Zásady správnej intímnej hygieny

By Zuzulienka - 10.4.17

Dnešný článok bude tak trochu netypický pre môj blog. Vlastne ani nie netypický, skôr by som ho nazvala jedinečným svojho druhu. Ale myslím si, že užitočný a praktický. Pretože sme ženy a ženy okrem líčenia, módy, varenia a iných radostí, starostí riešia aj takéto intímne záležitosti. Tak som si povedala, že načriem aj do tohto súdka a skúsime si zhrnúť pár zásad a bodov správnej intímnej hygieny. Aj keď verím, že každá z vás má svoje intímne partie zmapované a vie, čomu sa vyhýbať a ako sa o seba v tejto oblasti starať, aby sme predišli mnohým nepríjemnostiam.


Takou najčastejšou nepríjemnosťou, s ktorou sa už stretla asi každá z nás je mykóza. Svrbenie, pálenie, nezvyčajný výtok, prípadne jemné bolesti v podbrušku, naozaj nič príjemné...  Ako sa tomu vyhnúť?

1. umývajte intímne partie každý deň – verím, že to je naozaj každodenná rutina každej z nás. Preto nebudem tento bod zbytočne rozpitvávať.

2. používajte len čistú vodu, alebo intímny gél – toto je často opakované pravidlo, na ktoré mnohé ženy zabúdajú. Veď predsa umývate celé telo voňavým sprchovým gélom, tak intímne partie neobídete. No naša intímna oblasť má svoje vlastné ph a preto je pre ňu najlepšia čistá voda, alebo špeciálne gély, ktoré jej pomáhajú to Ph zachovať neporušené.

Prípadne vyskúšajte Emulziu, ktorá je okrem intímnych partií vhodná na celé telo. Obsahuje kyselinu mliečnu, výťažky z aloe vera a brusníc. Má Ph 5 – 5,5 a tak zachováva prirodzenú rovnováhu intímnych partií, nedráždi a posilňuje obranyschopnosť.

Za mňa naozaj skvelá vecička, hlavne preto, že je použiteľná na celé telo. Vďaka obsahu kyseliny mliečnej pokožku nevysušuje, aloe vera chráni a hydratuje a brusnice obsahujú vitamín C, ktorý je prirodzený antioxidant a zabezpečuje pokožke elasticitu. Navyše je z 9% prírodného pôvodu!



3. pravidelne vymieňajte spodné prádlo – nič nové, a určite samozrejmé, ale treba si to pripomenúť

4. používajte bavlnu – vyhnite sa syntetickým a rôznym iným materiálom, ktoré môžu pokožku zbytočne dráždiť a nedovolia jej dýchať.

5. pozor na intímky – možno ste zvyknuté ich používať každý deň, no vôbec sa to neodporúča. Hlavne tie parfumované môžu napáchať viac škody, ako úžitku. Skúste ich používanie obmedziť hlavne na obdobie ovulácie, či v posledných dňoch menštruácie.


6. opatrne s intímnymi obrúskami – áno, sú dobrý pomocník na cestách, ak nemáte možnosť sa umyť, no netreba to s nimi preháňať. Ak už ste nútená ich použiť, vyberte si neparfumované, bez alkoholu a zbytočných chemikálií. Napr. tieto bambusové intímne obrúsky, ktoré neobsahujú žiadne parabény, soli, chlór, ani alkohol, ale naopak hydratačné a upokojujúce látky, ako aloe vera, či vitamín E.



Bambus je skvelý v tom, že dokáže absorbovať oveľa viac tekutiny ako bavlna a má antibakteriálne účinky. Obrúsky sú veľmi jemné na dotyk a nielen na cestách sú naozaj skvelým pomocníkom. Zároveň s nimi aj chránite prírodu, pretože sú úplne biologicky rozložiteľné.

7. spodné prádlo perte min na 60tke – baktérie sú všade a intímne partie, ktoré máme celý deň ukryté pod vrstvou oblečenia sú rajom pre ich množenie. Zbavíme sa ich jedine pravidelnou hygienou a praním pri vysokej teplote. Ja to tak robím odjakživa, spodné prádlo periem oddelene od ostatných vecí a na 60°. Ak chcete naozaj istotu, tak spodné prádlo môžete ešte vyžehliť. Tak sa baktérií na 100% zbavíte.

8. dajte pozor na prací prášok  - ak sa k vám mykóza pravidelne vracia, zamyslite sa aj nad touto možnosťou. Možno vašim partiám škodí práve prášok, v ktorom periete nohavičky. Skúste ho vymeniť, prípadne zmierniť jeho množstvo pri praní a uvidíte.

9. nenoste často tesné oblečenie – áno, aj to môže byť nepriaznivým faktorom v rozvoji mykózy. Nedá sa tomu na 100% vyhnúť, no vždy keď môžete skúste tesné džínsy vymeniť za voľnejšie šaty. Taktiež obmedzte nosenie tango nohavičiek, tesných siloniek, legín a iného oblečenia zo syntetických a umelých látok.

10. navštevujte pravidelne gynekológa – ja každoročné prehliadky absolvujem poctivo a naozaj sa ich netreba báť. Nie je to nič hrozné a je skvelé vedieť, ako na tom ste zdravotne tam dole J

11. dbajte na zvýšenú hygienu počas menštruácie – v prípade potreby sa častejšie umývajte, pravidelne vymieňajte vložky a tampóny

12. zdravo sa stravujte – vyhýbajte sa hlavne cukru, pretože ten narušuje zásadité prostredie a napomáha premnoženiu baktérií, ktoré môžu vyvolať zápaly, mykózu a iné problémy.

Tak, je niečo, čo by ste ešte doplnili??? Ja verím, že intímna hygiena je pre vás samozrejmosťou, no dúfam aj v to, že dnešný článok vám trošku pomohol utvrdiť sa v tom, čo už dávno viete a pravidelne aplikujete.

... aby ste sa vyhli všetkým nepríjemnostiam.


Všetko dobré!

  • Share:

You Might Also Like

8 komentárov

  1. Skvělý článek. Sice tady ty body by spousta z nás měla znát ale není na škodu si je připomenout. Já jsem teda mykózu naštěstí ještě nikdy neměla, tak ještě pořád jsem mladá.Naprosto souhlasím s používáním vlhč.ubrousků. Nemá se to s nimi přehánět. To jak jsou napuštěné a voní je pořádná chemická smřšť a není dobré je používat často ale nemyslím si že jsou špatné a neodsuzuji je. Intimky je mi nepříjemné nosit, takže je nosím jen v nejnutnějších. Jo, a pozor také na aviváže, tu já při praní spodního prádla vůbec nepoužívám a nebo opravdu jen malinko. Pěkný a užitečný článek. Na svém blogu mám teď také podobně intimní článek, na téma menstruační kalíšek.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem pekne. Tiež si myslim, že občas nie je na škodu si takéto body pripomenut.
      Ano s tými avivážami máš uplnu pravdu, to som zabudla spomenuť. Je to určite doležité, tiež možu pokožku dráždiť. Pri prani spodného pradla vobec nepouživam.

      Odstrániť
  2. super článok :) túto značku vôbec nepoznam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. treba ju vyskúšať. Sú to ekologické produkty vhodné aj pre citlivú pokožku.

      Odstrániť
  3. Já si teda život bez intimních vložek ve škole nebo venku nedovedu představit. Doma je občas vynechávám, ale beru je jako samozřejmostí a žádné problémy z nich nemám a že je používám už zhruba 7 let. Značku vidím poprvé. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Já jsem si teď oblíbila přírodní intimní gel a je to pecka, určitě na mém blogu bude i recenze :-) Kam se hrabe chemie :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. áno prírodné sú najlepšie. Aj tieto produkty a intímny gél sú ekologické a organické. Navyše podporujú vyvážené ph, su vhodné aj pre citlivu pokožku.

      Odstrániť
  5. Myslím, že si zhrnula veľmi dôležité body do jedného článku, čo je super :) ja som našťastie mykózu vo svojom živote mala len raz po antibiotikách ale nerada by som túto skúsenosť opakovala...

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!