RECEPT: Crostata

By Zuzulienka - 5.7.20

Tak čo... spoznali by ste podľa názvu o aký koláč sa jedná? Alebo opačne, vedeli by ste len podľa fotky, že originálne sa tento druh koláča nazýva práve Crostata?
Ja som nevedela ani jedno, ani druhé, a napriek tomu, že ho poznám a myslím, že niečo podobné som už aj jedla, tak doma som ho ešte nerobila. Až kým som naň nenarazila kdesi v časopise a vedela, že ho musím hneď upiecť.


Koláč pochádza z Talianska a jeho základom je čosi ako krehké cesto a plnkou môže byť marmeláda, popučené ovocie , ale aj nutela, či rôzne iné krémy.
Jeho príprava je jednoduchá a chutí mi tak veľmi, že viem, že som ho nerobila naposledy. Mňam:


Suroviny: 
400 g polohrubej múky
250 g masla
150 g práškového cukru
2 žĺtky
1 vanilínový cukor
5g kypriaceho prášku
štipka soli
ovocná marmeláda (ja som dala ríbezľovú - a odporúčam)


Postup:
V miske si spojíme všetky suroviny okrem marmelády do tuhého cesta. Je to fakt ako krehké linecké cesto, nejde tam žiadny olej ani mlieko.
Po vypracovaní ho dáme tak na hodinku do chladničky.
Vyberieme a rozdelíme si ho na dve polovice - jednu väčšiu (to bude spodný plát) a menšiu (z toho urobíme mriežky).

Vyvaľkáme na pomúčenej doske cca na 0,5 mm hrúbku a prenesieme do okrúhlej vyvýšenej formy (moja má priemer 27 cm), kde cesto jemne utlačíme, aby bolo aj po stranách.
Natrieme marmeládu, džem, alebo lekvár, ja som dala skoro celý 0,2 dcl pohár. Nebojte sa - nešetrite.
Potom si porobte so zvyšného cesta pásiky a urobte mriežky navrchu.
Dajte piecť na 170°C na 30 minút.
Po vybratí a vychladnutí posypeme práškovým cukrom a podávame.

Poznáte tento koláč?
Skúšali ste ho už? Ak nie, tak odporúčam!

  • Share:

You Might Also Like

7 komentárov

  1. Ahoj Zuzi,
    u nás doma se tomu říká metynka, i když nevím, jestli postup na těsto je úplně stejný - peče to vždy mamka. Možná na něj i tento týden dojde, máme ho v plánu. Většinou děláme kombinaci domácí marmelády a tvarohu. Patří to mezi moje nejoblíbenější buchty:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Koláčik vyzerá výborne, poznám ho, ale nie pod pôvodným názvom :-) Mňam

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vůbec neznám, ale vypadá to velmi chutně:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Kolac znam, ale vubec jsem nevedela ze se Tak jmenuje :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mne sa vždy páčil ten taký "otvorený" vrch koláčikov, mňam ❤

    Blog de la Licorne * Instagram * We♥It

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Líbí se mi, že do něj nejde ani kapka oleje. Ještě jsem ho nezkoušela, ale určitě je výborný. :-)
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!