Ako sme zvládli karanténu?

By Zuzulienka - 8.6.20

Článkov na túto tému som za posledné týždne čítala veľmi veľa. U každého to bolo trošku inak, ale v podstate ten základ sme mali všetci podobný - -veľa času s rodinou, upratovali sme, varili, chodili do prírody, a takmer s nikým sa nestýkali... Jednoducho boli sme doma.
A byť fakt stále doma, je niekedy náročné...




Ak ste čítali môj predošlý článok na tému karanténa, tak viete, že ja som doma úplne od začiatku ako to vypuklo. Teda od 9.3. som presedlala na homeoffice a dnes 8.6. - teda presne po 3 mesiacoch začínam konečne naplno chodiť do kancelárie..
Popravde - teším sa, ale mám aj rešpekt, čo všetko tieto uvoľnené opatrenia, otvorené hranice a stále väčší pohyb ľudí prinesú. Každopádne žiť sa musí, ekonomika sa tiež musí naštartovať, takže inak to už nejde...

No, ale o inom som chcela... Aké teda boli moje predošlé 3 mesiace doma?

1. veľa som varila, varila a varila. Fakt! Skoro každý deň. Popravde nie je to moja obľúbená činnosť, ale keď musíš, tak musíš. Robila som si preto aj zoznamy, čo variť, aby som vedela nakúpiť. Varila som asi všetko možné, aj to čo som nikdy pretým nerobila (parené buchty), alebo to čo málokedy robím (segedín, španielske vtáčiky, ražniči..)
Proste, ak nebudete niekedy vedieť, čo variť, napíšte mi.. pošlem vám môj karanténny zoznam :-D

2. s varením prišlo aj pečenie. To ma baví, piekla som ale skôr také bežné veci ako buchty, záviny, bábovky, občas som iba vymyslela niečo nové.


3. s týmto všetkým prišlo aj to, že som začala viac plánovať a využívať tak všetky potraviny, aby sme minimalizovali vyhadzovanie. A aj sa mi to darilo. Jednoducho, keď som nevedela už čo, tak som pozrela do chladničky, skombinovala čo sa dalo a jedlo bolo na svete.

4. naučila som sa zbytočne nechodiť do obchodov a nakupovať len vtedy, keď už to bolo nutné - potraviny a drogéria. Na nákup oblečenia som nebola už vyše 3 mesiace, jediné, čo som si počas karantény kúpila boli tenisky, 2 legíny na doma a spodné prádlo.. nič iné som nepotrebovala.


5. upratovala som. Fakt vždy keď sa dalo a všetko čo sa dalo. Povymetala som každý kút, všetko pretriedila, prevetrala každú skrinku a zbavila sa všetkých zbytočností. Ten pocit ľahkosti potom...

6. cvičila som. Pravidelne-nepravidelne, ale cvičila, makala, a myslím, že výsledky stoja za to. Som spokojná, na leto pripravená a stále v tom pokračujem.


7. písala som. Na blogu ste za posledné mesiace mohli čítať niekoľko článkov na rôzne témy.. fakt som sa snažila, aby to tu bolo pestré. A taktiež ich ešte veľa pripravených mám.

8. chodila som veľa do prírody. Prvý týždeň sme najprv nikam nechodili, ale potom mi to už nedalo. Vyviezli sme sa autom vždy niekde za mesto (zakaždým niekde inde), zhodili rúška a dýchali čerstvý vzduch kdesi v lese, na poľných cestičkách, či pri vode...


9. chodila a stále chodím spávať po polnoci a vstávam pred deviatou... Takto sa mi prosím pekne zmenil režim...pretože aj také články sa najlepšie píšu pred polnocou, ako v priebehu dňa.

10. pracovala som - každý deň homeoffice, snažila som sa koľko to šlo... Ale už sa teším do kancelárie medzi mojich kolegov.


Ja som sa proste fakt nenudila. Každý jeden deň mi preletel ani neviem ako... na nudu nebol čas ani minútu. Mala som celkovo akosi viac energie všetko stíhať a robiť.

A ešte sa poďme pozrieť na pár samostatných bodov:

DIEŤA
Tak toto je taká samostatná podkapitola..
Prvé týždne boli náročné -  zladiť prácu, jeho program, aktivity. Preto som sa snažila každý deň počas mojej pracovnej doby mu vymýšľať aktivity, aby sa vedel sám zabaviť.
Bunker, skladanie kociek, autíčka, maľovanie s vodovkami, lepenie, staré hračky, plastelína... no fakt som povymýšľala, čo sa dalo..
Postupne sme si na takýto režim viac a viac zvykali a on bol viac a viac samostatnejší, už som mu ani nemusela vymýšľať aktivity, hral sa proste sám.
A do dnešného dňa ho neskutočne drží LEGO. Tie jeho konštrukcie z neho, vydží pri tom sedieť hodiny, prerába, dorába, vymýšľa... no nechápem.


NAKUPOVANIE
Rada by som v tejto oblasti povedala, že tým, že som ani nechodila do obchodov, tak som ani nemíňala, no opak bol pravdou. Nakupovala som celkom dosť, ale boli to hlavne drogéria a potrebné veci do domácnosti. Keď som si tak všetko spočítala... no minula som peknú kôpku peňazí.

Napr.:
- nový mixér
- nová žehlička
- nejaké knihy
- hračky a knižky pre malého
- kozmetika, drogéria
- a samozrejme nutnosti v súvislosti s koronou -  dezinfekčné prípravky, rukavice, rúška


STAROSTLIVOSŤ O SEBA
No čo vám poviem... toto som akosi zanedbávala.. a možno sa nad niektorými bodmi zhrozíte, ale tak to proste bolo a necítim sa kvôli tomu divne..
- vlasy som si umývala 1-2 krát za týždeň a ony sa ani tak nemastili.
- minimálne som sa líčila, tak naozaj som sa namaľovala raz za týždeň
- prestala som používať makeup, líčim iba obočie, oči, a zvýrazním líca. A fakt mi nechýba. Pleť si oddýchla.
- nakoľko som sa takmer nelíčila, večer som tvár umývala ba čistou vodou, žiadne odličovače, gély a čo ja viem čo..
- najviac nešťastná som bola zo svojich nechtov - keď som konečne začala chodiť na manikúru a vytešovala sa, aké ich mám pekné, tak všetko stopli a moje nechty šli tam. A teda prvá vec, na ktorú som sa po uvoľnení opatrení tešila - boli nové nechty!!!


Výsledok?
Mnohí hovorili, že toto obdobie nás zmení, že budeme iní, že si budeme určité veci viac vážiť a niektoré vypustíme zo svojej bežnej rutiny...
Možno sa zopár takých jedincov nájde, ale ja tvrdím, že ani veľmi nie. Jasné, verím, že zdravie si po tejto skúsenosti každý z nás začne vážiť ešte viac. Ale čo sa týka iných vecí... nemyslím, že nás to nejako zásadne zmení..

Pretože po toľkých týždňoch obmedzení a množstva stráveného času doma sa práveže väčšina z nás nevedela dočkať uvoľňovania opatrení a teda kávičky na terase, dobrého jedla v reštaurácii, kaderníčky, dovolenky, posilňovne a mnohých iných radostí/márností.
Veď mesto je už plné ľudí, radov na zmrzline, a preplnené terasy, či termíny u kaderníčiek a manikériek tiež hovoria za všetko... a to je zlomok všetkého.
Proste sme len ľudia a milujeme tieto pôžitky, radosti, márnosti a pekné veci.

Ja som sa najviac tešila už na spomínanú manikúru, najbližšie ma tento týždeň čaká kaderníčka a taktiež už som stihla aj nejaké kávičky na terase, zmrzlinu, či obed v reštaurácii.
Taktiež som sa tešila na prácu, mám rada svoju prácu, kolegov, stretávanie s priateľmi, kamoškami.. či prevetranie celého môjho šatníka...

To je život..

.. príroda si oddýchla, vzduch sa prečistil, my sme strávili veľa času s rodinou, prehodnotili vzťahy, dali doporiadku príbytky a poďme znovu žiť. Dúfam, že už bez korony...

Musí to ísť ďalej, musíme fungovať už aj napriek všetkému... Verím, že to prežijeme v zdraví.. lebo to je najdôležitejšie.

A čo vy? Ako ste zvládli toto obdobie?
Čo ste všetko postíhali?
A na čo ste sa najviac tešili, keď to skončí?
Čo vám toto obdobie dalo?

  • Share:

You Might Also Like

7 komentárov

  1. Já jsem taky docela hodně vařila a to každý den. :) Uklízela jsem také skoro každý den, či obden, stihla jsem i 2krát umýt okna. Taky jsem si udělala úklid skříní a taky v kuchyni ve skřínkách bylo potřeba. :) A přes teplo, jsem sedávala na balkoně při kávičce a četla si knihy. A taky chodila do přírody.
    Vítejte u Mišky

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já jsem taky hodně vařila, uklízela, chodili jsme občas ven, ale spíše jsme byli na zahradě. Strach byl silnější a hlavně se to u nás moc nedodržovalo a všude bylo furt hrozně lidí. Nejvíc mi chyběla rodina. To bylo to nejhorší. Ale jsem ráda, že už je to za námi.
    Michaela Blog

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Měla jsem čas na úklid, vaření, pečení, filmy, procházky venku i cvičení, vlastně jsem měla spoustu času, protože jsem kromě nejnutnějších nákupů nebo vyřizování nikam nechodila. Ale moc mi chyběli kolegové v práci, přátelé, celý ten život na který jsem zvyklá..

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj, musím se přiznat, že jsem vlastně žádný jiný článek o "prožití - zvládnutí" pandemie nečetla a ani mě to nenapadlo, až nyní ☺. Mě pandemie toho dala hrozně moc, dost věcí se obrovským způsobem a hlavně tempem, kterému nestíhám posunulo. Celou dobu jsem chodila do práce a i bohužel o práci přišla (díky ekonomickému dopadu a zaměření společnosti, kde jsem působila navíc ve zkušební době), njn. Jak říkám pandemie rozhýbala doslova stojaté vody v mém životě a i blízkém okolí a jsem za to ráda. ♥♥♥ A také díky Pánu Bohu, že mé okolí a blízcí jsou zdraví.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Krásny článok, ja som si karanténu užila a musím povedať že som sa počas tej krátkej doby toho veľa naučila :)

    xoxo | Monica from https://lipstickverse.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Karanténa už byla dlouhá a těšila jsem se, až vše skončí. Pravdou je, že k něčemu to dobré bylo a také jsem se odhodlala k tomu, více cvičit a omezit nákupy v obchodech. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Pane jo, v karanténě ses teda vážně nenudila! Myslím, že jsi ji zvládla nejlépe, jak jsi mohla. Vše mi dává smysl, důležité asi je se z takových situací poučit a vyjít z nich silnější, to se tobě určitě podařilo. :)

    Lucka z Seriouszone

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!