Starostlivosť o bábätko: časť 1. - Prebaľujeme

By Zuzulienka - 20.6.15

Stať sa mamou je nová etapa života. Etapa, ktorá prináša so sebou veľa radostí, no aj veľa nových povinností. Jednou takou povinnosťou, alebo samozrejmosťou s príchodom bábätka na svet je postarať sa o to, aby malo stále suchú a čistú plienku - teda prebaľovanie. Nie je to žiadna veda a nie je to ani nič strašné, tak ako by sa mnohým zdalo. Po pár prebaleniach vám to príde úplne normálne.


To, čo však môže byť vedou, je vybrať si tie správne plienky, krémy na zadoček, vlhčené obrúsky,  či iné nutnosti k prebaľovaniu. Výber je neskutočný, už totiž dávno nie sme v dobe, kedy sa používali len látkové plienky. Dnes to máme uľahčené vďaká jednorazovým plienkam, no stále viac a viac sa mamičky začínajú vracať ku klasickým látkovým plienkam. Dôvod? Ekológia a možno aj ušetrenie peňazí. Poďme sa však na to pozrieť zblízka.


Keď som ja riešila otázku prebaľovania, vedela som, že budem zástancom jednorazových plienok, aj keď viem, že ich spotreba bude obrovská a teda aj náš odpad v domácnosti sa zvýši. Na používanie klasických látkových plienok som totiž príliš pohodlná. Neviem si predstaviť, ako by som ich musela neustále namáčať, prať, vešať, žehliť... ako keby toho prania a žehlenia nebolo už aj tak dosť.
Avšak na strane druhej som si povedala, že tie látkové plienky aspoň vyskúšam.

Látkové plienky
V minulosti boli látkové plienky u bábätka samozrejmosťou. Bolo to však určite náročnejšie ako dnes, pretože mamičky sa točili v neustálom kolotoči vyvárania, prania (nie automatickou práčkou), žehlenia plienok (potvrdené od mojej mamy). Dnes našťastie stačí na práčke otočiť gombíkom na najvyššiu teplotu a plienky sa vyvaria samé.

Taktiež, čo sa týka výberu látkových plienok, dostať ich niekoľko. Buď si vyberiete klasické, bambusové, mušelínové, libštátské, atď. A nemusíte zostať len pri bielych. Dostať rôzne farebné, či s najroznejšími obrázkami.


My sme mali možnosť vyskúšať látkové plienky libštátske s potlačou medvedíka. Na prvé počutie trochu zvláštny názov, no ten hovorí o tom, že sú to plienky zo 100% bavlny, savejšie ako klasické plienky, mäkkšie, pevnejšie a ich prešité okraje zabezpečujú, že aj po niekoľkom vypraní si držia svoj tvar.

Tak sme skúšali. Nikolasko mal v nich obrovský zadok a bol to nezvyk, no vyzeral, že mu vôbec nevadia. Môžem potvrdiť, že plienky sú naozaj savé a nikam nič neubehlo. Praním sa nijako neznehodnotili a stále držia svoj tvar a pevnosť. Teda, ak zvažujete látkové plienky, libštátske budú skvelou voľbou. Navyše klasické látkové plienky sú stále dobrou prevenciou pri problémoch s bedrovými kĺbikmi.

Na to, aby ste mali látkovú plienku, ako prichytiť sa používajú plienkové nohavičky. My sme skúsili Petit Lulu, ktoré majú zapínanie na suchý zips a viete ich tak bábätku lepšie prispôsobiť a upevniť, ako keby bolo zapínanie na gombičky. Tieto látkové nohavičky sú na dotyk naozaj príjemné a myslím, že aj náš drobec sa v nich cítil pohodlne.


Avšak ja, ako som už spomínala, kvôli pohodlnosti sa predsa len vrátim k jednorazovým plienkam.

Jednorázové plienky
Prebaľovanie s nimi je bezstarostné a jednoduché. Proste špinavú plienku len hodíte do koša a nahradíte plienkou novou a čistou. Poskúšali sme už niekoľko značiek a najviac nám vyhovujú Baby Love z DMky, Tesco plienky a aj Pampersky. Prvé dve značky dokonca majú farebné indikátory na povrchu plienky, pomocou ktorých ľahko určíte, či už treba prebaľovať. Zaujímavé je, že preslávené pampersky takýmto niečim nedisponujú, čo je škoda.



Jednorazové plienky sa označujú číslami podľa kilogramov. Teda pre novorodencov sú určené tie najmenšie jednotky, niektoré značky ponúkajú aj nulky. Ak si však aj kúpite jednotky od troch rôznych výrobcov, aj veľkosti budú v skutočnost rôzne. Takže je naozaj dobré na začiatku vyskúšať niekoľko značiek, aby ste videli, ktoré aké sú a ako vyhovujú vášmu bábätku.

Vlhčené utierky
Zadoček treba aj niečím utrieť a ideálne sú na to vlhčené obrúsky. Tých je na výber v drogérii toľko, že je ťažké si vybrať. Poškúšali sme už tiež viacero značiek a všeobecne môžem povedať, že nejaké veľké rozdiely medzi nimi som nevidela. Všetky obrúsky fungujú na rovnakom princípe a zadoček s nimi utriete rovnako. Jediné, čo som si všimla u tých lacnejších a obyčajnejších (napr. z Kauflandu), že sa ťažšie trhajú a oddeľujú od seba, takže už nekupujem.


My sme ako úplne prvé vyskúšali Bell ešte v pôrodnici, potom sme pokračovali obrúskami Bupi a oboje môžem vrelo odporúčať. Ďalej som odskúšala aj Pampers, Babylove a chystám sa na Nivea a Happy.
Proste tu už u niekoho zaváži iba cena, alebo si jednoducho vyberte, ktoré sa vám páčia na prvý pohľad.


Krém na zadoček
Je tiež dôležitou súčasťou prebaľovania, aby sa bábätku nezaparil zadoček, hlavne v týchto horúčavách. Treba natierať po každom prebalení. Máme ich poskúšaných niekoľko od rôznych výrobcov.


Najviac nám vyhovuje Weleda - nechtíkový dojčenský krém sa ľahučko vytláča, rozotiera, príjemne vonia a navyše je prírodného zloženia - obsahuje lanolín a oxid zinočnatý, ktoré spoľahlivo chránia detskú pokožku pred vlhkosťou. Výťažky z nechtíka majú hojivé a upokojujúce účinky, ak už nejaké zapareniny vznikli. Môžem potvrdiť, že maému naozaj vyhovuje a chráni jeho zadoček.


Ďalší v poradí, ktorý sa mi páči je známy Sudocream, ktorý okrem zapareného zadočka môžete použiť aj pre seba na rôzne ekzémy, vyrážky, popáleniny a musím teda povedať, že naozaj zaberá. Navyše je ho dostať v praktickom balení a má príjemnú sviežu vôňu.

Ako tretí krém v poradí by som odporučila Bepanthen. Ten je tiež veľmi známy a myslím, že aj často používaný. Podľa mňa je z tých mastnejších a pracuje sa mi s ním o niečo horšie ako so spomínanou Weledou. Taktiež jeho vôňa je skôr neutrálna.

Nie veľmi spokojná som bola s Bupi krémom - veľmi ťažko sa z tuby vytláčal a taktiež sa asi najhoršie zo všetkých poskúšaných krémov rozotieral na zadoček. Vonia síce pekne, ale je naozaj veľmi hustý, čo sťažuje prácu s ním.

No a Rybilku sme zatiaľ ešte neodskúšali, ale chystáme sa aj na ňu.


Čo ešte používame?

Podložka na prebaľovanieďalšia skvelá vec. Kúpila som si aj klasickú penovú, no poviem vám že tú takmer nepoužívam. Je pre mňa pohodlnejšie sadnúť si na posteľ, rozprestrieť papierovú podložku a na tom malého prebaliť, ako stáť pri prebaľovacej doske. Pokiaľ sa vám podložka nezašpiní, môžete ju používať opakovane. A je výbornou pomôckou aj pri cestovaní. Veľmi dobré sú tieto značky Bella Happy.


Sáčky na plienky - pripravené na použitie kdeľvek sa nachádzate. Nemusíte použité plienky hádzať do klasického koša, ale vždy do tohto vrecka a ked sa vám vrecko zaplní (odskúšané, že do jedného sa zmestí cca 5 plienok), jednoducho vyhodíte do kontajnera. Vyhnete sa tak šíriacemu sa zápachu z klasického smetného koša a tieto vrecká dokonca pekne voňajú, teda prebijú aj prípadný zápach z plienok.


Tak to je asi všetko, čo používame pri prebaľovaní. Možno som na niečo zabudla, no myslím, že to najpodstatnejšie som spomenula.

Dnešný článok asi nezaujal všetkých, no ak ma čítajú nejaké maminky, budem rada, ak napíšete čo vy používate pri prebaľovaní drobcov a čo vám najviac vyhovuje, alebo naopak vôbec nevyhovuje.

Užite si sobotu!

  • Share:

You Might Also Like

8 komentárov

  1. Mama ešte nie som, no rada si prečítam aj v budúcnosti podobný tip článku :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. A nie sú tie sáčky na plienky len ďalšia záťaž pre životné prostredie? Také zbytočné plytvanie tými všetkými igelitovými sáčkami... dosť čo ľudia sú schopní kúpiť si v obchode igelitku aj keď kupujú jeden banán (ktorý predtým ešte musia dať do samostatného sáčku, ako keby sa nedala nalepiť nálepka rovno na banán).... ešte aj plienky majú zvlášť sáčky... no neviem, možno keď budem mať bábo, budem sa na to inak pozerať, uvidíme :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no máš pravdu, to ma nenapadlo. Hm, ale ako občasná výpomoc myslím, že môžu byť.

      Odstrániť
  3. Určite skvelé rady do budúcnosti;)..tie sáčky sú podľa mňa šikovná vecička;)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Zuzka, dakujem za zaujímavý članok. Práve čakáme naše prvé babo takze takéto informácie sa mi velmi zídu :) Aspon človek vie do čoho ide :) A je skvele, ze uz mame toľko vecičiek co nam uľahčia zivot. Tiez som rozhodnutá jednoznačne pre jednorazové plienky. Len malo ľudí sa naozaj zamysli, kolko energie (pranie na vysokých teplotách, žehlenie) a rôznych čistiacich práškov a iných chemikálii na odstránenie škvŕn sa musí použiť pri látkovými plienkach... Tak co je potom ekologickejšie? ;) Krasne dni s bábätkom praje Katka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, som rada, že článok bol nápomocný. S tými látkovými plienkami je to naozaj na zamyslenie. Každopádne dajú sa využiť aj rôznymi inými spôsobmi a ja ich používam pod hlavičku pre bábätko, utieram nimi rúčky, či tváričku, používam ich ako clonu na kočíku - majú všestranné využitie.

      Odstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!