Čo urobiť denne pre svoje zdravie?

By Zuzulienka - 8.1.14

Zdravie je najdôležitejšie zo všetkého. Na čo by nám boli všetky peniaze sveta, keby sme stále trpeli nejakými chorobami? Preto je dôležité sa o seba starať a chrániť si zdravie. Možno teraz zniem ako vaša stará mama, no viem čo hovorím a staré mamy majú okrem všetkého vždy pravdu.
A keďže aktuálne som doma a chorá (dnes som fakt vyše pol dňa preležala v posteli), prišiel mi vhod článok o tom, čo všetko môžeme každý deň urobiť pre svoje zdravie. Bude skôr iba čítací, obrázkov si veľa neužijete, ale dúfam, že sa bude páčiť :)

Za peniaze si určitú časť zdravia viete kúpiť, no niekedy peniaze nič nezmôžu...

30 minút pohybu denne 
Keď máte kancelársku prácu, min. 30 minút pohybu každý deň sa žiada. Aj keď sa nám často nechce (čo poznám z vlastnej skúsenosti), treba sa prekonať a ísť sa minimálne ponaťahovať, zacvičiť si pár ľahkých cvikov, alebo skúste aspoň polhodinovú prechádzku na čerstvom vzduchu. Vyplavia sa vám endorfíny a hneď sa budete lepšie cítiť.


10 000 krokov denne
Tak presne toľko by mal za deň urobiť aktívne žijúci človek. Pokiaľ však žijete sedavým spôsobom života, urobíte denne okolo 3000 krokov, možno aj menej. Skúsila som si na vlastnej koži merať pomocou krokomeru, koľko tých krokov urobím denne. Priemerne mi to vychádzalo okolo 5000 krokov. Preto ak chcete dosiahnuť 10 000 krokov denne, je potrebné zaradiť do svojho života nejakú fyzickú aktivitu - aspoň obyčajnú prechádzku, ktorou pridáte okolo 3000 krokov do svojho denného režimu. Takže kráčajte a hýbte sa všade, kde sa dá.

7- 8 hodín nerušeného spánku
Spánok je ďalším dôležitým aspektom zdravého života. Ak málo spíme, máme spomalené reakcie, sme unavení, malátni a nedokážeme robiť svoju prácu poriadne. Preto si naozaj doprajte min. 7 hodín spánku. Viem, že to niekedy nejde, ale je to jedno z mojich tohtoročných predsavzatí.

Zjesť 1 jablko, strúčik cesnaku, za hrsť orechov 
Jedno jablko denne je proste malý zázrak, zaručí vám pevné zdravie, obsahuje veľa vitamínov a je naozaj dostupné pre všetkých. 
Cesnak je bojovník proti baktériám. Už jeden strúčik denne dokáže zničiť kvasinky v tele, baktérie, či podporiť imunitu. Ak sa aj vám prieči jesť samotný cesnak, skúste si ho viac pridávať do jedla. Ja ho pridávam všade, kde to ide, milujem cesnka, no bohužiaľ zo surového mi je vždy ťažko na žalúdku, preto ho konzumujem len tepelne upravený. Áno, viem, že tým sa strácajú jeho účinky, ale vždy lepšie ako nič.
Orechy tak tie sú výbornou potravou pre mozog.

2 litre vody
Toto pravidlo vám možno už aj lezie na nervy. No či chcete, alebo nie, voda je pre naše telo naozaj dôležitá. Vypína pleť, prebúdza črevá, zrýchľuje reakcie. Koľkokrát stačí naozaj sa len napiť pohára vody a hneď nám to jasnejšie myslí, hneď z nás opadne únava... Takže hneď teraz sa bežte napiť.

Každý večer sa odlíčiť
Milé dámy, naozaj dôležité pravidlo. Či sa vám chce, alebo nechce, odlíčte sa. Vaša pleť si chce tiež v noci oddýchnuť a v starobe nebudete vyzerať o 10 rokov staršie. Pleť musí mať čas zregenerovať sa a voľne dýchať. 

Aspoň 1x denne si umyť zuby
Pokiaľ sa s nimi nechcete tak skoro rozlúčiť, starajte sa o ne. Druhé vám už nenarastú, jedine implantátom, a aj tie nie sú najlacnejšie. Umývajte si zúbky.

Doprajte si čerstvý vzduch
Určite viete, že v uzavretých priestoroch sa na vás ľahšie kadečo nalepí, preto vybehnite po práci aspoň na polhodinku na čerstvý vzduch. Dýchajte zhlboka a vychutnávajte si to. Ideálne je, ak máte psíka, ten vás určite prinúti aspoň na chvíľku vybehnúť.

Usmievajte sa a myslite pozitívne
Nezabúdajte, že myšlienky tvoria váš život. Preto myslite vždy pozitívne a ono sa vám to vráti. Rozdávajte úsmev na všetky strany a uvidíte ako sa okolie začne meniť.


Samozrejme k tomuto všetkému patrí aj zdravá a pravidelná strava, ovocie, zelenina, no to snáď už netreba pripomínať. Len ak je všetko v harmónii, tak len vtedy to môže správne fungovať a môžeme sa cítiť fit.

Zaujímalo by ma, čo vy robíte denne pre svoje zdravie? Máte nejaký dobrý tip, na ktorý nedáte dopustiť?

  • Share:

You Might Also Like

11 komentárov

  1. Tak ja mám toho spánku cez volné dni až až.. a musím sa dostať do starého režimu, ísť skôr spať...a minimálne 9 hodín...menej mi nestačí, je mi zle, cítim sa malátna, unavená a nevládzem..
    A tiež každý deň po škole..teda cestou zo školy chodím rýchlym krokom takú polhodinu, pretože mi toľko trvá cesta zo školy a niekedy aj ráno idem pešo..
    Ale mala by smo sa aj tak viac hýbať, to je pravda.. precvičiť celé telo. nech sa trošku prebudí.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Máš pravdu, se vším souhlasím, ale ne vždy to dodržuji :-D Dělá mi problém dostatečný pohyb a ten česnek taky příliš často nejím.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Musím zapracovať na tom spánku a mohlo by to byť dobré :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. No, máš pravdu. Jsem teď dlouhodobě doma, nemocná a musím říct, že poslední půlrok jsem nedala nap*del ani spánku (kvůli práci a dojíždění mi na spánek vyšly max čtyři hodiny), špatně a málo jsem jedla, skoro se nehýbala, protože když už jsem měla volno, prostě jsem zvládla jen ležet a tak třeba sledovat filmy nebo seriály. Teď chodím za fyzioterapeutkou, cvičíme spolu a na elektroléčbu a konečně to vypadá dobře. Spím i víc jak 8 hodin, necítím se malátná, hodně piju, mám čas na jídlo. Jen se bojím, že až se vrátím zase do práce, bude to to samé. Každopádně udělám vše proto, aby to tak nedopadlo. Jinak tobě přeju hodně zdraví, ať jsi brzo fit. :)
    www.thechangeofmissy.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Se vším souhlasím a musím pochválit super článek. Já se snažím každé ráno snídat, a protože věčně vše nestíhám, tak je to u mě celkem úspěch. :D :)

    http://shades-of-silvie.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pekný článok, ľudia veľakrát zabúdajú na svoje zdravie ://
    Erika's Life

    OdpovedaťOdstrániť
  7. skoro vsetko dodrzujem :) okrem cesnaku, leno mi strasne znizuje tlak :P

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Já jsem se nikdy moc nehýbala, ale teď od nového roku se snažím vždy, když je to možné, nejet autobusem, ale jít pěšky a musím říct, že je to vždycky příjemná procházka :) Jinak užitečné a snadno dodržovatelné rady, jen na tom pitném režimu musím ještě zapracovat :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Mas obrovskou pravdu a ve všem bych se sama chtěla už dávno chtěla zlepšit. V tomto roce mi to aspoň trochu už jde, jen ten spánek mi dělá trochu problém, nestiham. A odlicovani je taky jedna z věci, na které bych si mela zvyknout. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!