Ako zdravšie variť a jesť

By Zuzulienka - 28.11.12

Nechcete sa vzdať svojich obľúbených jedál, no nechcete ani priberať? Skúste aspoň trošku ubrať, kde sa dá, nahradiť niektoré potraviny za podobné, alebo to zachrániť malými trikmi a ubrať tak zopár kalórií, soli a nepotrebných látok.


ZDROJ

- Biely cukor - vymeňte ho za hnedý alebo trstinový cukor. Kaloricky sú síce na tom rovnako, avšak hnedý cukor neprechádza takým chemickým spracovacím procesom ako biely a zachovávajú sa v ňom nejaké výživné látky.

- Do cestovín nepridávajte olej, je to zbytočné navýšenie kalórií. Veľa ľudí ho pridáva priamo do varenia, alebo po scedení cestovín, aby sa nepolepili. Ja nie. Stačí ich pri varení pravidelne miešať.

- Vyprážané jedlá nerobím takmer vôbec, avšak keď už na to príde, tak ich nechám odkvapkať na papierovom obrúsku, ktorý vstrebe prebytočný tuk.

ZDROJ

- Hranolky sú ďalšia nezdravá vec, ktorú si doprajem naozaj občas. Nie že by som sa nejako extrémne obávala, že si pokazím štíhlu líniu, ale proste nepatria medzi moje obľúbené jedlo, celkovo mám radšej prílohu ryžu ako zemiaky. A strava a lá McDonald u mňa naozaj nehrozí a nikdy som jej neholdovala. Občas ich však robím mojej polovičke, ale tak, že ich upečiem v trúbe. Treba si kúpiť hranolky určené do trúby, nie každé sa vám totiž v trúbe dobre pripravia. Takto ich máte bez zbytočného tuku a kalórií.

- Smotanu do kávy nahraďte mliekom - jednoduché pravidlo, ktoré praktizujem odjakživa. Kávu musím mať mliečnu, a to by som musela minúť veľa smotany a navyše je aj drahšia ako mlieko.

- Biele pečivo - vymeňte za špaldové alebo celozrnné pečivo. Toto sa omieľa stále dokola, ale naozaj je to pravda. Biele pečivo sú len prázdne sacharidy. Ak však siahnete po celozrnnom, slnečnicovom, či inom podobnom pečive, tak získate vitamíny a vlákninu. Biele rožky nejem už asi 10 rokov a celkovo mi oveľa viac chutí pečivo s rôznymi semienkami a zrniečkami :-)

ZDROJ

- Sladké na raňajky - ak sa neviete vzdať sladkého, dajte si to na raňajky. Telo stihne do večera spáliť všetky tieto kalórie a lepšie sa ráno naštartuje. Takže ak máte chuť na koláč, dajte si ho ráno.

- Džemy, lekváre, zaváraniny - robte si vlastné, vždy viete, čo do nich dáte a nemusíte sa báť zbytočného cukru a kadejakých prídavných látok, ktoré tam nemajú čo robiť.

- Po sladkej tyčinke, či keksíku si dajte aj kúsok ovocia - ideálne jablko, pomaranč - vyrovná to hladinu ph v krvi, pretože sladkosti nás prekysľujú a potom sa cítime unavení, nafúknutí a všetko nás bolí.

- Ak vám nechutí čistá voda, ochuťte si juj citrónom. Sladké ochutené minerálky, či coca coly aj napriek tomu, že sú bez cukru obsahujú rôzne náhradné sladidlá, o ktorých sa bohužiaľ ešte nevie, čo za pár rokov konzumácie urobia s ľudským telom. Ja pijem naozaj stále vodu, colu si dám občas, keď mám na ňu obrovskú chuť.

ZDROJ

- Pri pečení namiesto bielej múky používajte múku špaldovú alebo celozrnnú. Je síce drahšia, ale určite sa oplatí do nej investovať. Koláče z tejto múky majú tiež inú chuť, ale dá sa na to zvyknúť. Pravdupovediac pečiem z nej len občas, ale aj to sa ráta :-)

- Tavené syry nahraďte klasickými tvrdými syrmi, alebo ak chcete niečo roztierateľné tak radšej tvarohovými nátierkami - aj keď sú tavené syry možno velmi chutné, ani netušíte, kolko soli obsahujú a akým komplikovaným spracovaním prechádzajú.

- Čítajte etikety na obaloch. Vyvarujte sa éčok, soli, všelijakých zahusťovadiel a konzervantov.

Tak a to je všetko. Nie je to žiadny odborný článok ani návod, ale pár tipov, ktoré využívam aj ja a ktoré môžu pomôcť ďalším k aspoň trošku zdravšiemu štýlu.


  • Share:

You Might Also Like

5 komentárov

  1. Skvělý článek! Koukám, že mnohé děláme stejně ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. moc hezký článek Sue :)
    a naprosto souhlasím s tvým komentářem u mě na blogu.. ale pravdou je,že podle BMI podvyživená jsem a ty hormony mi chybí - ale už se na tom pracuje

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak držim palce, aj ked hodnotenie štihlosti a tučnoty podla BMI podla mna vobec nie je smerodatne, ale čo už ked lekári sa tým riadia..

      Odstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!