Varenie a pečenie mám celkom rada. V poslednej dobe sa snažím stále vymýšľať niečo nové, alebo vylepšovať už to vyskúšané. Za 4 roky vo vlastnej domácnosti som si zvykla a naučila sa rôzne triky a tipy do kuchyne. Niektoré určite poznáte, iné budú pre vás možno nové.
- čerstvú zeleninu alebo šaláty vôbec nesolím. Je to podľa mňa zbytočné, chcem predsa cítiť chuť samotnej zeleniny a nie soli. Radšej dochutím rôznymi koreniami a olejom.
-
ryžu, dusenú zeleninu, praženicu, či mäso na kúsky robím vždy na cibuľke. Je to oveľa
chutnejšie.
-
brokolicu varím 7 – 10 minút vo vriacej vode. Na zachovanie krásnej zelenej farby ju ihneď po vybratí prepláchnem v studenej vode.
- hlávkový, ľadový, či iný šalát do šalátu trhám vždy rukami na kúsky. Krájaním sa z neho strácajú vitamíny.
- do uvarených cestovín nikdy nedávam olej. Niekto ho dáva, aby sa nezlepili, podľa mňa to je zbytočnosť.
- na
krémovú polievku používam rozmixovaný a v nej uvarený zemiak alebo zemiaky. Nie je to také tučné ako so smotanou a zároveň to polievku aj zjemní.
- na
pečenie či jedenie používam iba 82% klasické maslo. Tie odporné rastlinné
nátierky nemôžem ani cítiť, a ak ste stále v tom, že sú zdravšie ako
kravské maslo, ste na omyle.
- v chladničke musím vždy mať: maslo a mlieko
- do
koláčov dávam vždy o niečo menej cukru, ako je písané a myslím, že to úplne stačí
- ocot
je veľmi dobrý čistiaci pomocník, používam ho napr. na vodný kameň v kuchyni, na batérie, či rýchlovarnú kanvicu
- na krájanie čohokoľvek používam umelohmotné dosky. Zdajú sa mi lepšie ako tie drevené.
- zemiaky, mrkvu, či inú zeleninu škrabem jedine takouto škrabkou. Z iných druhov škrabiek sa mi robia pluzgiere a to myslím vážne.
- súčasťou mojej kuchynskej výbavy sú vždy aj kuchynské utierky. Sú vhodné naozaj na všetko.
- klasické utierky používam vždy dve. Jednu na riad a jednu na utieranie kuchynskej linky, či stola.
- na umývanie používam iba takéto veľké hubky, prídu mi najpraktickejšie.
No a na záver
- vôbec nezaváram ovocie, či zeleninu, bohužiaľ neviem to a mám pocit, že by sa mi to akurát tak skazilo. Zaváraninami ma zásobuje mama, ktorej som za to naozaj veľmi vďačná. Alebo keď sa inak nedá, tak si ich kúpim.
Čo vy a vaše kuchynské tipy? Dajte mi nejaký osvedčený.
Krásny deň!
5 komentárov
Pekný článok, vo väčšine sa zhoduje s tým, čo robím ja, akurát brokolicu ja varím nad parou pár minút, je to tak zdravšie :)
OdpovedaťOdstrániťTakéto články u teba budem asi čítať častejšie a myslím, že si vyhľadám aj tie staršie, keďže práve prišiel ku mne bývať priateľ a chcem sa oňho čo najlepšie postarať. Takže rozne typy a nápady aj na recepty sa momentálne veľmi zídu. A je super, že tu možem nájsť aj také články. :)
OdpovedaťOdstrániťTa první fotka mi hned udělala chutě:)
OdpovedaťOdstrániťSamé mňamky :) Tá prvá fotka nemá chybu ♥
OdpovedaťOdstrániťℓα ℒιcσrηe - ℒa vie est ℓa petite ℓicorne.
BIG CHRISTMAS GIVEAWAY
A vie, ze drevene dosky su hygienickejsie ako umele? Pretoze maju maju schopnost zabijat bakterie,preto aj v profi kuchyniach pouzivaju len drevene. S tymi rastlinnymi natierkami absolutne suhlasim! :-)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za všetky komentáre!