Ako si uľahčiť varenie

By Zuzulienka - 24.1.25

 Ach to varenie... neviem ako vy, ale pre mňa je to taká malá nočná mora a nemám ho úplne rada. Pečenie, to je iná reč, ale to varenie. Každý deň človek musí riešiť, čo bude jesť, a teda čo navariť, čo k tomu treba, a hlavne aby to bolo rýchle, lebo popri všetkých povinnostiach... 

Tak som rozmýšľala ako si to čo najviac uľahčiť.. až sa mi časom osvedčilo toto:



1. napíšte si zoznam jedál, čo sa u vás doma varí, čo radi varíte, čo máte jednoducho radi. Verím, že takých receptov nájdete min. 50 - a už to je jedálniček na viac ako 2 mesiace, ak počítame s tým, že viacero jedál bude na 2 dni (ja sa snažim variť max na 2 dni, na tretí den to aj tak už nikto nechce).

napr.: segedínsky guláš, špenátové rizoto, rezne, caesar šalát, gulášová polievka atd atd.

2. pozrite si letáky, čo je kde v zľave, čo sa oplatí a hlavne, čo využijete, zjete a navaríte z toho. Samozrejme nevravím, že máte variť len z akciových surovín, ale, že môžete na určitých potravinách ušetriť, ak to budete takto sledovať. Možno pre niekoho čudné, a letáky sa mu spájajú s nudnými dôchodcami, no za mňa je to rozumný nástroj, ako ušetriť. Ak vám nechodia domov letáky, všetko nájdete na internete.

3. sadnite si a v kľude si napíšte jedálniček, čo by ste chceli a mohli variť. Vychádzajte najprv z toho, čo máte doma a až potom si napíšte zoznam, čo treba kúpiť - aj s využitím akcií a zliav z letákov.

Napr. v akcii majú karfiol, tak ho môžete zakomponovať do týždenného jedálnička v podobe karfiolovo-mrkvovej polievky, alebo vyprážaného karfiolu, aj keď ste pôvodne chceli variť niečo iné.

4. vyberte sa na nákup, nakúpte potraviny, ktoré vám k plánovanému vareniu chýbajú, doma všetko prehľadne uložte a potom už len príjemné varenie.


Jedálniček si takto môžete naplánovať na týždeň, ale pokojne aj na mesiac. Je to na vás. Mne zatiaľ vyhovuje týždenné plánovanie (max 10-14 dní, s malými obmenami).

Napr., náš jedálniček na nasledujúce dni:

Sobota: hovädzí vývar + vyprážaný karfiol a varené zemiaky
Nedeľa: hovädzí vývar + kuracie prsia v nivovej omáčke, ryža a šalát
Pondelok: dusené bravčové s kapustou a ryža
Utorok: to čo v pondelok
Streda: Gulášová polievka a palacinky
Štvrtok: to čo v stredu
Piatok: Zapekané cestoviny so šunkou, hráškom, kukuricou a syrom


Ja odkedy si to takto plánujem, som spokojnejšia, lebo viem, čo a kedy budem variť. Nie vždy sa mi to darí dodržať na 100%, ale tak či tak je to pre mňa skvelé a lepšie, ako keď musím premýšľať čo budem variť. A zároveň vám to pomôže aj ušetriť.

Ako varíte vy? Plánujete, alebo každý deň rozmýšľate, či vždy viete čo dnes variť?

  • Share:

You Might Also Like

0 komentárov

Ďakujem za všetky komentáre!