Detoxikujte sa...

By Zuzulienka - 18.2.13

Zima nám pomaly odchádza, práve sa nám začalo pôstne obdobie a je vraj najvhodnejší čas na jarnú detoxikáciu, očistu, pôst, alebo ako to nazvať. Detoxikácia je v podstate akási očista tela, ktorá mu rýchlejšie pomôže zbaviť sa nepotrebných látok. Avšak tu sa odborníci rozdeľujú do dvoch skupín – jedni tvrdia, že detoxikácia nie je potrebná a naše telo sa priebežne samo prečisťuje. Druhí hovoria, že pravidelná detoxikácia je potrebná, aspoň raz do roka, najlepšie dvakrát – na jar a jeseň.



Ja si myslím, že mierna detoxikácia nemôže nikomu uškodiť. Určite by som sa nedávala na niekoľkodňovú hladovku s vidinou rýchleho chudnutia. Takéto hladovanie  môže telu viac uškodiť, ako pomôcť.
Spôsobov detoxikácie poznáme veľa, no ja by som ich rozdelila do takých troch väčších skupín:

1. detoxikácia bez jedla – 1 – 3 dni – počas nej sa pije iba čistá neperlivá voda, nesladené bylinkové čaje. Táto detoxikácia sa vôbec neodporúča, ak máte nejaké zdravotné problémy. Neviem ako vy, no ja som raz skúšala celý deň nič nejesť – a poviem vám, že nie je to med lízať. Okrem toho, že som bola nervózna, stále mi škvŕkalo v bruchu, mi začalo byť z hladu až zle, tak  som k večeru už musela niečo drobné zjesť. Ale v podstate som to vydržala. J

2. detoxikácia s jedným druhom potravy -  jesť iba zeleninu, ovocie, či ryžu a piť ovocné a zeleninové šťavy, čaje, neperlivú vodu. Táto možnosť tiež nie je výhra, pretože už po 1 dni jedenia jabĺk, či iného ovocia, alebo zeleniny, ho nebudete chcieť ani vidieť.  Existujú rôzne formy tejto detoxikácie, no nemám chuť skúsiť ani jednu. Jesť celé dni to isté – fuj!

3. detoxikácia so zdravou stravou -  vylúčiť zo stravy všetky  ťažké, mastné, presolené, sladké a tučné jedlá a jesť hlavne tie zdravé – celozrnné výrobky, zemiaky, ryža, cestoviny, zelenina, ovocie, chudé mäso, ryby, jogurty, vločky... Podľa mňa najideálnejšia kombinácia, ktorou sa plánujem riadiť aj ja.

Prečo sa detoxikovať?
Počas Vianoc a zimy sa totiž mnohí z nás nevhodne stravujú, málo hýbu a tak je ich telo zaťažené a prekyslené, možno aj s pár kilami naviac. Ak však na niekoľko dní (ideálne 7 – 10, kto chce môže skúsiť 40 dní ) vylúčite zo stravy všetky nevhodné potraviny a zaradíte hlavne tie zdravé, čerstvé a plné výživných látok, už za pár dní pocítite účinky.

Ako vôbec zistíme, že máme telo zanesené?
- zápcha, častá únava, zlý dych, neustále bolesti hlavy, plynatosť a hnačky, to všetko a omnoho viac sú príznaky zaneseného organizmu. A telo potrebuje v tomto prípade detoxikáciu. Ak však aj necítite takéto príznaky, určite mu neublížite tým, ak na pár dní vyradíte zo stravy všetky nezdravé dobroty. :)

Ako sa teda správne detoxikovať?
Ak si zadáte do googla slovo „detoxikácia“ vybehne vám nespočetné množstvo odkazov s touto témou. Ja sa pokúsim len tak v skratke zhrnúť, čo zaujalo mňa a čím by som sa riadila pri detoxe ja.

Čo vyradiť?
- vyprážané a mastné jedlá
- presolené jedlá, instantné polievky, konzervy, džemy – obsahujú nielen veľa soli ale aj cukru
- sladkosti, koláče, cukrovinky, zmrzlinu – zbytočný cukor a kalórie naviac
- živočíšne tuky, vajcia, smotanové a múčne omáčky, údeniny, spracované salámy, hotové jedlá, tavené syry
- sladené nápoje, alkohol

Čo hlavne jesť ?
- celozrnné pečivo, chlieb, zeleninové a nízkotučné jogurtové nátierky
- zemiaky, natural ryžu, celozrnné alebo grahamové cestoviny
- veľa zeleniny čerstvej alebo dusenej, alebo v jednoduchých polievkach
- ovocie – tu hlavne jablká, pomaranče, grepy, hrušky, jahody, vyhýbajte sa sladkému a kalorickému ovociu ako sú banány
- chudé mäso, ryby
- nízkotučné mliečne výrobky, syry, tvaroh, cottage cheese

Čo piť?
Ideálnym nápojom je čistá neperlivá voda s citrónom. Druhou možnosťou sú nesladené bylinkové čaje. Môžete si dať aj kávu, ale max s jednou malou lyžičkou cukru a troškou mlieka na spestrenie. Ideálne by však bolo vydržať tých pár dní bez nej.

Čím si pomôcť?
Existujú rôzne podporné prípravky na detoxikovanie sa, veľmi im neverím, a ani som nikdy žiadny neskúšala, no niekomu môžu pomôcť. Tentokrát by som však rada do svojej stravy zaradila tento vysoko mineralizovaný prípravok, ktorý pomáha pri očisťovaní tela. Uvidíme, aké budú jeho účinky.


Čo môžete očakávať?
Bude to pre telo možno trochu šok, budete možno cítiť viac hlad ako sýtosť, ale to najmä v prvých dňoch. Treba vydržať.

- bolesť hlavy, zápach z úst, potenie, vyrážky, nervozita, nevoľnosť, hnačky – to všetko sú vedľajšie príznaky, ktoré sa môžu, ale nemusia vyskytnúť – všetko totiž závisí od toho, ako veľmi je vaše telo znečistené. Škodlivé látky sa totiž vylučujú všetkými cestami – potom, močom, stolicou, dychom, kožou a preto tie nepríjemné príznaky. Nečakajte hneď na druhý deň zlepšenie pleti. To môže prísť až po mesiaci.

Najlepšie detoxikačné potraviny:
- kapusta, jogurt biely, cvikla, brusnice, melón, semienka, hrozno, čerešne, ryža natural, uhorky, špenát, špargľa, atď

Tak čo, skúšali ste niekedy nejakú detoxikáciu? Malo to na vás pozitívne alebo negatívne účinky? A čo detoxikačné prípravky? Máte s nejakými skúsenosť?

Úspešný štart do nového týždňa!

  • Share:

You Might Also Like

16 komentárov

  1. Přesně to mám v plánu! Úžasný článek :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super článek Sue! Já tak jednou za rok takovou pseudo detoxikaci dělám, protože mám problém se žaludkem. Mám to jako jeden den kdy piju jen detoxikační čaj a vodu. Musím říct, že se druhý den cítím o dost lépe. Měj se hezky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. teda to ťa obdivujem, celý deň len čaj a voda. Ale samozrejme, že zdravie je najdôležitejšie, len tak dalej :)

      Odstrániť
  3. parádní článek, taky budu detoxikovat :D:)))
    a taky úžasnej blog, jsem tvůj nový čtenář :)

    jestli budeš chtít mrkni ke me :)

    www.wooklook.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jeee dakujem, teším sa. A držím palce v detoxikácii :)

      Odstrániť
  4. Krásny článok. Určite aj ja budem detoxikovat :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Odpovede
    1. najvyšší čas, zachvilku tu máme jar :) teda aspoň dúfam :)

      Odstrániť
  6. Děkuju! Pokusím se zkusit svoje tělo detoxikovat. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. myslím si že jednou za čas je taková detoxikace potřeba, taky ji jednou za čas "praktikuji" :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Inšpiratívny článok :) Snáď to vydržím :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!