Ako sa snažím žiť ekologickejšie - 10 tipov

By Zuzulienka - 30.3.20

Eko, bio, racio... valí sa to na nás z každej strany. Všade nás učia, ako triediť odpad, ako sa správať zodpovedne, kde nakupovať bio a ako byť celkovo ekologickejší voči prírode.
Priznám sa, že to zasiahlo aj mňa, veď bodaj by nie, myslím, že voči prírode a našej zemi by sme sa mali správať čo najlepšie, a snažiť sa jej pomôcť ešte kým to ide a najviac ako to ide..


Preto určité aktivity sú u nás doma a celkovo už veľmi dlho samozrejmosťou:



1. v prvom rade - akýkoľvek odpad na verejnosti - do koša s ním. Nie na zem, prosím.. aj keď sa jedná len o obal z cukríka, žuvačky, či čokoľvek iné. Fakt nechápem, ako to niekto môže hodiť na zem, alebo vyhodiť za jazdy z auta.

2. triedime odpad - plasty a tetrapaky zvlášť, sklo zvlášť a komunálny odpad zvlášť. Papier odkladám do pivnice do jednej veľkej krabice, kde si počká na to, až pôjde Nikolasko do školy a budú organizovať zbery papiera.

3. použitý olej zlievam do nádob, ktoré po naplnení odnesiem na čerpacie stanice. S/ len vybrané čerpačky - napr. Slovnaft, ktoré takýto olej od vás preberú. Musí však byť čistý, bez zvyškov jedla.
Mám odlsedované, že za rok sa mi podarí nazbierať 3 litre takéhoto oleja.

4. z plastových fliaš odkladám vrchnáčiky, ktoré potom môžu pomôcť iným. Už som takto odovzdala obrovskú tašku v DMke a teraz zbieram ďalšiu. Viem, že suma, ktorú tí, čo ich zbierajú, dostanú je veľmi nízka, ale čím viac vrchnáčikov vyzbierajú, tým lepšie.

5. v obchode si beriem, čo najmenej plastových sáčkov, fakt len na to čo musím. Kúpila som si aj vlastné sieťky, ktoré však zatiaľ málo využívam, lebo ich akosi pred nákupom zabudnem. Ale polepším sa.

6. na vlastnú nákupnú tašku však nezabudnem nikdy. Vždy jednu nosím v kabelke takú menšiu na neplánované nákupy, a keď je nákup plánovaný tak beriem veľké tašky s veľkými ušami. Klasické igelitky by ste u nás doma už nenašli.

7. neplytvám zbytočne vodou, viac sa sprchujeme, ako kúpeme (ja osobne sa teda kúpem raz za rok), pri umývaní zubov nenechávam pustenú vodu.

8. nepoužité lieky vraciam do lekárne, nesmú sa vyhadzovať do komunálneho odpadu a už vôbec nie vylievať do záchoda...

9. moja módna mánia sa ma síce stále drží, ale za posledné roky nakupujem fakt hlavne to, čo potrebujem a hlavne to, čo mi sedí na 100%. Žiadna sukňa len preto, lebo stála 2€, skôr sa snažím čoraz častejšie investovať do kvalitnejšieho oblečenia. To, čo mám už doma pravidelne triedim a buď ho posúvam ďalej zadarmo, a tie lepšie kúsky predávam na bazári.

10. čo sa týka jedla, snažím sa vždy využiť všetky zvyšky jedla, neplytvať ním zbytočne. Aj keď často sa mi to nedarí, nevšimnem si niečo po záruke, alebo proste zabudnem na niečo v chladničke, verím, že sa aj v tejto oblasti ešte zlepším.

Eko tipy, ktorým som ešte nepodľahla:

- bio kozmetika, či eko čistiace prostriedky. Bohužiaľ na túto stranu som sa ešte nepreorientovala, pretože je veľa kozmetických a čistiacich prípravkov, s ktorými som maximálne spokojná a nechcem to meniť. Snáď raz... postupne...
- chodenie hromadnou dopravou - vlastného auta sa nevzdám, kým nemusím, je to pohodlnejšie, a v akuálnej dobe aj hygienickejšie a bezpečnejšie.
- bezobalové obchody - tomuto trendu som tiež ešte nepodľahla, ani v žiadnom takom obchode nebola
- opraviť staré, nekupovať nové - tak tu som tiež pohodlná. Rozbije sa vám displej na mobile - opravíte, alebo kúpite nový? Ja bohužiaľ tú druhú možnosť. Akosi opraveným veciam už neverím, hlavne keď viem, že životnosť dnešnej elektroniky je aká je v dnešnej dobe.
- vlastná fľaša všade so sebou - no, v prvom rade si musím nejakú zaobstarať, a potom to už začať realizovať... lebo som taká, že väčšinou si vodu so sebou nenosím, no keď už na mňa príde strašný smäd, tak si kúpim minerálku v plastovej fľaši... A to by som teda fakt nemusela.

Jeden zaujímavý tip na záver:
Ak si kúpiš kvety, prilej im do vázy trochu vodky. Vraj im to pomáha vydržať dlhšie.

Tak a čo vy? Ako sa snažíte byť ekologickejší?
Som zvedavá na vaše tipy.

  • Share:

You Might Also Like

2 komentárov

  1. Tak musím říct, že jsme se v dost věcech, jako žít ekologičtěji a i v bodech, kterým jsem zatím nepodlehla, shodly:-) Jen v tom plýtvání vodou (miluji napuštěnou vanu) a v plastových sáčcích v obchodech se musím polepšit:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. V mnoha bodech se shodujeme :) Ale třeba bych ráda začala chodit do bezobalových obchodů, moc se mi ta myšlenka líbí, ale nějak mě od nich pořád něco odrazuje..

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!