkom tohto roku lúčim, a vidíme sa v roku 2022!

  • Share:

You Might Also Like

8 komentárov

  1. Nevím, co obdivovat dřív, jestli tu nádhernou výzdobu, věnečky, stromek nebo šaty, které jsi měla na sobě. Vypadá to nádherně:-) Já jsem si pod stromečkem vybalila hlavně kosmetiku, svíčky, spodní prádlo, nechyběly ani poukázky nebo peníze, takže si nějaké dárky ještě vyberu sama:-D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Máte to doma naprosto dokonale vyzdobené, tomu říkám pravá vánoční atmosféra! :) I šaty ti moc slušely, určitě jste měli krásné a povedené Vánoce! :)
    Přeji ti vše nejkrásnější do nového roku! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Máš to moc pěkně vyzdobené. :) Šaty jsou naprosto nádherné. Tobě přeji také Krásný Nový rok.
    Vítejte u Mišky

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Moc krásné fotky! Musím pochválit ty šaty, moc ti sluší a jsou boží. Jinak přeji také krásný rok 2022!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Páni, jako ze žurnálu, úplná továrna na pohodu a radost. Opravdu moc krásné. Krásný a pohodový konec letošního roku a do toho nového přeji jen to, aby se nám dařilo a byli jsme spokojení a štastní. ☺♥

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Wau krásne fotky a prajem krásny rok 2022 :) krásna vyzdoba, koláčiky i výzdoba...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dle fotek jste si Vánoce jaksepatří užili a to je dobře :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. wau krasny domcek zatial takto z fotiek, mohla by si pridat aj viac, je to presne moj vkus taky jednoduchy elegantny nepreplneny 🙂 prajem aj ja vela zdravia do noveho roku a vela clankov! tento sa mi cital naozaj super

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!