Aktuálna jablková sezóna a jeseň ma nútia stále vypekať... teda nie tak doslova - nemusím sa do toho nútiť - ja to robím rada a ešte radšej zjem ☺☺☺ a úplne najradšej mám, keď chutí aj tým, pre ktorých vypekám ☺
Dnes som skúsila taký obyčajný, jednoduchý, asi každému známy - jablkový mrežovník. Je veľmi podobný ako jablkové pité, len teda navrch nedávate cesto v celku, ale urobíte z neho mriežku.
Ako všetky moje koláčiky, aj tento je úplne ľahučký na prípravu a nepotrebujete pri ňom nič špeciálne..
Na cesto:
250g polohrubej múky
120g masla
100 g práškového cukru
1 vajce
pol lyžičky kypriaceho prášku
štipka soli
Na plnku:
cca 1kg jabĺk
4 lyžice kryštálového cukru
1 balíček škoricového cukru
1 balíček vanilínového cukru
1 lyžica zlatého klasu
Všetky suroviny na cesto si zmiešame rukami na doske, kým sa nám všetko nespojí a nemáme z neho bochník. Môžeme ho dať na takú polhodinku odpočívať do chladničky.
Ošúpeme a nastrúhame si jablká, pridáme škoricový a vanilínový cukor a nakoniec zlatý klas.
Cesto si rozdelíme na 2 časti. Jednu roztlačíme na menší plech, alebo kto má odvahu - môže aj rozvaľkať a potom preniesť na plech - ja to tak nerobím, lebo sa mi to stále trhá.
Na cesto potom rozotrieme jablká, z ktorých rukami vytlačíme šťavu.
No a navrch urobíme mriežku zo zyšného cesta - rozvaľkať, nakrájať na tenšie pásiky a naukladať.
Pečieme cca 30 minút pri 160°C.
Po upečení posypeme práškovým cukrom.
5 komentárov
Vyzerá parádne taky chcem skúsiť 😊
OdpovedaťOdstrániťJe fakt výbornýýýý!
OdstrániťTvoje koláčiky sú úžasné =)
OdpovedaťOdstrániťDakujem, teším sa :-)
OdstrániťTohle si pamatuji, že dělávala moje babička, teď už moc nepeče. Další recept co ukládám si :))
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za všetky komentáre!