RECEPT: Jablkový mrežovník

By Zuzulienka - 18.9.22

Nedeľa... neviem ako u vás, ale u mňa sa tento voľný oddychový deň spája aj s nejakým koláčikom. V nedeľu piekla vždy aj moja mamina, v nedeľu sme chodili na návštevu k babke, ktorá tiež mala skoro vždy napečené, a nedeľa nie je nedeľou bez koláčika ani v mojej vlastnej domácnosti. 

Snažím sa stále čosi vymyslieť, skúšam nové recepty, ale častokrát pečiem aj naše obľúbené znovu a znovu. Lebo sú proste obľúbené. A jedným z takých našich najobľúbenejších je aj tento. Je to čosi ako jablkové pité, ale keďže jablkové pité tu už na blogu mám, a je to tak trošku iný recept, a hlavne množstvo na veľký plech, tak tento si zaslúži samostatný post. Lebo je podľa mňa o kúsok lepší ako to jablkové pité, vojde sa vám do malej okrúhlej formy a už na prvý pohľad vyzerá krajšie ako to jablkové pité.



250g hladkej múky
100g práškového cukru120 g masla
1 vajce
1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
štipka soli

Všetky tieto suroviny spolu zmiešame a vypracujeme rukami hladké cesto. Dáme ho odpočinúť na hodinku do chladničky. Potom vyberieme a rozdelíme na dve časti, jednu väčšiu, jednu menšiu odporúčam.
Tú väčšiu si opatrne rozvaľkáme, a prenesieme do okrúhlej formy (moja ma priemer 25cm) tak, aby sme mali aj vyvýšené okraje.

Potom si nastrúhame cca 6 stredne veľkých jabĺk, zmiešame ich s vanilínovým a škoricovým cukrom a navrstvíme na cesto.

Druhú menšiu polku cesta si rozvaľkáme tiež a nakrájame na pásiky, ktoré postupne ukladáme na koláč a vytvárame mriežku.

Dáme piecť na cca 20 minút pri 180°C.
Po upečení posypeme práškovým cukrom, necháme vychladnúť a podávame.
Dobrú chuť.


  • Share:

You Might Also Like

9 komentárov

  1. My mum would love this! Thanks for the recipe, I'll try it out for sure! <3


    http://www.couture-case.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Aj my takýto typ koláča často robíme

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak ten určitě vyzkouším, podzimní pečení je tady a jablek v tomhle období nebude nikdy dost! :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ježiš, mňaaaaaam. Úplně podzim. ❤️

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tenhle koláč znám a ráda dělám, k podzimu patří:-) Taky mám na neděli vždy napečeno, je klid, pohoda, občas nějaká návštěva, tak se ke kávě nebo čaji něco na zub hodí:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mňammm...tento koláčik je fakt super, asi ju pripravím tiež cez víkend. A čo sa týka nedeľného pečenia, u nás je to podobne, aj babka aj mamka stále piekli nejakú sladkosť v nedeľu ( a ja sa snažím tiež) 💜

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Akurát sa ho chystám piecť,môžem sa opýtat,ako ho dostanem zo silikónovej formy,idem v nej piect 1x ,potrebujem ho totižto premiestnit v celku ,ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj. Fuha, vobec neviem, a je nutné ho robit v silikonovej forme? inu nemáš? aj ked podla mna by šiel vyklopit.

      Odstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!