Špaldová
múka je v poslednej dobe veľmi obľúbenou ingredienciou v kuchyni.
Niet sa čomu čudovať, je totiž pre naše zdravie prospešnejšia ako obyčajná
pšeničná múka, obsahuje veľa bielkovín, vitamínov skupiny B, je ľahšie
stráviteľná, zasýti na dlhší čas a pri pravidelnej konzumácii pomáha
zmierniť rôzne zdravotné problémy.
Preto
sa jej ani ja v kuchyni nevyhýbam a občas urobím z nej nejaký
koláčik, palacinky, či lievance.
A práve tento víkend som sa rozhodla pre koláčik, ktorý ste už mohli
zahliadnuť na instagrame. Jednoduchý, rýchly, chutný a ideálny ku kávičke.
Nepotrebujete naň nič špeciálne, všetko určite doma máte.
Zmiešajte
2 žĺtky s rozpusteným maslom (80g) a 100 – 150g práškového/hnedého
cukru. Postupne pridávajte 250g špaldovej múky, 200 ml mlieka a 1 kypriaci
prášok. Vymiešajte do hladka. Nakoniec primiešajte sneh z dvoch bielkov.
Vylejte do formy na pečenie a na cesto rovnomerne neukladajte ovocie. Ja
som dala broskyne, ale ešte lepšie sú marhule. Pečte cca 25 min pri 170°C. Po
vytiahnutí poprášte cukrom, nechajte vychladnúť a dobrú chuť.
Nezľaknite sa konzistencie, špaldové cesto je trochu hutnejšie ako obyčajné.
Máte radi špaldové dobroty? Pečiete tiež niečo zo špaldovej múky?
Príjemný večer!
11 komentárov
Mňamky, vyzerá chutne! Hneď zajtra by som si ho upiekla. Len škoda, že tu v Bratislave nemám rúru na pečenie. :-(
OdpovedaťOdstrániťKatharine-fashionisbeautiful
Júú tak to je veru škoda, lebo je fakt rýchly a chutný.
OdstrániťZuzi, ani nevieš ako zbožňujem koláče z tejto múky, také chute si mi narobila!!! Asi sa zastavím... :D Day by Day
OdpovedaťOdstrániťNo len škoda, že už je zjedený. Už by som ti mohla ponuknuť len kávu :)
OdstrániťKoláč vypadá skvěle! :)
OdpovedaťOdstrániťmilujem broskyne v koláčoch, mňam :)))
OdpovedaťOdstrániťja osobne mám radšej marhule, nielen v koláčoch, ale celkovo. No pre zmenu občas nezaškodia práve tie broskyne.
OdstrániťMnam. Hned bych si dala.
OdpovedaťOdstrániťWww.style-and-smile15.blogspot.cz
Majú koláče zo špaldovej múky inú chuť? Ináč, ja by som privítala viac receptov, pretože fakt som už toho strašne veľa podľa teba navarila a napiekla a vždy to bolo výborné :)
OdpovedaťOdstrániťjúúúj tak to sa velmi teším. Inak vela mojich receptov nájdeš aj na varecha.sk, preto už napr. nepridávam recepty sem, iba občas. Skus mrknut: Varecha
OdstrániťInak k tej chuti, chutí trošičku inak, skor je iná ta konzistencia cesta, hutnejšia a pevnejšia.
OdstrániťĎakujem za všetky komentáre!