Moje novoročné predsavzatia

By Zuzulienka - 5.1.14

Rok 2014 sa už naplno rozbehol. S ním sa určite u mnohých roztrhlo aj vrece s predsavzatiami.
Teda neviem ako vy, ale ja si vždy nejaké to - aspoň malé predsavzatie dám, aj napriek tomu, že v poslednej dobe stále všade čítam, že novoročné predsavzatia sú nanič a že ak chce človek s niečím skoncovať, alebo niečo začať robiť, tak musí byť naozaj rozhodnutý a nielen to chcieť, pretože je prvého.
Ja milujem nové začiatky, milujem rána, milujem začiatky týždňa, milujem ak je nový rok. Človek má proste každý deň možnosť začať odznova. Avšak aj tak, mne sa najlepšie začína od začiatku týždňa, mesiaca, či nového roka. A ak ten začiatok padne ešte na pondelok, a je dokonca aj mesiac v nove, tak to je pre mňa ideálna kombinácia pre nový začiatok.


Predstavte si, že akurát tento rok bol 1.1. mesiac v nove - ideálny čas na nový začiatok. Tak aké mám predsavzatia a plány do tohto roku? Nech sa páči tu sú:

1. Stále sa usmievať - všimla som si to už viackrát, že s úsmevom je proste všetko ľahšie, krajšie, lepšie.. Smutného človeka ním rozveselíte, neprajníka naštvete a sebe vyčarujete krásny deň. Niekedy je však fakt ťažké sa ráno premôcť, keď ste sa napr. zle vyspali, čaká vás ťažký deň, cítite sa zle, alebo sa vám proste strašne nechce. No napriek tomu - musím. Ranný budík mi už dávnejšie zvoní s popisom: "Usmievaj sa."



2. Cvičiť jogu - dávnejšie už hľadám niečo, čo by spevnilo moje telo a hlavne pomohlo cítiť sa fit celkovo. Poradila mi to aj pani, ku ktorej chodím aktuálne na bankovanie - že joga by bola ideálnym cvičením pre moju ubolenú a stuhnutú chrbticu. Jedno takéto štúdio mám dokonca blízko domova, tak hneď budúci týždeň sa tam bežím zapísať. Držte mi palce.


3. Pravidelne a zdravšie sa stravovať - s mojou stravou je to ako na hojdacom koníku. Raz sa stravujem podľa predpisov, inokedy je to des. Mojou slabosťou sú sladkosti a preto ich chcem nie celkom vyradiť, ale dosť obmedziť. Nechcem sa ich vzdávať natrvalo, sú to veci, ktoré nám robia radosť a občas si ich treba dopriať. Chcem ich ale nahradiť väčším množstvom ovocia a zeleniny, ktoré aktuálne zanedbávam.


4. Šetriť a neutrácať za zbytočnosti - nechcite ani vedieť, koľko som minulý rok investovala do šatníka. Preto je aktuálne naplnený na prasknutie a fakt už mi stačí len z neho vyberať a kombinovať. Preto pri ďalších nákupoch budem múdro zvažovať, či to naozaj potrebujem a či sa mi to tam naozaj zmestí. A skúsim to vydržať, čo najdlhšie bez ďalšieho nakupovania :) Pretože fakt mám toho dosť!


5. Viac čítať knihy - stále mi nejaké pribúdajú do knižnice a pritom som ešte nestihla dočítať tie predošlé. Aktuálne tam mám asi okolo 10 neprečítaných kníh a viem, že keď sa do toho začítam, tak ich prečítam zachvíľku. Preto chcem čítať a čítať.


6. Zlepšovať si pamäť - ideálne by bolo každý deň sa naučiť nejaké nové anglické slovíčka, no nie vždy je na to čas a preto budem realistka a aspoň 3x krát do týždňa si na hodinku sadnem a niečo sa naučím. Na precvičovanie pamäte sú dobré aj rôzne logické hry, krížovky, hlavolamy, takže ak máte tip na nejakú dobrú stránku, či hru, sem s ňou.


7. Drobné bytové rekonštrukcie - stále je čo vylepšovať a už dlhšie mám zopár nápadov na zútulnenie a lepšie využitie priestoru, ktoré treba len uskutočniť. Taktiež by som rada nejaké kusy nábytku a elektroniky vymenila za nové - tak snáď sa to podarí.

8. Plánovať viac akcií, cestovať, zabávať sa a relaxovať - tzn., plánovať víkendy - vyraziť za priateľmi, na výlet, k rodine, alebo si zájsť do welnessu. Proste prežiť rok nabitý akciami, aby som na jeho konci mohla len spomínať, že aký bol super.


9. Dostatok spánku - niekedy spím denne iba 5 hodín a to som potom na druhý deň bez energie, bez nálady. Keď je dokonca takých dní viac, tak na konci týždňa už ledva dýcham a neviem sa dočkať víkendu. Preto si chcem dopriať dostatok spánku, min. 7 hodín každý deň.

10. Dokončiť všetko začaté, alebo už dávno plánované - sú to rôzne drobnosti ako pretriediť si šatník, upratať a zálohovať počítať, atď. Je toho viac, len teraz ma to v rýchlosti nenapadá.

Čo vy a predsavzatia, ciele a plány? Dávate si nejaké? Podľa mňa je dobré mať v živote ciele a plány :)
Krásny deň!

  • Share:

You Might Also Like

12 komentárov

  1. Super predsevzeti mas :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Moc pěkná předsevzetí. Taky jsem typ, kterému se lépe začíná od pondělí, od ledna, od začátku čehokoliv, tak doufám, že i mně se podaří. Chystám podobný článek, tak snad se povede. A tobě, ať se vydaří vše, co si přeješ, aby se vydařilo. S tím nakupováním a spánkem to máme stejné. A chtěla bych začít cvičit power jogu.
    www.thechangeofmissy.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak som rada, že nie som sama, lebo niekedy mám pocit, že len ja začínam od pondelka a iní si kludne bez problémov začnú v strede týždna :)
      Článok si rada prečítam, ak sa ti podarí ho spísať :)

      Odstrániť
  3. Fuha, neviem si predstaviť, že by som spávala každý deň len 5 hodín.. potrebujem nim.. tých 8-9- hodín.. potom sa cítim nevyspatá, ubolená, zničená, nevládzem a prechádza mi to do choroby.

    Pri tých logických úlohách ma napadlo, že raz som si chcela v Hypernove kúpiť také osemsmerovky- v každej osemsmerovke výjde asi jedno alebo dva, tri slová.. a postupne sa to celé spojí a vytvorí sa z toho nejaký krimi príbeh. Už viem, čo si najbližšie pôjdem kúpiť. :)

    S tou jogou to je úžasný nápad, mohlo by byť aj u nás niečo také. Možno by som sa uvolnila, a pomohlo by mi to.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no je to ťažké s tým spánkom a preto chcem s tým skoncovať a spat normálne.

      Odstrániť
  4. Joj, tak so spánkom to máme rovnako hlavne v tie týždne, ked mám rannú. A aj to s úsmevom... už mám takú skúsenosť, že s úsmevom ide naozaj všetko lahšie, dokonca aj ked ti do úsmevu neni, stačí sa doň päť minút nútiť a potom zistíš, že sa usmievaš sama od seba a máš zrazu aj lepšiu náladu. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak s tebou musí byť super. Mám rada usmievavých ludi :)

      Odstrániť
  5. Toto sú asi najkrajšie predsavzatia, aké si si mohla dať :) Dúfam, že rok ti vyjde podľa tvojich predstáv :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak to dufam aj ja. Páči sa mi, že má na konci 14, kedže 14teho som sa narodila :)

      Odstrániť
  6. Zajímavý článek. Já si předsevzetí nikdy nedávám, protože se podle mě pak každý na to vykašle a nejlepší je jednat a pokud plánovat, tak velmi cílevědomě! :)

    http://shades-of-silvie.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ja si tiež dávam na nový rok aspoň zopár predsavzatí, tiež sa chcem lepšie stravovať a hlavne veľa cvičiť. No a s tým úsmevom máš úplnú pravdu. A čo sa týka spánku tak je to asi jedno, koľko človek spí, keď proste treba ráno vstávať, tak sa asi veľmi nikomu nechce.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!