Solárium a moje skúsenosti s ním

By Zuzulienka - 28.6.13

Verili by ste, že solárium bolo pôvodne skonštruované pre zdravotné účely? Vymysleli ho v Nemecku v jednom zdravotníckom zariadení, aby pomáhali pacientom s chorobami kostí. Pýtate sa ako môže solárium pomáhať ľuďom s takýmito problémami? Jednoducho, pri slnení totiž dochádza k produkcii vitamínu D a práve ten je zodpovedný za vstrebávanie vápnika. A vápnik je dôležitou súčasťou pevných kostí. To bolo ale v roku 1978. Odvtedy sa účel solária rapídne zmenil. Veľa som o jeho histórii na nete nenašla, no asi každému je jasné, že už od 80-tych rokov 20. storočia sa solárium využíva najmä v kozmetickom priemysle.


Všetky chceme mať pokožku krásne opálenú a zdravo vyzerajúcu po celý rok. Slnko nám v tom pomôže len v letných mesiacoch a po zvyšok roka nastupujú na rad soláriá. Avšak nie všetci sme ich priaznivcami. Tu by sme sa mohli rozdeliť do troch skupín:
- odporcov solárií, ktorí tam nikdy neboli, sú zmierení so svojou pokožkou a nikdy tam nevkročia.
- takých, čo tam chodia, ale s mierou napr. pri špeciálnych príležitostiach, alebo len pár krát do roka v rozumných intervaloch na zlepšenie vzhľadu pokožky
- no a treťou skupinou sú vysolárkované krásky, ktoré solárium navštevujú niekoľkokrát do mesiaca aj napriek tomu, že už je ich farba pokožky viac ako hnedá až nezdravá, a okolie pri pohľade na nich prevracia očami. No bohužiaľ tu sa dá už hovoriť aj o tanorexii (čo je závislosť od solárií).


Čo si myslím o soláriách?
Osobne som toho názoru, že všetkého veľa škodí, preto keď sme sa už rozhodli navštevovať solárium, tak s mierou. Všetci vieme, že nadmerné dávky UV žiarenia poškodzujú pokožku, spôsobujú predčasné starnutie a môžu podporovať vznik rakoviny. Preto to netreba preháňať. To isté však môže spôsobiť aj prehnaný pobyt na slnku.

Ja a solárium
Kedysi som bola presvedčená, že do solária nikdy nevkročím, ale moja závratne biela pokožka ma postupom času presvedčila o opaku. Prvýkrát som do solária vkročila pred tromi rokmi v záujme špeciálneho fotenia pre jednu web stránku. Aj to som navštívila solárium možno 6 krát, takže opálenie až  tak veľké nebolo. O rok na to pred letom som opäť zopárkrát pre lepšiu farbu začala navštevovať solárko. No zvyšok leta mi už stačilo len slniečko, ktoré som pravidelne nasávala takmer každý víkend. A veru koncom minulého leta som mala krásnu farbu.
A tento rok mám taktiež špeciálnu príležitosť – svadbu, na ktorej nechcem byť vyhlásená za najbelšiu nevestu, a tak som už v predstihu začala s návštevou solárka. Myslím však, že po zvyšok leta mi bude stačiť slniečko.


Aké solárko navštevujem?
Každý rok som navštevovala iné solárko. Tohtoročné zatiaľ vedie. Je síce drahšie ako predošlé dve, ale nie je to suma na zaplakanie. A v porovnaní z predošlými dvoma, je toto solárko naozaj luxusné.  Je to fitness vertikálne solárium - chodím iba do vertikálnych, horizontálne mi prídu nehygienické. Prečo fitness? Naspodu má umiestnenú plošinu, ktorá vibruje a treba na nej stáť s pokrčenými nohami a udržať rovnováhu. Nebojte sa ale, sú tam aj rukoväte na držanie, ak by ste padali. Túto podložku vám zapnú na požiadanie za príplatok 1 € na 10 min. Nie je to zlá vec, určite vhodná na spevnenie nôh. Ďalšia vec, ktorá sa mi na tomto soláriu páči je, že každú minútu vás osvieži jemnučká vodná spŕška. No a samozrejme nesmie chýbať hudba. Po doopaľovaní vám personál dokonca ponúkne pohár vody.

Tento rok som sa bola takto slniť už asi 10krát. Začínam väčšinou s 5 minútami a postupne zvyšujem. Môj záver je taký, že opálenie síce je, no nie veľmi viditeľné. Ale čo by ste čakali, keď má človek prirodzenú farbu pokožky naozaj veľmi bledú a až po pár opáleniach v soláriu vyzerá normálne? Najviac farby mi však pridalo slniečko z minulého víkendu.

Krémy, ktoré som používala
Každý rok som skúsila iný krém. Prvým bol Carribean Gold - Sex Kitten, ktorý naozaj krásne vonia po kokose, čokoláde a neviem čom všetkom ešte. Krásna sladká vôňa. Druhým bol My Sun - Supreme tan. Jeho vôňa bola taká neutrálnejšia. No a tohtoročným prípravkom do solária je Emerald Bay CHoco-Latta-Love. Naozaj krásna sladká vôňa kávy a čokolády. Je naozaj hustý a krémový. Zatiaľ najlepší, aký som mala.


Rada na záver:
- nikdy sa v jeden deň neopaľujte v soláriu aj na slnku. Spálite sa. Mám vlastnú skúsenosť, kedy som ráno navštívila solárium a cez si vyrazila na hodinovú prechádzku po meste. Keďže som bola v tričku,  ramená a ruky som mala spálené, proste bola to nadmerná dávka žiarenia. Vedela som o tom, že to nie je vhodné, ale asi som si myslela, že keď sa nejdem cielene opaľovať, tak sa nič nestane. Ale stalo sa. Akékoľvek slnko v deň, kedy ste sa solárkovali, nie je vhodné.

Tak čo vy a solárko? Navštevujete, navštevovali ste, alebo ste zásadným odporcom?
Krásny piatok!

  • Share:

You Might Also Like

14 komentárov

  1. Navstevuju,tak jednou tydne. Mamca uz x let a zadny starnuti pokozky. Je to taky v genech,takze za me solarko ano:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja to mam podobne ako Ty . Chodievam len obcas aby som dostala aspon zdravu farbu pokozky :D hlavne ked ma caka niejaka akcia lebo moja povodna farba je ako mlieko. Fitnes solarko o nom pocujem prvykrat a laka ma to vyskusat. Urcite sa po niejakom popozeram niekdy v zime. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ja som ten prvý prípad :-) neopaľujem sa ani v lete, farbu chytím na prechádzke, na bicykli, alebo keď sa ideme kúpať (ale v bazéne, lebo ležať na slnku ma nebaví) a to mi úplne stačí.
    mala som kamarátku, ktorá sa už v marci mazala olejom, tým na varenie (áno, prosím, nekecám) a vyliezla na strechu činžiaku a tam sa opaľovala, aby v apríli bola už hnedá. tým to neskončilo, robila to, kým bolo slnečno. vyzerala komicky s takou farbou a blond vlasmi. vzhľadom na to, že som ju minule stretla, ešte stále nedostala rozum a pokračuje v tom. je o 4 roky mladšia a je zošúverená na dekolte ako staršia žena, tvár nevyzerala o nič lepšie. podobný prípad máme aj v rodine, akurát, že sa nemaže olejom :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. práve túto tému rozoberajú na ČT2 :o)

      Odstrániť
    2. No tak toto je presne ten typ zien,ktore akoby nevedeli kedy uz dost.

      Odstrániť
  4. Ja som ešte v solárku nebola, ale tiež mám takú bledú pokožku, že som chcela íst so sestrou ale nejak to doteraz nevydalo. Určite raz vyskúšam, nechcem byť stále až taká bledá.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Niekedy ma prepadne myšlienka ísť do solárka ale v zásade som spokojná a rada, že mám takú svetlú pleť ako mám :P

    OdpovedaťOdstrániť
  6. chcem sa opýtať, kedy sa treba natierat pred solárkom alebo po? alebo aj aj ?.. lebo ja väčšinou iba po

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Natírá se vždy před opalovánim,takže před solárkem. Bez pořádnýho namazání tam přece nemůžeš vlést. :)

      Odstrániť
    2. ja som taký amatér :D a stači obyčajné telove mlieko napr od dove?

      Odstrániť
    3. Nie nestaci. do solarka su urcene specialne kremy, ako mam napr. na obrazku a kupis ich v kazdom solarku alebo na nete.

      Odstrániť
  7. Solárko v High Care v Trnave navštevujem aj ja :) Myslím, že je najlepšie v meste

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ja mam to stastie,ze mi staci vyjst na slnko na 10 minut a som hned hneda a cez rok to nieje najhorsie,nemam nejako moc bledu pokozku.Ak si mam vybrat radsej sa opalujem normalne na slnu ako by som mala ist do solarka..tam som este nikdy nebola a myslim si,ze tam asi ani nikdy nepojdem

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!