Už len mesiac...

By Zuzulienka - 22.3.15

Neuveriteľné ako čas beží. Ešte len pred chvíľkou som zistila, že som tehotná a už mám ísť rodiť? Čakajú nás posledné 4 týždne, posledných 28 dní s drobcom v brušku (teda ak sa nevypýta na svet skôr, alebo neskôr). Zopár týždňov si už oddychujem na materskej (aj keď práca mi chýba) a za ten čas som stihla povybavovať naozaj veľa vecí, dokúpiť čo treba a všetko si pripraviť. Naozaj môžem povedať, že už som pripravená na deň "D". A veru poviem vám, najradšej by som to už mala za sebou. Ku koncu tehotenstva je to totiž stále ťažšie:


- pri každej činnosti sa neuveriteľne zadýchate
- len obyčajný výlet do hypermarketu na bežný potravinový nákup vás vyčerpá, akoby ste zabehli maratón (a to podotýkam, že nejdem pešo, ale autom)
- dosť často sa vám nič nechce (no v tomto sa prekonávam a stále čosi robím)
Rastúce bruško, v ktorom sa vyvíja malý človiečik však spôsobuje nemalé komplikácie :-D
- čupnúť si môžete len s doširoka rozkročenými nohami
- obliekanie je stále problémovejšie, keď poriadne neviete zdvihnúť nohu na to, aby ste si dali obyčajné ponožky na nohy, alebo sa obuli.
- výber oblečenia z vášho šatníka sa stále zužuje
- sprchovanie tiež nie je sranda, hlavne utieranie a následné krémovanie dolných končatín
- nájsť si občas tú správnu polohu v posteli, je niekedy veda
- žalúdok začína byť stále stlačenejší, preto sa naozaj nedá jesť toľko, koľko by sme chceli. Chuť do jedla ma napriek tomu neopúšťa
- len pre porovnanie: zmerajte si pás cez pupok a teraz k tomu pridajte 30 cm. Presne o toľko sa moje bruško doteraz zväčšilo.


Ďalšou kapitolou sú tehotenské kilá. Tie vám pribúdajú, či chcete, alebo nechcete. Priberanie na váhe podporujú občas aj nehorázne chute na konkrétnu potravinu.
- celkovo môžem povedať, že doteraz ma nijaké výnimočné kombinácie chutí nepostretli.
- začala som však jesť potraviny, na ktoré mi nikdy pre tehu neprišla chuť a keď tak tak som si ich vtedy dala len občas. Konkrétne sú to: párky, kofola, sladené minerálky, tatárska omáčka, horčica, chipsy... no samé nezdravé jedlá, ale čo urobíte, keď sa vám to tak žiada???
- doteraz mi váha ukázala + 13 kíl navyše, aj keď mi všetci hovoria, že kde ich mám. Dúfam, že aspoň polovicu z toho nechám hneď  nemocnici.

To príjemné...
Na druhej strane som rada, že som sa doposiaľ nestretla s mnohými bežnými tehotenskými problémami:
- ani raz som nezvracala
- nepáli ma záha,
- zatiaľ sa neobjavili žiadne strie
- neopúchajú mi nohy
- celkom dobre spím
- zlepšila sa mi pleť a vlasy

Okrem vyššie spomínaných nepríjemností je však na tehotenstve veľmi veľa príjemného,  spojeného so samotnou prípravou výbavičky pre bábätko. Aj keď niekedy dá aj to zabrať, hlavne keď sa neviete rozhodnúť, ktorý kočík bude lepší a keď váhate, či už toho oblečenia pre drobca bude naozaj dosť.


Veru poviem vám, kočík nám dal zabrať. Najprv sme s manželom pochodili všetky možné predajne v okolí aj blízkych mestách a poskúšali kočíky, ktoré by nám sedeli a páčili sa. Potom sme porovnávali, obzerali v eshopoch, dohľadávali si referencie, skúsenosti a spokojnosti s určitými značkami kočíkov. A nakoniec po dlhom hľadaní sme sa rozhodli pre tento Cam Dinamico - 3 kombináciu. (na obrázku vyššie). A poviem vám, že bol jeden z prvých pre ktorý sme boli rozhodnutí, takže ak v budúcnosti budete vyberať, neváhajte a zoberte hneď ten, ktorý sa vám páči na začiatku. Pretože potom sa k nemu aj tak vrátite :D

Taktiež máme už naozaj všetko pripravené: postieľku, hygienické potreby, oblečenie, plienky.... a mnoho ďalšieho.


Aj moja taška do nemocnice je už zbalená. A tak nám naozaj ostáva už len čakať na ten deň.

Čo ešte zistíte v tehotenstve?
V tehotenstve zistíte ešte kopec ďalších vecí, napr.:
- značiek kočíkov je snáď viac ako značiek áut (a že za cenu niektorých by ste si kludne kupili aj malé ojazdené auto, konkrétne tento na obrázku, ktorý stojí 3000€)


- že, potrebujete nehorázne množstvo vecí do pôrodnice. Keď som si čítala všetky tie zoznamy,  a každý jeden bol vždy trochu iný, mala som v tom riadny chaos.

- stanete sa závisláčky na mamičkovských portáloch, mňa teda riadne pochytil modrykonik.sk a trávim tam každú voľnú chvíľku

- aj obyčajná fotka alebo milé video vás dokáže rozplakať. Proste hormóny sa nezaprú.

- bezkofeínová káva chutí úplne rovnako ako tá kofeínová


A čo bábätko v brušku?
Nikdy som si nevedela predstaviť, aké to asi je, mať v brušku rastúceho človiečika. A je to veru úžasné, cítiť, ako kope, ako sa mrví, ako má štikútku a pravidelne sledovať, ako sa vám bruško vydúva. A aj takto to môže vyzerať.


Pravidelné prehliadky vám aspoň na chvíľku umožnia vidieť ho a ubezpečiť sa, že je v poriadku.
S blížiacim sa termínom, stále viac a viac myslím na samotný pôrod, a áno, začínam mať strach, ale upokojujem sa tým, že keď to zvládli milióny iných žien, tak to zvládnem aj ja.

Po pôrode...
Po pôrode sa okrem svojho bábätka teším na to, že:
- konečne na seba oblečiem nejaké rifle, pretože aktuálne som ich na sebe nemala už 5 mesiacov a žiadne zo svojho šatníka ani nezapnem.
- začnem opäť cvičiť, síce budem musieť ešte chvíľku počkať a zotaviť sa, ale hneď ako to bude možné, nakopnem sa a šup ho do formy.
- na prechádzky s kočíkom

A hlavneee na malého chrústika :-) Veru už som na neho poriadne zvedavá a stále premýšľam ako asi bude vyzerať. Meno vám ešte neprezradím :)

Toľko prechádzka mojím tehotenstvom. Už budem iba čakať a odrátavať dni...
Keby vás ešte niečo zaujímalo, pýtajte sa :)

Krásny nedeľný deň!

  • Share:

You Might Also Like

25 komentárov

  1. Tak to je krásné, těším se s tebou ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tiež nevidno, kde máš tých 13 kíl navyše. Vecičky pre drobčeka sú krásne a prajem ti, aby ste boli obaja zdraví. A neboj určite rýchlo schudneš na pôvodnú váhu...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no ale ja to vidim, som zvedava ako rýchlo pojdu dole :) Dakujem pekne :)

      Odstrániť
  3. Jeeee to je pekne. Budu se tesit na prvni clanek po porodu.
    http://www.style-and-smile15.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. To je užasné! Už se těším až nám ukážeš toho drobečka:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. To jde opravdu cítit, když má mimčo škytavku? :) už se ti to pěkně krátí!

    www.lettertomywardrobe.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. áno je to citiť :) Niekedy aj 5krát za den ju ma :)

      Odstrániť
  6. Krásny článok, veľmi ma bavil :) budeš famózna mamina :) želám ti pevné nervy pri čakaní počas tohto posledného mesiaca a nech je drobček naďalej zdravý :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem. Ten posledny mesiac sa mi bude asi vliect najpomalšie.

      Odstrániť
  7. Veľmi krásny článok :) veľa veľa zdravíčka prajem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ak sa môžem spýtať, tak mňa by zaujímalo, či ťa nebolieva chrbát. Pretože ja mám dosť veľké problémy s chrbticou a bolesti takmer denne, aj keď cvičím, a obávam sa, že by sa to v tehotenstve len zhoršilo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež mám problémy s chrbticou, no musím povedať, že som prekvapená, že bolesti mám teraz iba občas. Hlavne po dlhej chodzi. Alebo po nejakých domácich prácach. A aj to bolia kríže. Pričom predtým, ked ma niekedy pobolievala chrbtica, tak skor oblast medzi lopatkami.

      Odstrániť
  9. Máš nádherný bříško, tyhle články mě u Tebe fakt baví číst :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Nádhera:)
    Moc vám oběma držím palce, ať se vše povede a hlavně ať jste oba zdraví!! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Posledný mesiac tehotenstva je najťažší, ale za to jeho "koniec" je nádherný, želám ti nech všetko dobre dopadne a hlavne veľa, veľa zdravia!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je veru, už teraz to citim, ako mi malý začina všade tlačit. Dakujem pekne :)

      Odstrániť
  12. Pri tých zoznamoch vecí do pôrodnice som sa dokonale strácala. Nakoniec som zbytočne zbalila veci, ktoré som ani nepotrebovala.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no toho sa aj ja obávam, aby som zvytočne niečo neniesla, ale dufam, že nie :)

      Odstrániť
  13. Ano, ano, modry konik a moho dalsich portalov som studovala tiez. A nielen pred narodenim drobceka ale aj potom. Moja mama sa doteraz zo mna smeje, ze som "internetova matka". A ma pravdu, som za to rada. Je to obvykle prva pomoc, ked si neviem s niecim rady Samozrejme, ze vsetko overujem potom s lekarmi a tak ale uz mam nejake prvotne informacie. Drz sa, posledne tyzdne utekaju strasne rychlo a potom sa Tvoj zivot zmeni. Navzdy. Uz nikdy nebude ako predtym. Je krasne byt zenou.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. krásny článok, teším sa z tebou, lebo z tohto článku ide taká pozitívna energia:)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. prajem veĺa štastia a zdarvíčka :) už sa aj ja teším na toto obdobie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. S těmi striemi bych ještě nejásala, až po porodu:-) Já též jásala, že strie žádná a hle, po porodu, cca po 14ti dnech, kdy mi splasklo bříško, jich mám nepočítaně pod pupkem. Kam jsem si v těhotenství samozřejmě neviděla:-) Ale je fakt, že až po druhém miminku. Po prvním bez strií.

    Objevila jsem tvoje stránky včera a moc se mi tu líbí. Moc ti držím palce k porodu. Taky jsem se bála, ale zpětně vím, že za svoje milované kluky bych dala mnohem a mnohem víc, než bolest spojenou s porodem. Je to zázrak. Po narození kluků jsem nemohla uvěřit, že takové nádherné miminko s nosánkem, pusinkou, se vším, jsem měla v bříšku a hodiny a hodiny jsem si je prohlížela. :-) Teď jim je tedy už devět a šest, žádná miminka to nejsou, ale pěkně zlobivý kluci. A já začínám přemýšlet, zda ještě nezkusit tu holčičku:-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!