So Šarmom Parížanky...

By Zuzulienka - 24.2.13

Určite už mnohé z vás túto knižku postrehli, videli na iných blogoch, či dokonca čítali. "So Šarmom Parížanky" je kniha od známej francúzskej módnej ikony Ines de la Fressangeovej. Priznajme si - poznáte ju? Ja teda nie, a kým som sa ku knihe nedostala, tak som o nej v živote nepočula. Ale predsa len to nie je podstatné a pravdepodobne je to osoba známa iba vo Francúzsku. Podstatný je obsah, štýl a vlastne celá kniha. A poďte si pozrieť moju kritiku, či pochvalu na túto knihu.


Môžem povedať, že na prvý pohľad vyzerá veľmi lákavo. Krásny červený obal so zlatými písmenami proste pôsobí luxusne. Kniha sa zdá byť aj dosť hrubá (aj keď má len 240 strán), ale  je vytlačená na kvalitnom hrubšom papieri a to jej dodáva ten objem. Veľkosťou je to taká väčšia A5.


Má čitateľné stránky s veľkým písmom, a číta sa dobre. Je v nej veľa obrázkov, dokonca asi aj viac ako textu, čo je možno smutné a namiesto toho tam mohlo byť viac užitočného textu. Naozaj ju prebehnete za hodinku, možno dve.


Celkovo je rozdelená do 4 kapitol a tie ešte do menších podkapitoliek. Človek by možno čakal - ako z názvu vyplýva - že kniha bude plná tipov ako sa obliekať, krášliť, či starať o seba. Ale nie je to tak. Táto časť (ktorá si myslím, že by zaujímala najviac žien) je v knihe obsiahnutá len veľmi málo. Zaoberá sa tým síce prvá polovica knihy, no ani zďaleka tam nie je toho toľko, koľko by ste čakali. Sú to všetko základné tipy, ktoré asi každá z nás už vedela, alebo o nich počula. Nič nové, nič prevratné...


Nájdete tu tipy na základné kúsky šatníka, doplnky, ako sa obliecť na večeru, na rande, či na výlet na vidiek, čo je módne faux paus, tipy pre krásu a dokonca aj pár stránok venovaných zariadeniu. Samozrejme všetko v parížskom štýle a viac-menej by som povedala, že podľa vkusu samotnej spisovateľky.

Čo ma na knihe prekvapilo a aj dosť znechutilo bolo množstvo stránok zameraných na parížske obchody, reštaurácie, hotely, kaviarne, kníhkupectvá, atď - presne 106 strán (dala som si tú námahu spočítať to :)), kde väčšinou dvojstránka je venovaná jednému obchodu hlavne s fotografiami a trochou textu. Priznám sa, že tieto stránky som preskočila a ku koncu som knihu už ani nedočítala, pretože sa končila tipmi na kaviarne, hotely, reštaurácie a salóny krásy. Uznajte sami, že pre človeka, ktorý sa síce chystá niekedy navštíviť Paríž, ale inak žije na Slovensku sú to nepotrebné stránky. Teda aspoň ja to tak vnímam. Nájde sa tu však aj zopár tipov na to, čo si v Paríži pozrieť, no to využijem, až keď tam pôjdem. Paríž totiž chcem raz navštíviť.


Celkovo by som to zhrnula tak, že je to kniha určená priamo pre ženy parížanky. Tie totiž ľahko zájdu do vytipovaných obchodíkov, salónov krásy, reštaurácií, či iných odporúčaných miest.

Pre nás žijúce ďaleko od tohto krásneho mesta by stačila tak polovica z tejto knihy. A preto tu mám pre vás aj zopár tipov, s ktorými v knižke súhlasím, a ktoré žiadnej žene nezruinujú peňaženku, no napriek tomu bude vyzerať nádherne:

- majte stále upravené a čisté vlasy
- navoňajte sa
- hydratujte svoju pokožku
- starajte sa o zuby
- usmievajte sa
- majte sa radi
- buďte prirodzená a bezstarostná
- myslite aj na druhých
- užívajte si každý deň, najlepšie ako viete

A pár tipov, ktoré ma zaujali a možno by bolo dobré začať ich praktizovať:
- buďte nalíčená každý deň, aj cez víkendy. Aj rodina vás chce vidieť upravenú. - ja sa líčim každý pracovný deň. V sobotu a nedeľu podľa situácie.
- nekupujte príliš drahé krémy na tvár. Krásu vám zaručí hlavne váš zubár.
- základom krásnych zubov je dobrá kefka - ideálna so zarovnanými štetinkami, tá vraj zuby vyčistí najlepšie.
- umyte si vlasy každé ráno. Preberie vás to a budete ich mať aj v perfektnom stave. - umývam takmer každé ráno :)

Tak čo hovoríte na túto knihu? Máte prečítanú? Očarila vás niečím, alebo sklamala?

  • Share:

You Might Also Like

23 komentárov

  1. Já se na ni teprve chystám. :) Jinak hezká recenze. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. celkom užitočné rady, ale tiež si myslím, že nič prevratné:) ale knižka sa mi páči..

    OdpovedaťOdstrániť
  3. dosť na nič :D vďaka za fotky zvnútra, každý túto knihu ospevoval ale nikto ju neukázal. teraz som si na 100% istá, že je to dobrá zbytočnosť. myslím, že by mi tie "rady" došli aj samej :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja som túto knihu videla v PantaRhei a hneď som sa k nej rozbehla, že to bude určite super kniha pre mňa, ale našťastie jedna bola rozbalená (mali ich v takom celofánovom obale), tak som si ju mohla prelistovať a s každou ďalšou prelistovanou stranou som sa len utvrdila v tom, že je to neskutočná zbytočnosť, sú to len dá sa povedať rozmarné a dosť zbytočné "rady" nejakej rozmaznanej Parížanky, ktoré skutočne asi nepotrebujem čítať ;) A za tú dosť vysokú cenu tej knihy... Na omnoho zaujímavejšie a dostupnejšie tipy a triky tu máme kopec skvelých blogeriek :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no vidíš, ja som ju tiež videla len v celofáne vždy a tak sa nedala preštudovať. Ale keďže vyzerala lákavo - kúpila som nakoniec cez net.

      Odstrániť
  5. Ešte som o nej nepočula :) ale práve som sa rozhodla že ju musím mat !! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ja mám túto knihu na mojom wishliste ale nie som si stále istá,či ju vlastne chcem pretože som čítala dosť recenzií a tiež sa i zdajú byť tie obchody,reštaurácie,.. zbytočné.Tak neviem,ale ak by som ju objavila v nejakej skvelej zľave,tak beriem určite :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no veď to, ja som ju našťastie kúpila za cenu asi o 5 eur menšiu, ako bežne.

      Odstrániť
  7. Veď ešte aj teraz keď vidím tvoje fotky tej knižky, konkrétne tú tretiu kde je veľká fotka slečny v nie príliš padnúcich nohaviciach, a čítam si tie "poznámočky" ako módne faux pas a pod, veď to je hrozné :D Čo je zlé na telových odtieňoch? A vzorovaných topoch? Mám pocit že autorka chcela za každú cenu vymyslieť niečo nové, nejaké nový trend alebo ako by som to nazvala, a keďže už bolo vymyslené takmer všetko, rozhodla sa, že bude zhadzovať už existujúce veci ktoré vôbec nikomu neubližujú (netuším čo je zlé na vzorovaných topoch a telových odtieňoch). To existuje milión častí oblečenia a farieb, ktoré sú skutočne nevkusné (len pre ilustráciu kliknite na modnipeklo.cz a máte o zábavu postarané). A najnevkusnejšie je oblečenie vtedy, keď človeku nesedí dobre, vtedy aj Parížanka môže vyzerať dosť zle ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tiež sa mi niektoré tie názory zdali zvláštne, skôr také, ako keby tam samotná spisovateľka preferovala to, čo sa proste páči jej a nie to, čo je trendy. A najviac ma dostalo, že všade uvádzala námornícku modrú farbu, tú proste musíte mať :)

      Odstrániť
  8. Knížku jsem taky četla , přečetla jsem ji za jedno odpoledne a byla jsem celkem dost zklamaná :/ Přišlo mi,že nic moc nového jsem se nedozvěděla a bylo tam hrozně moc zbytečných stránek .. ještěže nebyla moje , litovala bych peněz,no :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Jsem moc ráda za tvoji recenzi. Knihu jsem měla nedávno v knihkupectví v ruce, ale všechny byly zabalené, žádná k nahlédnutí. Přemýšlela jsem o ní, ale teď už vím že je pro mě nepotřebná. Jsem trochu zklamaná, očekávala jsem tedy víc informací, třeba celkově o životním stylu pařížanek. Recenze se ti povedla :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. O tej knižke som veľa počula.. chystala som sa na ňu aj porieť do kníhkupectva ale nejako som na to vždy zabudla:D.. Dosť si ma prekvapila, ale teda nemilo.. očakávala som od nej viac, keďže je dosť známa.. no nič skúsim sa na ňu pozrieť..takže ti za recenziu aj ja veľmi pekne ďakujem! ešte otázka.. prosím ťa, koľko stojí? ďakujem :)
    http://pepalaaaand.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V kníhkupectve ju asi veľmi neuvidíš, kedže je vo väčšine zabalená vo folii. Asi vedia prečo :/ Inak by sa možno nepredávala až tak.
      Bežná cena je 19 - 20 eur, no mne sa ju podarilo kupit na nete za nejakých 14,50 - :)

      Odstrániť
    2. vypadá hodně zajímavě:( A úžasný tipy!:D

      Odstrániť
  11. Mám prečítanú a tiež ako ty som ju nedočítala do konca kvôli všetkým tipom ktoré sú prakticky zbytočné :) ale inak fajn čítaníčko :)

    Giveaway

    OdpovedaťOdstrániť
  12. ja som si ju chcela kúpiť, ale keď som sa na ňu lepšie prizrela v kníhkupectve, prišlo mi to ako vyhodené peniaze. rady, ktoré podľa mňa vie väčšinou každa žena prirodzene, málo textu, veľa zbytočných obrázkov... takže u mňa jedine za menšiu cenu.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!