Jedálniček tehuľky

By Zuzulienka - 15.3.15

Dobré ránko!
Tehotenstvo je obdobím, kedy sa stretávame s rôznymi názormi a odporúčaniami hlavne v oblasti stravovania. Neustále nás môže trápiť otázka, čo sa smie a čo sa nesmie a že sa musí jesť za dvoch.
V prvom rade by som podotkla, že tehotenstvo naozaj nie je choroba, je to len iný stav a pokiaľ sa cítite dobre a nemáte žiadne problémy, môžete robiť naozaj všetko: cvičiť, plávať, chodiť na výlety, či nijak zvlášť sa neobmedzovať v strave (teda pokiaľ vám samotný lekár nezakáže nejaké konkrétne potraviny). Mne nezakázal absolútne nič, naopak, nakázal iba pravidelnú a pestrú stravu, ktorú sa snažím dodržiavať a dopĺňam ju aj o nejaké vitamíny ako železo (toho som mala vždy málo), či magnézium.


Vyhýbam sa iba polosurovému mäsu, suši a plesňovým syrom, avšak to všetko sú veci, ktoré som nejedla ani pred tehotenstvom (na krvavý steak alebo suši by ste ma nenalákali). Snažím sa jesť naozaj všetko, každý deň mám nejakú zeleninu aj ovocie, ale aj sladkosť, či koláčik. Veľmi mi zachutili polievky, tak stále nejaké vymýšľam a neviem sa ich dojesť. Myslím, že sa stravujem normálne, nijako sa neprejedám, iba občas jem veci, ktoré som pred tehotenstvom nejedávala (párky, salámy, sladené vody, kapustnica...). Takže na mojom jedálničku, ktorý vám dnes ukážem, asi naozaj nebude nič čudné - a kombinácie ako uhorky so šľahačkou naozaj nečakajte :-D Tak poďme na to - zoznámte sa - môj piatkový jedálniček.



Raňajky:
- rána začínam jednou tabletkou železa na lačno. Potom si doprajem raňajky rôzneho druhu, veľmi často je to pečivo s maslom, džemom alebo aj nutelou a k tomu bezkofeínová káva. Pre obmenu si občas dám vločky alebo musli s orieškami  a mliekom. Tak ako aj v piatkové ráno na úvodnej fotke, Bola to mňamka!

Desiata:
- na desiatu mávam pravidelne nejaké to ovocie. Dnes som zjedla banán a jablko. Perfektná kombinácia, hlavne tie pomaranče mi veľmi chutia a vlastne všetko, čo má nádych kyslosti, mňam.


Obed:
- varila som zeleninovú polievku, ktorá zostala na celý víkend, takže si ju vychutnám. A druhý chod bolo cuketové rizoto.



Poobede bol čas na siestu, dopriala som si bezkofeínovú kávu a koláčik, ktorý som napiekla.


Večera:
- čerstvý chlebík s Lučinou cottage cheesom, šunkou, syrom, redkvičkami a paprikou. Naozaj skvelé!


A neskorý večer po večeri som ešte zakončila dvomi sladkými tyčinkami :)


Neviem, či sa vám to zdá veľa alebo málo, každopádne hladom netrpím a jesť ešte viac by som už nezvládla.




  • Share:

You Might Also Like

11 komentárov

  1. Mňam, jdu s přichystat snídani :D

    www.lettertomywardrobe.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mně přijde, že jíš velmi málo, ty porce jsou opravdu pidi + strašně málo bílkovin... Svačina bez bílkovin, oběd bez bílkovin, snídaně také (pokud zrovna nemáš tu kaši)... Hlavně, že si dáš večer 2 tyčinky, přes den buchty - jsou to jen samé sacharidy, rychlá energie, ale ty potřebuješ i bílkoviny - k výživě svalů...A také bych přidala i více zeleniny, teď jsou v obchodech ředkvičky z nové úrody + přibudou brzy další jarní druhy...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máááálo??? No mne sa to nezdá, jem proste kolko vládzem, pretože so žaludkom, na ktorý ti zvnutra v tehu všetko tlači toho naraz vela nezješ. Preto aj nechápem niektoré ženy, že ako sa možu v tehotenstve prežierať, ved to sa nedá. Nehovorím, že dnešný jedálniček je ukážkový a že každý den jem to iste. Bolo tu možno menej zeleniny, ale zas na druhej strane, ved bola v polievke, v rizote a na večeru. Bežne mávam viac zeleniny, k obedu si dávam aj šaláty, na večeru mávam viac zeleniny, ako tomu bolo v piatok. Bielkovin tu nie je vela, to je pravda, trochu na večeru, v tom by som mala pridat...

      Odstrániť
    2. Súhlasím s tebou Zuzka. Aj ja som v osmom mesiaci a porcie som zredukovala na polovicné,lebo jednoducho viac sa nezmestí:) A tiež nechápem ako sa môže v tehu niekto prejedať...veď to sa nedá.
      A tvoje porcie mi pridu absolútne normálne, aj to máš pestré.

      Odstrániť
    3. Tak vidim, že nie som sama :) super :)

      Odstrániť
    4. Tak ja som poriadny zrut...zjem.i viac ako moj 90kg muz.Ale ked som bola tehotna,tak som jedla na svojr pomery hrozne malo...ziadne za dva.Jednoducho to neslo a cim vetsie brusko tym menej jedla...pribrala som len 10kg a hned po odchode z nemocnice mala zase 50 ;) ale potom som.si to pri kojeni vynahradila a jedla som ako "utrzena z retezu".Takze ta Zuzka uplne chapem! Akurat som teda jedla viac masa....ale som masova :)

      Odstrániť
    5. Tak to som rada ze sme dve :) Ja zase nie som masova, no jem viac masa ako pred tehu :)

      Odstrániť
  3. Jee super. :)
    http://www.style-and-smile15.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Máš to krásný a rozmanitý ;)

    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mňam! Ještě, že už je večer a nemůžu jít do kuchyně pro nic dobrého :D.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!