RECEPT: Jablkový mrežovník

By Zuzka K - 17.10.19

Aktuálna jablková sezóna a jeseň ma nútia stále vypekať... teda nie tak doslova - nemusím sa do toho nútiť - ja to robím rada a ešte radšej zjem ☺☺☺ a úplne najradšej mám, keď chutí aj tým, pre ktorých vypekám ☺


Dnes som skúsila taký obyčajný, jednoduchý, asi každému známy - jablkový mrežovník. Je veľmi podobný ako jablkové pité, len teda navrch nedávate cesto v celku, ale urobíte z neho mriežku.

Ako všetky moje koláčiky, aj tento je úplne ľahučký na prípravu a nepotrebujete pri ňom nič špeciálne..
Na cesto:
250g polohrubej múky
120g masla
100 g práškového cukru
1 vajce
pol lyžičky kypriaceho prášku
štipka soli

Na plnku:
cca 1kg jabĺk
4 lyžice kryštálového cukru
1 balíček škoricového cukru
1 balíček vanilínového cukru
1 lyžica zlatého klasu


Všetky suroviny na cesto si zmiešame rukami na doske, kým sa nám všetko nespojí a nemáme z neho bochník. Môžeme ho dať na takú polhodinku odpočívať do chladničky.

Ošúpeme a nastrúhame si jablká, pridáme škoricový a vanilínový cukor a nakoniec zlatý klas.

Cesto si rozdelíme na 2 časti. Jednu roztlačíme na menší plech, alebo kto má odvahu - môže aj rozvaľkať a potom preniesť na plech - ja to tak nerobím, lebo sa mi to stále trhá.

Na cesto potom rozotrieme jablká, z ktorých rukami vytlačíme šťavu.

No a navrch urobíme mriežku zo zyšného cesta - rozvaľkať, nakrájať na tenšie pásiky a naukladať.

Pečieme cca 30 minút pri 160°C.

Po upečení posypeme práškovým cukrom.


  • Share:

You Might Also Like

5 komentárov

Ďakujem za všetky komentáre!