Náš deň.. Deň žien

By Zuzulienka - 8.3.21

Medzinárodný deň žien... Viete vôbec ako tento sviatok vznikol? A prečo vznikol? Bolo to ešte v roku 1908, keď sa americké krajčírky vzbúrili a protestovali proti 10-hodinovému pracovnému času, zlým pracovným podmienkam a nízkym platom. 

Okrem toho ženy chceli byť aj rovnoprávne a bojovali za volebné práva. A práve takéto obrovské zhromaždenie sa konalo 8.3.1908. Oficiálne sa však tento dátum ustálil ako Medzinárodný deň žien až po 1. svetovej vojne, a aj keď počas 2.svetovej vojny bol zase zrušený, od roku 1945 ho tu máme už nastálo.

Pre mnohých je to už len socialistický zabudnutý sviatok, ja si však čím ďalej vo svojom okolí všímam, že ľudia ako keby ožili a znovu ho začínajú uznávať, kupujú ženám kvety, čokolády, alebo iné radosti práve v tento deň. Aj obchody sa zvyčajne na tento deň pripravovali (keď sme tu nemali koronu), a nemohli ste prehliadnuť, že sa blíži MDŽ.

Podľa mňa je to krásny sviatok, aj keď na druhej strane - ženy, naše mamky, babky, prababky, kamarátky - by sme si mali vážiť stále a zaslúžia si radosť, či darčeky hocikedy len tak.. Nielen na Deň žien. 

Myslím však, že to je každému jasné, no možno vás to počas zbytku roka len tak nenapadne, a práve tento sviatok je tu na to, aby nám to pripomenul. Aby sme si tie naše žienky (a aby si nás tí naši muži) uctili, objali, potešili ich a povedali pár krásnych slov. Veď si to zaslúžia, zaslúžime..

A vôbec to nemusia byť drahé dary... Stačí obyčajná čokoláda, či kvety...

Pre mňa osobne.. kvety prosím. Milujem ich a premýšľam, ktoré mám najradšej - asi tulipány a ruže.

Kvety sú symbolom krásy, znovuzrodenia a príchodu jari... 

Milujem ich dostávať, ale nejaká pestovateľka kvetov veru nie som. Mám doma asi 4 orchideje, 2 amarylis a jednu takú ani neviem ako sa volá, bezkvetovú rastlinu.

K tomu upiecť bábovku - Čokoládovo-orechovo-jablkovú, pripraviť dobrú kávu a stráviť tento krásny deň v spoločností ľudí, ktorých máme najradšej. ♥



tieto sú od mojich kolegov.. tak ma dnes prekvapili ♥


Tak vám milé žienky prajem všetko len to najlepšie, aby vás vaši chlapi poslúchali, a aby sa vám splnili všetky priania!

Tak ako ste tento deň strávili?

A aké sú vaše obľúbené kvety?

  • Share:

You Might Also Like

18 komentárov

  1. Odpovede
    1. Ako ani ja, ale vždy nejaku tu kytičku čokoládku dostanem a rada obdarovávam aj ženy vo svojom okoli - maminu, sestru..

      Odstrániť
  2. Dostala jsem kytičku a něco na zub:-) Taky mám nejraději tulipány a růže, ale potěší jakákoliv:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Krásne slová. Presne tak, netreba obrovské dary aby nám niekto ukázal, že si nás váži. Ja som taktiež milovník kvietkov a dostala som nádherné ružové tulipány od priateľa ešte predčasne v piatok a do dnes mi krásne žiaria v izbe ♥


    xxAlexandra z MS ALWAYS LATE

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Krásne. Kvety v domacnosti mne osobne vždy vykuzlia usmev na tvari.

      Odstrániť
  4. Nádherné tulipány, patří k mým nejoblíbenějším květinám a vždy udělají radost! :) Určitě jsi měla krásný den žen. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Takže MDŽ pochází z Ameriky? :D To by měli vědět všichni ti, co nemají rádi Halloween, například, protože ho slaví v Americe. :D
    Miluju tulipánky. ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj, moc mě zaujala káva a bábovka. Tulipány jsou oblíbené, ale já jsem si letos nějak více vzpomněla na Karafiáty, nejlépe ty mini, vydrží dlouho krásné ve váze. Krásné dny přeji. ☺♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hmm, karafiáty, tak tie som veru už dávno doma nemala...

      Odstrániť
  7. Já jsem tento rok bohužel nějak sílu dne žen nepocítila. :( Nicméně krásné kytičky!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nevadi... ved kvietkami si vieš aj sama hocikedy skrášlit den.

      Odstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!