Moja vitamínovo-minerálna rutina

By Zuzulienka - 28.3.21

Čo vy a vitamíny, minerály a iné výživové doplnky? Patríte do skupiny, že chémia nie, alebo v pohode svoju dennú stravu nimi dopĺňate?

Ja som kedysi patrila do prvej skupiny a neužívala takmer nič, občas céčko, chvíľami železo, ale inak som si hovorila, že načo do seba pchať chémiu. Navyše užívanie akýchkoľvek tabliet som odjakživa neznášala a popravde aj neznášam. 


No časom som zistila, že potrebné denné dávky vitamínov a minerálov ani zďaleka nedoplním bežnou stravou a ešte k tomu, keď nastalo obdobie korony, chcela som svoju imunitu a celkové zdravie začať nejak viac utužovať.

Tak som nasadila.. najprv iba céčko, potom déčko, potom magnézium, železo...

A najnovšie aj prípravok na vlasy, pleť, nechty.. o ktorého účinkoch vám napíšem až po nejakom čase.

A v blízkej budúcnosti hľadám aj nejaký kolagén na pleť, ktorý by som nasadila.

VITAMÍN D - Real Pharm Vitamin D3 + K2

Ten je v aktuálnej situácii najdôležitejší. Aj keď ho zo školských čias poznáme hlavne ako vitamín na zdravé a silné kosti a zuby (čo však stále trvá), zároveň, pomáha posilňovať imunitu a to dokonca ešte lepšie ako vitamín C, a aj preto ho odborníci odporúčajú v aktuálnom období ako prevenciu proti koronavírusu. 

Vitamín D vieme bežne čerpať zo slnka, ale čo z toho, keď v zimnom období je toho slnka akosi pomenej? A v strave takú dennú dávku len tak do seba nedostaneme.

Odporúčaná denná dávka: 2000 IU, v období choroby zdvojnásobiť až strojnásobiť dávku.



VITAMÍN C - Real Pharm C100
Céčko bol asi jediný vitamín, ktorý som užívala už aj v minulosti a skúšala rôzne značky a rôzne formy - tablety, kapsule, šumivé nápoje. Stále mi akosi nič nevyhovovalo a zistila som, že hlavnou príčinou boli vysoké dávky. Neznesiem viac ako 500 mg céčka denne - inak ma bolí brucho a nafukuje (čo je aj jeden z prejavov pri nadmernom užívaní vitamínu C).
Ideál pre mňa je tých 250 mg denne, vtedy je všetko fajn a ja necítim žiadne ťažkosti. A táto denná dávka je aj celkom optimálna, keďže:

Odporúčaná denná dávka je okolo 100 mg.

No a táto kvapková forma mi vyhovuje asi úplne najviac. Má príjemnú citrónovú príchuť a na dennú dávku vám stačí 20 kvapiek zapiť vodou. 



MAGNÉZIUM - Real Pharm
Magnézium alebo teda horčík je bežný minerál, ktorý naše telo fakt potrebuje a mali by sme ho dopĺňať každý deň. Uvoľňuje svalstvo, zabraňuje kŕčom, zlepšuje spánok a celkovo je človek po ňom pokojnejší. Ja som občas mávala také stavy, že mi búšilo srdce, cítila som sa unavená. Odkedy beriem práve magnézko, tak sa mi toto vôbec nedeje. Cítim sa celkovo vitálnejšie a energickejšie.

Odporúčaná denná dávka: 350 mg
Jedna tableta má 100mg, takže pokojne si môžete dávať aj 2, alebo zvyšok horčíka doplniť stravou. Už jeden banán predstavuje 10% z celkovej odporúčanej dennej dávky. A potraviny ako avokádo, figy, fazuľa, celozrnné obilniny obsahujú taktiež dosť veľa horčíka.



ŽELEZO - Now Foods
Železo je bežne nedostatkovým minerálom u mnohých žien. Ja jeho nedostatkom trpím asi odjakživa - bledá pokožka, nedostatok červených krviniek, uzimenosť atď.
S prestávkami ho užívam už niekoľko rokov, najnovšie som nasadila toto od Now Foods - je to vegánsky výrobok v podobe kapsúl a veľmi mi vyhovuje. Kapsule sa totiž najlepšie prehĺtajú.

Odporúčaná denná dávka: 18 mg, a tento doplnok to aj spĺňa, pretože také množstvo železa obsahuje jedna kapsula.



Skin, Hair, Nails - Natrol
Tak toto užívam ešte len chvíľu, a zatiaľ skôr nepravidelne ako pravidelne, tak neviem veľmi dobre posúdiť výsledky. Každopádne opäť kapsule, ľahko sa prehĺtajú, každá jedna obsahuje všetko, čo potrebujete pre krásnu pleť, vlasy, pokožku, nechty - vitamíny A, C, D, E, B, Biotín, Zinok, Meď, Mangán, L-cysteín, Kolagén, Lutein, Kyselina alfalipoová, kyselina hyalurónová.
Určite ho zrecenzujem, keď uvidím výsledky.



Ako a kedy užívam?
Možno sa vám to zdá veľa a hovoríte si, čo vlastne kedy užívam, či všetko naraz, alebo to mám nejak rozdelené. Je to takto: 
Vitamín D - ráno po raňajkách
Vitamín C - v priebehu dňa, ideálne doobeda
Železo - po obede, po jedle
Magnézium - hocikedy večer, keď si spomeniem a takisto aj Natrol.

Nie je to vôbec nič strašné, a hoci kedysi som nebola zástanca užívania toľkých tabliet, dnes mi to príde úplne normálne a celkovo môžem povedať, že sa cítim lepšie.

Všetky tieto spomínané doplnky kúpite na www.muscleking.eu

A aké vitamíny a minerály užívate vy?

  • Share:

You Might Also Like

11 komentárov

  1. Přiznám se, že vůbec žádné, byly už nějaké pokusy užívat, nicméně jsem nedokázala brát pravidelně. Ale určitě bych na tom chtěla zapracovat.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano s tým pravidelným uživanim to može byt problem. Ale keby aj - su to len vitaminy a aj nepravidelné uživanie je lepšie ako nič.

      Odstrániť
  2. Tak tenhle článek si ukládám, protože tohle zrovna řeším!:D Měla bych brát céčko a hlavně hořčík, protože trpím na křeče, ale vždycky jsem na to zapomínala. Pořídila jsem si takovou tu krabičku na léky, co mají babičky, abych to měla vždy u sebe a nezapomínala :D No a kromě tohohle + karnitinu, který beru před cvičením, tam mám volné přihrádky, což mě značně irituje!:D Takže děkuju za tipy:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Super, tak určite do nich dopln ešte D a železo - to ti určite len pomože. Pripadne nejaký doplnok na plet, vlasy, nechty nie je na škodu.

      Odstrániť
  3. Skvelý článok. Ten vitamín C v kvapkovej forme vidím prvýkrát a moc ma to zaujalo. Ja užívam hlavne teda Céčko, Déčko, Omega 3 a určite si chcem ísť kúpiť ešte nejaké železo a zinok.
    xx Alexandra z 𝕄𝕊 𝔸𝕃𝕎𝔸𝕐𝕊 𝕃𝔸𝕋𝔼 / INSTAGRAM

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ten je skvelý, hned som si ho oblubila, pretože ja tablety fakt nemusim.. bud kapsule, alebo takéto kvapky.

      Odstrániť
  4. Ahoj Zuzi, pravidelně beru sypký vitamin C, magnezium a nově zinek. Od té doby, co beru vitamin C, což jsou už dva roky, tak jsem nebyla nahrazená a neměla žádné respirační obtíže. A zinek, který beru od ledna mi opravdu zlepšil vlasy, takže velká spokojenost!! ☺♥
    Krásný den přeji.
    Blog MonalisaBeautyEriAnna

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to je super, že ti vitaminy takto pomáhaju. Len tak dalej.

      Odstrániť
  5. Užíváš všechny zásadní vitaminy a doplňky, což je super. Také nedám dopustit na "céčko", zinek a magnezium. :))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Já popravdě neberu nic, no ale asi bych začít měla. Vitamín C v kapkách mě hodně zaujalo, já totiž tabletky nesnáším. :D
    Vítejte u Mišky

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Já jím jen céčko 1000. Jinak raději nic. Nebo piju různé čajíky.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!