Pomocníci v domácnosti

By Zuzulienka - 28.3.15

Príjemný sobotný večer!
Dnes som sa rozhodla pre taký nezvyčajný článok, týkajúci sa upratovania a pomocníkov, ktorí mi v tejto pre mňa celkom obľúbenej činnosti pomáhajú. Mám totiž rada poriadok, no zase to s ním nepreháňam a keď sa mi upratovať nechce, tak to nechám na inokedy.


Možno bude pre niekoho z vás nezaujímavý, no mne ideálne zapadol do dnešného dňa, pretože je sobota, ktorá vo mne evokuje taký upratovací deň. Dúfam, že vy to dnešné upratovanie už máte za sebou a môžete si v kľude prečítať, s čím upratujem ja.

Všade plno prachu
Určite to poznáte, v jedeň deň ho utriete a o chvíľu je tam znovu. Veru prach je všade a či chceme, alebo nie, tvorí sa stále dokola. Ideálne by bolo utierať ho každý deň, no povedzme si pravdu - nie je na to čas a ani sa nám nechce. Preto treba pomocníka, ktorý ho nielen rozpráši do okolia, ale zabráni aj ďalšiemu usadzovaniu. Použivam Pronto 5 v 1, už niekoľko rokov. Je určený na nábytok , elektrinu, zrkadlá, sklo, proste asi na všetky povrchy, kde sa prach môže ukladať. Som s ním spokojná. Má príjemnú vôňu a aj keď nie na dlho, na nejaký čas s tým prachom zatočí. čistím s ním dokonca všetky šmuhy a odtlačky na nábytku, či dverách.


Podlahy a dlažby
Tak tie sú súčasťou každého domu, či bytu. Chodíme po nich a preto keď chceme, aby aj biele ponožky zostali biele, musíme ich pravidelne umývať. Ja na túto činnosť používam dva osvedčené prostriedky: Pronto určené na plávajúce podlahy, ktoré tvoria asi 3/4 nášho bytu a Ajax na dlažby, ktoré tvoria zvyšok. Pronto podlahy krásne vyčistí a vyleští a Ajax to isté urobí s dlažbou. Dokonca krásne sviežo vonia.


Kúpeľňa
Keďže sa v nej každý deň umývame a vykonávame rôzne iné činnosti súvisiace s hygienou, treba ju udržiavať čistú. Ešte od mojej mamy som prebrala zvyk používať na čistenie vane, umývadla, či odkladačiek Cif (na obrázku s Prontom vyššie). Je naozaj skvelý pre tieto časti v byte, nemusíte sa báť, že by ste ním niečo poškriabali. Skôr všetko jemne vyčistí a zanechá svieže.

WC
Upratovanie sa týka aj WC, kde som celkom spokojná so značkou Bref. Do misy najčastejšie používam práve ten žltý s vôňou citrusov a ako osviežovač mám veľmi rada tieto guličky, ktoré sviežo voňajú a cítiť ich po každom spláchnutí.


Pranie
Neviem, či aj u vás to tak je, ale u nás, napriek tomu, že sme zatiaľ iba dvaja, sa perie takmer stále. Aktuálne aj plánujeme nákup novej práčky a do práčky nesmie chýbať nejaký ten prášok na pranie a aviváž. Prášky na pranie dosť často obmieňam, aktuálne mám doma Rex a vyhovuje mi. Prádlo z 90% nemáme od škvŕn, skôr je len spotené, alebo jednoducho nosené. Odstraňovač škvŕn sa preto u nás takmer nepoužíva, ale o nejaký čas s príchodom bábätka sa na to môžem tešiť :). Používa sa však aviváž, pretože máme radi, keď prádlo vonia. Aktuálne sme si obľúbili tento ružvý Lenor.


Nekonečné riady
tak to je ďalšia kapitola. V drese sa totiž stále čosi kopí, tanierik sem, hrnček tam... a hneď je plný. Musím povedať, že doposiaľ sa mi v umývania najviac osvedčila stará známa Jar. Lepší prostriedok na odmastenie a umývanie som zatiaľ nenašla.


No a potom je tu ešte nejaký zvyšok domácnosti, na ktorý som nedávno začala používať Sanytol. Je to univerzálny prostriedok na čistenie napr. kuchynskej linky, obkladov a rôznych iných povrchov a zatiaľ je celkom fajn.


Tak čo, máte už pre dnešok upratané? Používate tiež niektoré z mojich prostriedkov???
Pekný večer!

  • Share:

You Might Also Like

19 komentárov

  1. Ja na vydezinfikovanie kúpeľne používam ocot a na čistenie mám obľubený, tiež Cif....no kto by nepoznal Jar :D môj večný nepriateľ na riad:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ocot je tiež velmi dobrý pomocnik, tiež ho na určité ukony používam, hlavne na čistenie chladničky a do kupelne tiež občas :)

      Odstrániť
  2. Hezký a originální článek, pro mnohé i velmi přímosný. Cif, Jar a Pronto na podlahy jsou moji pomocníci, jinak za mě nejúčinnější čisticí prostředek je stejně SAVO sice páchne ale vyčistíte s nim téměř vše. Od spár v koupelně až po plísně a jiné ještě horší nečistoty. Pro mě sobota je také nejideálnější den úklidu, já už ho mám zasebou a uklízení provádím jednou za týden ale spíš podle toho jak je potřeba.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To sa teším :) Savo je tiež super, občas ho kupim, no presne ten pach ma odrádza od neho.

      Odstrániť
  3. Pěkný článek. Pronto je prostě klasika. Používám ho i já i moje mamka. Jar mi přijde ze všech jarů nejlepší. A to pronto na podlahy jsem taky měla a byla jsem spokojená. :-)

    welcometomyworld

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. j u mňa je Pronto proste už klasika, tiež som jeho používanie prebrala od mamy :)

      Odstrániť
  4. Nepouzivam ziaden zo spominanych cisticov. Vsetko co pouzivam je ekologicke. Zacalo to nevinne ked som si vsimla, ze moj kocur pije vodu z wc misy a nie so svojej misky. :) Potom som postupne dokupovala ekologicke cistice na ostatne. Dokopy mam asi len 2 na wc a univerzalny na ostatne plus eko prach na pranie a avivaz, ktore som skusila tiez nahodou lebo od dectva mam citlivu pokozku. Setri mi to miesto, peniaze a aj cas pri upratovani. Upratujem asi 3krat do tyzdna, preto lebo mam doma dve zvery a manzela :) nemam presne urceny den kedy, ked vidim, ze treba tak sa do toho pustim. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ekologické prostriedky sú tiež určite výborné. Musím niekedy nejaký vyskúšať.

      Odstrániť
    2. Tiež používam všetko už len ekologické. Netreba zabúdať, že všetka táto chémia sa splachuje do vody, čo potom prechádza do pôdy, vzduchu a to určite nechceme. Chceme zdravý svet pre naše deti. Zuzi, určite pri malom všetko prehodnotíš a budeš sa zamýšľať viac nad tým, čo nakupuješ, s čím čistíš, v čom perieš... príde to samo, počkaj ako začneš čítať všetky zloženia, ja som už v tomto úplný maniak :D

      Odstrániť
    3. tak nám porad aj konkrétne vyýrobky, tiež by som možno používala, ale vôbec tomu nerozumiem a ked je špina, použijem čo mi tu spinu určite odstráni a neriešim ekologičnosť.

      Odstrániť
    4. Tak neviem ako na SK, ale napr v ČR v DM drogériách bežne zoženieš ekologické značky ako napr. Ecover http://sk.ecover.com/ (používam napr. pracie gely levanduľový a pre dcérku Zero bez vône, aviváž...), Frosch... aj ich privátna značka Denk mit má ekologické prípravky, sú označené ako Nature. Dokonca aj v Lidli občas mávajú W5 Eco prostriedky. No a na eshopoch je toho tiež plno, treba skúšať čo sadne, niektoré veci napr. Sonett mne strašne smrdia, ale napr. Sonett tekuté žlčové mydlo je top na škvrny :)

      Odstrániť
  5. Lenor používám pravidelně modrý, ale i bílý je dobrý a pronto mám obecně ráda.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja občas Lenor vymením za Silan. Aj ten má niektoré vone pekné.

      Odstrániť
  6. Článek je to hezký =) používám všechny čističe. :) občas mě chytne ta uklízecí nálada a nedá se to zastavit =D Jinak mě by zajímal třeba článek, jak si tak krásně uspořádat blog jako je tvůj. na blogspotu se nevyznám, jinak bych tady byla už dávno =D ale nechápu, jak jsi provedla to nastavení podobné blogu

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že sa článok páči. Vdaka za tip na dalši článok, snád niekedy v buducnosti. Ono to nie je nič zložite, stačí sa s tým pohrať v nastaveniach blogu v časti Rozloženie. Nejaké tipy nájdeš napr. aj u mňa v záložke Blog, teda tu: http://www.stylzeny.blogspot.sk/search/label/Blog

      Odstrániť
  7. Musím říct, že kromě všelijaké chemie mým největším pomocníkem jsou vlhčené ubrousky ;) Používám je na rychloúklid, kdy se mi moc uklízet nechce, ale vím, že je potřeba :)

    Sororessa
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. vidiš, tie ja zas akosi nepouživam, ale dobrý tip :)

      Odstrániť
    2. Chcela som sem dopisat, ze okrem beznych a podobnych cistiacich prostriedkov, ktore pouzivas aj ty pouzivam este navlhcene dezinfekcne obrusky. Dokonale setria cas a utriem nimi aj veci, na ktore pri beznom upratovani zabudam ako napr. klucky na dverach alebo na kuchynskej linke. Obcas ich nosim aj v kabelke ked idem na dlhsiu cestu kvoli tomu, ze musim navstivit verejne wc. Samozrejme v aute nesmu chybat tiez.

      Odstrániť
  8. Výborný článok, vďaka zaň. Používam zhruba rovnaké prostriedky, akurát ešte nedám dopustiť na Clin, je to skvelý pomocník pri umývaní okien a na sklené povrchy, čistím ním dokonca aj displej tabletu a mobilu :-))

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!