RECEPT: Smotanová torta s ovocím

By Zuzulienka - 29.7.23

Stará známa klasika, myslím, že niet človeka, ktorý by ju nepoznal a neochutnal - smotanová torta.

Každý ju však asi robíme s menšími obmenami, ale základ je rovnaký. Môžete si do nej dať smotanu, tvaroh, jogurt, šľahačku, proste čokoľvek takéto krémové, čo máte práve doma. A to isté s ovocím - jahody, maliny, čučoriedky, ríbezle... ale fantázii sa medze nekladú a pokojne myslím, že môže byť aj s iným ovocím, kto má čo rád. Ja ju mám najradšej s jahodami.


A ako ju vlastne robím? Popravde vždy trošku inak, presne ako píšem vyššie, podľa toho čo mám doma. Ak mám doma kyslé pochúťkové smotany, tak je urobená z nich. Ak mám doma tvaroh, tak aj tvaroh, ak jogurt, tak je jogurtová. No zakaždým trochu iná, ale v podstate stále rovnaká.

Ale asi takto:
2 ks kyslá pochúťková smotana
3 ks 250g hladký tvaroh
2 balíčky vanilínového cukru
kryštálový cukor podľa chuti
kakao
piškóty
ovocie podľa chuti
horká čokoláda


Najprv si formu priemeru 24 cm vysteliem strečovou fóliou. Poistím sa tam proti prípadnému vytekaniu surovín z tortovej formy a celkovo tá torta potom akosi lepšie drží.


Na spodok si ako prvé naukladám natesno okrúhle piškóty.


Vymiešam si smotanu, tvarohy, vanilínový cukor a kryštálový cukor podľa vlastnej chuti a podľa toho ako to chcete sladké. Ja dávam približne ešte 4 PL cukru.
Miešam len ručne metličkou asi minútku, dve, kým sa mi všetko nespojí.
Na piškóty potom vylejem a uhladím časť tejto smotanovo-tvarohovej zmesi. Potom naukladám ovocie, tentokrát som dala jahody a maliny. Jahody zvyknem rozkrajovať na menšie kúsky, nemám rada veľké kusy ovocia v akýchkoľvek koláčoch.


Na to opäť dám vrstvu smotanovo-tvarohovej zmesi. Túto vrstvu zvyknem robiť aj kakaovú - jednoducho si časť odoberiem do inej misky a zmiešam asi s 1-2 PL kakaa.

Na to opäť naukladám piškóty a zalejem poslednou časťou smotanovo-tvarohovej zmesi.
Ak vám zvýši, tak povrch okrem nastrúhanej čokolády, môžete ozdobiť aj kúskami ovocia.


Potom už len šupnúť do chladničky a nechať stuhnúť. Už po 6 hodinách je torta super konzumovateľná a zmäknutá. 


Tak čo, ako ju robíte vy?


  • Share:

You Might Also Like

5 komentárov

Ďakujem za všetky komentáre!