Tipy a rady pre váš blog

By Zuzulienka - 22.1.14

Nepatrím medzi odborníkov, ktorí môžu radiť, ako najlepšie písať blog, ako prilákať čitateľov, ako mať tip-top blog,  ale počas existencie vlastného blogu som sa toho veľa naučila a veľa si všimla. Preto by som vám dnes, aj na základe nejakých mailov, čo mi prišli, rada dala zopár tipov, ako si blog vylepšiť, ako urobiť určité efekty, atď.


Kurzor myšky s padajúcimi hviezdičkami
Určite ste si toto už na mojom blogu všimli, pretože mi prišli viaceré reakcie, či už mailom, alebo v komentároch, že ako je to urobené. Nech sa páči tu je postup:
Zájdite do časti blogu – Rozloženie stránky – Pridať modul Gadget - HTML/Javascript. Do políčka "Názov" nezadávate nič, do políčka "Obsah" si skopírujete, ktorýkoľvek odkaz, pri vami vybranom kurzore zo stránky http://www.cursors-4u.com. Na tejto stránke si totiž môžete vybrať kurzor podľa seba. Je ich tam na výber naozaj veľmi veľa. Potom dáte len uložiť a ideálne bude, ak si tento kód premiestnite do dolnej časti rozloženia stránky, aby vás nerušil.
Ak by niekto chcel kurzor presne ako mám ja, napíšte mi mail a ja vám ho pošlem, pretože dávať ho sem, by zabralo strašne veľa miesta.

Veľké fotky
- veľké fotky vyzerajú vždy lepšie ako malé. Ideálne je, ak pri vkladaní fotiek vyberiete pôvodnú veľkosť. Musíte si však dať pozor, aby sa vám veľkosť týchto fotiek vôbec zmestila do vášho blogu, hlavne ak ho máte všelijako orámovaný. Preto je dôležité si najprv v časti Šablóna – Prispôsobiť – Upraviť šírky - pozrieť, akú máte šírku blogu, a obrázok následne upraviť na o niečo menšiu veľkosť. Napr. moja šírka blogu je 1150 px, ľavý bočný panel má 300 px, tzn., že hlavný panel pre články má šírku 850 px. Keďže ja mám každý príspevok orámovaný, tak som musela ešte upraviť šírku samotných obrázkov o mínus 100 px. Ale pokiaľ nemáte príspevky orámované, tak vám bude stačiť ubrať cca 50 px. Treba to vyskúšať, pohrať sa s tým.

No čo podľa vás vyzerá lepšie a krajšie?

Pekný odkaz na váš blog v komentári
- pri písaní článku, vám blogger pomocou jednej funkcie umožní vytvoriť pekný odkaz. Ak chcete vytvoriť pekný odkaz (tzn., že hocikto si naň len klikne a presmeruje ho na danú stránku) napr. na váš blog vy, tak to je už zložitejšie. Kto ale aspoň trochu ovláda html jazyk, tak by to nemal byť pre neho problém. Kto nie, tak odporúčam uložiť si tento link a vyplníte hrubo vyznačené:
<a href="sem vložíte celý link, ktorý chcete, aby sa pekne zobrazil" title="Názov, ktorý sa zobrazí pri ukázaní myškou">Názov na zobrazenie</a>
Tento link s vyplnenou linkou vášho blogu vložíte hocikde do komentára, alebo kdekolvek kde chcete zanechať odkaz na váš blog, alebo odkaz na nejakú inú stránku.


Otváranie odkazov vo vašich článkoch v nových kartách
Neviem ako vy, ale ja čokoľvek, čo vyhľadávam, alebo si prezerám na internete, tak to vždy otváram na novej karte. Keď si napr. prezerám eshop a zaujme ma nejaká položka, tak nedám, že "Otvoriť", ale "Otvoriť v novej karte". Takto si naotváram kľudne niekoľko kariet a medzitým si ďalej prezerám eshop.
Preto ma fakt nevie nič viac rozčúliť, ako keď má niekto odkaz v článku, no ja si ho nemôžem otvoriť pravým tlačítkom v novej karte, pretože má zablokované kopírovanie. Preto prosím vás, keď vytvárate odkaz, tak je tam také políčko, kde môžete zaškrtnúť, aby sa daný odkaz automaticky po kliknutí (ľavým tlačítkom) otvoril v novej karte. Je to len jedno kliknutie. Nemusíte to robiť pre mňa, ale robíte to hlavne pre seba, pretože čitateľovi tak zostane otvorený aj váš blog, aj stránka, na ktorú ste dali odkaz. Inak by sa mu načítal len odkaz a na váš blog by sa tak už nemusel vrátiť...




Ďalšie dobré rady:
- zvoľte si pre blog vždy biely podklad. Nevymýšľajte kadejaké farebné podklady, či nebodaj čierny. Pôsobí to rozhádzane a uznajte sami, či sa vám text číta lepšie ako čierny na bielom, alebo biely na čiernom. Mne jednoznačne čierny na bielom.

- zvoľte jednoduché písmo, ktoré podporuje slovenskú, či českú diakritiku. Nič nevyzerá horšie, ako keď si zvolíte nejaké síce pekné písmo, no väčšina z nich nepodporuje diakritiku slovenskú, či českú, a keď napíšete napr. „č“, tak to písmenko je iné ako ostatné a vyčnieva a v konečnom dôsledku to vyzerá dosť divne.

- vkladajte do článkov veľké fotky – postup som písala vyššie. Neviem totiž, ako vy, ale ja sa vždy riadim osobným pocitom. Sama mám radšej blogy, kde sú fotky veľké, jasne viditeľné, a aj keď sú niekedy trošku rozmazané, tak pri väčšej veľkosti ich predsa len uvidíte lepšie. Preto ani na mojom blogu malé fotky nenájdete.

- komentujte iné blogy, píšte svoje názory a pocity – jedine tak vás spoznajú ostatné blogerky. Píšte však komentáre zmysluplné. Komentáre typu: "pekné fotky... úžasné... atd.", navyše ešte s odkazom na váš blog, už na prvý pohľad kričia, že vám ide len o propagáciu vlastného blogu. Vkladaniu odkazov na blog sa nemusíte vyhýbať, no vždy ich vložte pod nejaký logický komentár.

- odstráňte si slovné overenie pri vkladaní komentárov. Je to síce ochrana proti spamu, ale viem, že pre viaceré blogerky, je to otravné a tak niekedy radšej ani komentár nepridajú, lebo ich opisovanie textu, či číslic odrádza. Ideálne je nastaviť si v časti: Nastavenia - Príspevky a komentáre
  • Kto môže komentovať - Registrovaný používateľ (vyhnete sa tak otravným a hlúpym anonymom, po čase si to môžete nastaviť na ktokoľvek, pretože nie všetci anonymovia sú zlí) a
  • Zobrazenie slovného overenia - vybrať možnosť "Nie"
Tak dúfam, že som vám aspoň trošku pomohla a dozvedeli ste sa niečo nové, čo môžete využiť pre svoj blog. Ak by vás ešte čokoľvek zaujímalo, píšte do komentárov alebo do mailu.
Prajem krásny deň.

  • Share:

You Might Also Like

15 komentárov

  1. Souhlasím s tebou snad se vším.. Já sama nemám ráda ověřování přes kódy, to nesnáším! :D
    A taky nemám ráda, když je blog barevný a tříská se to přes sebe! ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Souhlasím s bílým podkladem! :) A kódy mi taky vadí! :) Jinak děkuji za ostatní rady! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. pekne napísané :-) súhlasím! ak má článok malé fotky, sú tam kadejaké krikľavé alebo tmavé farby na pozadí a celkovo to nejak neladí tak ma to neláka. No ešte horšie je, ak pokuľháva gramatika blogerky.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Super rady, naprosto s Tebou souhlasím.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tak kódy odstránené (ani som nevedela že ich tam mám nastavené), html kód používam, na výber kurzorov myšky sa raz pozriem, biely podklad by bol (neviem si predstaviť iný) a iné blogy komentujem často a rada :) Velká vďaka za rady :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tak ja za seba môžem povedať, že tento príspevok sa mi veľmi páči a hneď som vyskúšala magic s curzorom :D a ešte vyskúšam jednu vec

    Beauty Bubble

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Super návody! Hlavně ten kurzor je super! :D :)

    http://shades-of-silvie.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Užitočné rady pre začiatočníkov v blogovom svete ako som aj ja.
    www.missalexy.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Zajímavé tipy a rady :) A teď teda jednu zkusím :D
    Martina´s lifestyle

    OdpovedaťOdstrániť
  10. úplne so všetkým súhlasím, tmavé pozadie=otras, farebné "kikiriký" detto a rovnako aj 10 druhov písma a celkový chaos nepôsobí dobrým dojmom. V jednoduchosti je krása a úplný záklas je prehľadnosť (:

    missylucys

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ďakujem, ďakujem :D Práve s blogom začínam a som ešte čo sa technických vecí trochu stratená, takže týmto článkom si mi dosť pomohla :)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ahoj! :)
    Potrebujem pomôcť s jednou vecou na blogu: nevedela som ako mám vytvoriť rubriky, ale minule som na to prišla, ibaže nastal ďalší problém. Neviem ako tam mám vložiť články. Vždy, keď ich vytvorím tak sú prázdne.
    Prosím, pomôžeš mi? :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!