Deň mamy na materskej...

By Zuzulienka - 23.1.16

Pod materskou dovolenkou si mnohí predstavujú kadečo. Hlavne chlapi si myslia, že to je "lážo-plážo "a každý sa dušuje, že by to zvládol. No na to by som sa pozrela... Mať dieťa totiž nie je len o tom pohrať sa s ním, ale treba mu chystať jedlo, kŕmiť ho, prebaľovať, obliekať, vyzliekať, prezliekať, umývať, utierať, mať stále pod dohľadom (hlavne keď už lozí, štvornožkuje, všade sa štverá a všetko chce chytať), chodiť na prechádzky, kúpať, uspávať, tíšiť, keď plače, vstávať k nemu v noci,  a samozrejme aj sa s ním hrať, zabávať, učiť ho, vychovávať ho...


Preto aj keď sa vám to nezdá, taký deň jednej mamy môže byť naozaj náročný. A hlavne vtedy, ak nemajú s drobcom vytvorený denný režím. Pretože naozaj nič neurobíte a nestihnete, ak neviete, kedy vaše dieťa bude a kedy nebude spať, ak ho kŕmite zakaždým v inom čase, a proste, ak je každý váš deň iný.
Nám sa našťastie režim podarilo pomaly vytvárať od narodenia, no celkom dokonale nám to funguje asi od 6-7 mesiacov, kedy drobec prešiel na 2 spánky denne (predtým spával 3krát denne a ešte predtým spál takmer stále). A aby ste videli, ako to asi u nás vyzerá, prinášam vám rozpis nášho včerajšieho dňa.



6:00
zobúdza ma drobec svojim džavotom a prehadzovaním sa v postieľke. Chvíľu sa ešte váľame, ležíme, mojkáme sa, potom kojím, prebaľujem, prezliekam, prezlečiem sa aj ja.


cca 7:00
sme v kuchyni, malého dám do jedálenskej stoličky, do ruky dostane rohlík, do ktorého sa s radosťou zahryzne. Ja si za ten čas nachystám kávu, raňajky, malému čaj. Spolu sa naraňajkujeme, ja mu rohlík drobím na tácku a on sa zabaví zbieraním a hľadaním týchto odrobiniek a zároveň sa aj naje (zje takto takmer celé vnútro jedného rohlíka) . Ja popritom stíham aj ťukať do mobilu, mrknúť obľúbené stránky, popísať s niekým...
Po raňajkám poumývam riady, poutieram linku, pozametám, presúvame sa do obývačky.

cca 7:30
malého dám do hracieho kútika, on sa hneď vrhne na svoje hračky. Ja zatiaľ vyvetrám spálňu, dám do poriadku periny, poupratujem zbežne obývačku - stále mám malého pod dohľadom, on sa aj hrá, aj za mnou lozí, potom sa hráme aj spolu.


cca 9:00
väčšinou o tomto čase je malý už unavený, tak ideme prebaľovať, kojiť a následne sa zahajuje doobedný spánok. Dnes hneď odpadol, uložila som ho do postieľky, zastrela a ľahla si na chvíľu aj ja, keďže som sa ráno zobudila nejaká rozbitá.

9:30
chvíľkové poležanie si, mi pomohlo, tak vstávam, prezliekam sa a idem si zacvičiť. Cvičím 40 min., malý stále spí, stíham aj sprchu.

10:30
budí sa, prebaľujem, jašíme sa a následne opäť presúvame do kuchyne. Strúham a pučím ovocie, prisypávam vločky, malý sa už nevie dočkať. Kŕmim ho.

11:00
začnem chystať obed. Malý je buď v stoličke, alebo na zemi sa motá okolo mňa. Ja zatiaľ nakrájam a nasolím kuracie mäso, kúsok odložím aj jemu (spolu s mrkvou, petržlenom a pórom uvarím zvlášť), pripravím ryžu bez soli a bez oleja (aby to mohol jesť aj drobec, ja si dosolím), opečiem mäso, medzitým zhltnem pomaranč (to bola moja desiata) a s odretými ušami pomedzi pišťanie a akúsi nespokojnosť malého som obed dovarila.


11:45
hráme sa, pomedzi to sa stihnem nalíčiť, aby som bola pripravená na poobedňajšiu prechádzku.

12:15
mixujem obed pre malého, nakladám sebe. Jeme spolu, kŕmim ho a zároveň jem, no on mi aj tak pozerá stále do taniera, že asi by si dal moje mäso. Potom poumývam riady, presúvame sa do obývačky a znovu sa pohráme, ponaháňame, pojašíme.

12:50
kojím, aby nebol smädný, prebaľujem, dám ho na chvíľu do postieľky, oblečiem sa najprv ja a potom oblečiem jeho.


13:15
ukladám ho do kočíka, prikrývam, obúvam sa, dávam bundu, beriem mobil, vreckovky, kľúče, zamykám a 13:20 už sme aj vonku.

13:30
stretávame sa s inou mamičkou, s ktorou sme nedávno začali chodiť von, prechádzame sa a rozprávame.

15:30
prichádzame domov, vyzliekam sa, vyzlečiem, prebalím a prezlečiem aj malého, dám ho sadnúť na chvilu do stoličky, aby som na neho videla a aj on na mňa, poutieram dlažbu na chodbe, kedže vonku bolo mokro a celá sa nám zablatila. Potom kojím, hráme sa, rozprávame a následne prichádza náš tatik domov z práce. Privíta sa s nami, ide si dať sprchu, najesť sa, rozprávame sa, dávame si kávu, ja aj olovrant (vianočku s maslom :-)) hráme sa s drobcom.


cca 16:45
nakladám prvú práčku dnešného dňa, idem poumývať riady, dať do poriadku kuchyňu, malému sa venuje už tatík, počuť samý krik, výskanie... Ja idem poskladať prádlo zo sušiaka, čo sa mi nakopilo, poukladať ho do skríň, fotím si nejaké veci, čo chcem dať do bazáru.

17:30
chystám kašu pre malého, popritom porobím ešte čo treba.

18:00
kŕmim drobca kašou, chutí mu, tatík sa s nami naje tiež. Ja ešte nie som hladná.

18:15
chystám si veci na kúpanie pre malého, vetrám v spálni, vešiam prádlo. Tatík s drobcom pozerajú rozprávku, a potom upratujú hračky.

18:30
kúpeme sa, utierame, obliekame.

18:50
vykúpaný, presúvame sa do spálne, tatíkovi dáme dobru noc. Kojím a následne uspávam. Dnes zaspal do 10 min.


19:10
upracem kupeľňu, pripravím si čaj, poukladám malého veci, dám sušiť osušky. Vybehnem do obchodu, ktorý tu máme pod nosom, nakúpim, čo potrebujem (šunka, syr, kuchynské utierky, niečo sladké, prihodím aj nejaký časopis). Tatík po mojom príchode odchádza do posilky. Ja dávam prať druhú práčku, nachystám si večeru, zjem ju, chvíľu čítam kúpený časopis.

20:00 
sadám k pc, zapínam obľúbené stránky, prezerám si ich, a aj píšem tento článok.

20:45
vešiam druhú práčku a dávam prať ešte tretiu. Skontrolujem malého. Medzitým sa vracia manžel z posilky, sprchuje sa, večeria...

21:30
oddychujeme spolu pri telke, chrúmem keksíky, píšem článok.

22:00
malý sa budí, kojím ho a následne zaspáva. Vešiam tretiu várku prádla.

23:30 
večerná hygiena a šup do postele

Tak čo, kto by so mnou menil? :-D

  • Share:

You Might Also Like

21 komentárov

  1. Úloha mamy je naozaj ťažká! Stíhaš naozaj všetko a za to ťa veľmi obdivujem!
    Pozývam ťa na moju giveaway o super ceny:
    http://vsetko-co-mam-rada-by-vaja.blogspot.sk/2016/01/novorocna-giweavay.html?m=1

    OdpovedaťOdstrániť
  2. název mateřská dovolená tomu dal určitě chlap :D
    já teď hlídala dvě hoďky kamarádce osmiměsíčního chlapečka - zrovna mu chudákovi rostou zoubky, takže byl pěkně zpruzenej a můžu ti říct, že to byl dobrej zápřah :)
    grey news outfit & international shein giveaway

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. presne, aj ja hovorim, chlap to musel vymysliet :-D.
      Nooo 8-mesačné detičky su už velmi neposedné a zubky vedia potrápiť, tak si sa určite pri nom nezastavila :-)

      Odstrániť
  3. Ano, název mateřská DOVOLENÁ jsem nikdy nepochopila a asi nikdy nepochopím :D Já jsem teď v 21tt a už se nemůžu dočkat, až tu bude náš chlapeček s námi:)

    http://lifewithveronica.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to ti verim, tiež som s napätím očakávala :) Uživaj a teš sa :)

      Odstrániť
  4. Jó, dnes je to dřina, vybrat jaké plyny, jakou výživu... babičky by mohly vyprávět, jak to bylo v dobách dřívějších. Plyny jen látkové prát na valse, jeden Sunar byl luxus. Po roce děcko šup do jeslí a makat do JZD do kravina nebo do fabriky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. áno babičky a dokonca naše mamy to mali oveľa ťažšie. Písala som to už v nejakých predošlých článkoch. No to neznamená, že dnes je to leháro. Jasné, nemusíme vyvárať plienky, a môžeme používať tisíc skvelých vymožeností, no pri dieťaťi, ktoré ti neposedí je to rovnako náročné, ako v minulosti.

      Odstrániť
  5. Ja by som to brala :-) Ale nie je to na želanie... Snáď raz :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Veľmi ma hnevá pomenovanie "dovolenka". Je úžasné tráviť čas s krpcom, stihnem popri ňom aj svoje povinnosti, ale večer človek padá do postele ako vyžmýkaný. Najmä muži radi poukazujú na to, že celé dni nič nerobíme. S radosťou im ponechám to potešenie vymeniť sa s nami :) A čo sa týka prania. Myslela som si, že trikrát denne prať je mimo. Nanešťastie to robím tak už dva roky :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja sa už nad tým názvom radšej nepozastavujem. S mužmi máš pravdu, myslia si, že ved to je nič, ale keby si to maju s nami vymeniť, tak neviem neviem :)
      Ja periem stále :-D

      Odstrániť
  7. Velmi pekny clanok :) vidno, ze mas rezim a stihas toho naozaj vela :-) je to obdivuhodne pretoze niektore mamky ako keby na materskej zleniveli, prestali sa licit, pomaly aj varit a upratovat.... Viac takychto clankov s drobcom! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem. Nemať režim, znamená nič nestihnuť na poriadok. Ale vela závisi aj od samotného dieťaťa. Tiež by som asi toho vela nestihala, keby mám dieťa, čo by nespalo, alebo stále plakalo...

      Odstrániť
  8. Zaujímavý článok poprekladaný peknými fotkami. Podobné príspevky mám veľmi rada :-)

    keelifestyle.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ten článok je veľmi super. Mohla by si takéto robiť častejšie. Ja každú mamičku, či už v mladšom alebo staršom veku, proste obdivujem (: A krásne fotky. ♡

    ♡ Blue and purple tones ♡

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem, ja sa snažim pridavat články, tak často ako to ide, no nechcem zas aby celý blog bol len o mamičkovani, preto je sem tam pauza, potom článok z ineho sudka, a tak striedavo.

      Odstrániť
  10. Hezky clanek, podarilo se ti hezky vse zorganizovat. Maly ti krasne roste, je videt, ze ma neco z vas obou:-)
    Ja se budu diskuzi nejspis vymykat, ale nikdy jsem uz nezazila takovou pohodu jako na vysoke skole a pak na materske/rodicovske. Uz kdyz jsem vedela, ze budu chtit brzy zabreznout, upravila jsem svou praci tak, abych mohla pracovat z domu, takze kdyz mi mlada dopoledne spala, ja jsem vzala notebook a telefon a mohla jsem pracovat. Na materske jsem se konecne mohla venovat spouste veci, dodelala jsem zahradu, sazela stromky, kvitka, vybavila terasu a zutulnila domek, ktery jsme pred porodem dodelali. Ta pracka 3x denne u nas jela i pred ditetem, takze tam zmena nebyla. Ja teda obecne zastavam nazor, ze v domacnosti, kde stoji zena s mozkem, ma k dispozici pracku, susicku, mycku, rychlovarnou konvici, naparovaci zehlicku..., neni vlastne o domacich pracech moc co mluvit :-) Jak rikas, babicky by mohly vypravet, bez nasich vydobytku moderni doby a jeste chodily nazehlene, nacesane, ne jako nektere damy, co potkavam na hristi dnes. Ale je pravda, ze babicky nemely facebook a weby pro maminky, aby tam mohly ztracet cas psanim o tom, jak nemaji cas :-))))

    At se ti dari, jsi moc hezka maminka, slusi ti to, vypadas moc spokojene a prijemne, tak zbyva poprat zdravi!
    Sarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem pekne Šárka za milý komentár. Ja som sa v podstate necchcela týmto článkom sťažovať, len som chcela poukázať na to, že sa fakt nemám čas nudiť a to by som ani nechcela. Mám rada, ked mám den nabity a myslím, že aj popri dieťatku toho stiham dosť aj v domácnosti, aj blogu sa venujem, aj iným veciam. Myslím, že vela závisí od povahy samotného dietatka. Ak by bol moj synček uplakaný, alebo by nespal, tak by som toho asi toho vela nepostihala.

      Odstrániť
    2. Naopak jsi to shrnula moc pekne a mozna dala i dalsim kockam inspiraci, jak efektivne vyuzit a zorganizovat cas. At ti to takhle slape porad.
      S.

      Odstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!