Sezóna marhúľ trvá od júna takmer až do konca septembra, podľa toho o akú odrodu sa presne jedná. Ak práve u vás nejaké dozrievajú, pochutnajte si na nich, pretože obsahujú veľa vitamínov hlavne skupiny B, vitamín C, betakarotén, železo a mnoho iného. Posilňujú imunitu, slúžia ako prevencia pred zápchou, a majú vynikajúci vplyv na vlasy, nechty a pokožku.
Doprajte si ich preto hlavne v čerstvom stave, no pre návštevu môžete vykúzliť tento skvelý marhuľovo-tvarohový koláč.
Na cesto: 300g polohrubej múky, 1 lyžica kryštálového cukru, 150ml mlieka, 20g droždia, 50 ml oleja, 1 vajce, štipka soli.
Na tvarohovú plnku: 250g hrudkovitého tvarohu, 80g práškového cukru, pol balíčka vanilínového cukru, 2 žĺtky
Na posýpku: 3 lyžice kryštálového cukru, 3 lyžice polohrubej múky, 3 lyžice masla
A samozrejme marhule, umyté, vykôstkované, cca 20 ks.
Najprv si vypracujte cesto. Ja nerobím žiadny zvlášť kvások, ale jednoducho všetko zmiešam do hladkého nelepivého cesta a nechám kysnúť pod utierkou.
Medzitým si vymiešame tvaroh s cukrom a žĺtkami.
Keď cesto nakysne, tak ho vyvaľkáme a prenesieme na vymastený plech. Natrieme tvarohovou plnkou, poukladáme rozpolené marhule (môžete dávať aj štvrťky, ak vám veľké kusy vadia) a posypeme posýpkou.
Dáme piecť na 170°C približne 30 - 40 minút.
A dobrú chuť.
4 komentárov
Jééé mňam, hned jsem dostala na něco chuť. :)
OdpovedaťOdstrániťMňam! Tak ten bych si hnedka dala :)
OdpovedaťOdstrániťNela z blogu Růžová rtěnka
Mňaaaam marhule a tvaroh to musi byť vyborna kombinacia strašne dobre vyzerá♥♥
OdpovedaťOdstrániťUu a ja ten článok pozerám večer, keď mám najviac chuť na sladké, haha. Musí chutiť úžasne!
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za všetky komentáre!