Kysnuté cesto, ktoré sa vám vždy podarí

By Zuzulienka - 15.3.22

Kysnuté cesto. Veda alebo žiadny problém? Naše staré mamy a mamy ho zvykli a zvyknú robiť "od oka". Ja som to v minulosti "od oka" skúšala, no nikdy to nebolo ono. Raz bolo cesto tuhé, raz sa nechcelo vymiešať, inokedy nevykyslo.

Tak som hľadala a skúšala ďalej. Až som našla - recept s presným pomerom, vážením ingrediencií a odvtedy už iné nerobím. Robím z neho všetko kysnuté - buchty, rožky, záviny, posúchy... a keď tak lovím v pamäti, tak vždy sa mi podarilo.

Nech sa páči, nech sa vydarí aj vám.


400 g polohrubej múky
200 ml teplého mlieka
80 ml oleja
40 g kryštálového cukru
1 vajce
20 g čerstvého alebo 10 g sušeného droždia

Pre chuť môžete pridať aj pol balíčka vanilínového cukru.

A postup? Najjednoduchší, aký môže byť.

Všetko nasypte, nalejte do robota a nechajte ho, nech to vymieša. Žiadne zvlášť kysnutie droždia v mlieku, všetko pekne naraz vymiešať na nelepivé tuhé cesto. Ku koncu si ho len rukou dotvarujte do bochníka, prikryte utierkou a nechajte 1-2 hodinky vykysnúť.

Potom rozvaľkajte a robte, čo máte rady - moravské koláče, buchty, rožky, záviny. Tvarohové, makové, orechové, lekvárové.
Mňam, hneď by som si dala.



A ako ste na tom vy s kysnutým cestom? Tiež ho robíte od oka, alebo máte svoj overený recept?

  • Share:

You Might Also Like

6 komentárov

  1. Koláčiky vyzerajú lákavo...
    Už roky pripravujem kysnuté cesto od oka a ešte nikdy sa mi nestalo, že by nevykyslo :-) Zato teraz bojuje s bezlepkovým kysnutým cestom :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já kynuté těsto raději nedělám vůbec, protože jestli něco neumím a vyloženě se toho bojím, tak je to právě tohle. Ale dobroty z fotek vypadají lákavě a myslím, že bych to mohla zvládnout. Takové vlastnoručně upečené koláčky ke kávičce..mňam:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Já to s kynutým těstem moc neumím, to se přiznám. :D Asi je to tím, že nemám velkou trpělivost, ale dle tvého receptu ho ráda vyzkouším a třeba se zadaří. :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ježíš hned jsem dostala na všechno chuť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Já snad nic nedělám od oka, nejsem na to moc talentovaná :D :D Jinak jsem díky článku dostala chuť na koláče, achjo :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!