7 tipov do kuchyne

By Zuzulienka - 18.1.24

Kuchyňa je v dnešnej dobe súčasťou každej domácnosti, trávime v nej veľa času, varíme, jeme, stretávame sa...
Častokrát hľadáme rôzne tipy, ako si prípravu jedla uľahčiť, zrýchliť, či zefektívniť.
Ja zopár takých tipov mám, a tu a teraz vám ich ponúkam. 
Isto niektoré z nich poznáte, ak nie, dajte mi vedieť, čo vás prekvapilo.


Ak máš tvrdé maslo, nastrúhaj ho.
Občas sa vám možno stane, že idete piecť narýchlo koláč, do ktorého ide maslo. No keď do mixéra hodíte aj na kúsky nakrájané to, priamo z chladničky, môže sa vám akurát tak zmiešať do jednej guče a celá príprava bude trvať oveľa dlhšie. Vezmite si preto obyčajné strúhadlo a na tej hrubšej strane ho jednoducho nastrúhajte priamo do misy. A môžete miešať.


Nie, nepotrebuješ robiť zvlášť kvások
Keď idete pripravovať kysnuté cesto, robíte zvlášť kvások? Teda cukor, droždie a teplé mlieko, či voda?
Ja nie, robím to tak roky rokúce a cesto krásne vykysne, a nie nepoznať rozdiel ani v chuti. Koláče sú nadýchané, jemné a chutné.
Skúste to - proste nahádžte všetky suroviny na prípravu kysnutého cesta hneď do misy a vymiešajte cesto. Jediná podmienka, ktorá zostáva je - mlieko musí byť teplé.


Práškový cukor vždy pripravený
Mnoho koláčov, koré pečiem si na koniec pre krajší vzhľad, aj trošku zlepšenie chuti žiadajú posypať práškovým cukrom. Táto nádobka je na to dokonalá. Práškový cukor v nej mám vždy pripravený na použitie - otočíš a sypeš - a vyzerá to fakt pekne, nie ako keď posypávaš rukou.


Ocot a sóda bikarbóna ako najlepší čistič
Na mnohé veci sú toto naozaj skvelí pomocníci. Naozaj kanvicu na vodu, vodný kameň, rôzne usadeniny najlepšie vyčistí ocot. Necháte chvíľu pôsobiť a hneď to ide dole. So sódou bikarbónou skvelo vyčistíte zašlé povrchy, umývadlá a keď to znásobíte octom, bude to chvíľu síce syčať, ale čistota zaručená.


Mini struhadlo na cesnak
Priznám sa, že neznášam tie klasické lisovače na cesnak, alebo ako sa tomu hovorí. Po použití to nie a nie poriadne vyčistiť a za jeden strúčik cesnaku sa mi to ani nechce špiniť. Tak som si vždy cesnak buď pučila alebo krájala nožom na drobné kúsky. 
Raz som však v nejakom obchode objavila toto mini strúhadielo a poviem vám, že je to najlepšia vec na cesnak. Nemusíte špiniť veľké, ale toto maličké je akurát tak na strúčik cesnaku - postrúhate, opláchnete a hotovo. 



Štipce všetko uzavrú
Verím, že tento tip isto poznáte a používate. Otvorené sáčky neznášam a mnoho trvanlivých potravín ako múka, cestoviny atd, mám nasypané v dózach. No potom su tu také veci ako chipsy, tyčinky, rôzne cukríky alebo iné drobnosti, ktoré sa mi neoplatí presypávať, lebo viem, že sa za pár dní aj tak zjedia. Vtedy vyberám tieto štipce - mám viacero druhov, predávajú ich asi v každej drogérii, aj supermaketoch a musíte si už len nájsť tie svoje, ktoré vám vyhovujú najviac.


Šalviový čaj vždy v zásobe
Cítite, že vás škriabe hrdlo a že na vás čosi lezie? Odporúčam mať doma v zásobe vždy šalviový čaj. Za mňa topka a neraz mi už pomohol zbaviť sa bolesti, či prvých príznakov choroby. Je to prírodné antibiotikum, a aj keď chuťovo nie je úžasný, liečivé účinky má výborné. Veď vyskúšajte. Odporúčam tento Popradský - je chuťovo jemnejší, ale rovnako účinný.


A čo je váš skvelý tip do kuchyne, čo by mi uľahčil prácu?

  • Share:

You Might Also Like

1 komentárov

  1. Nic z těchto tipů neznám, ale všechny se mi líbí a měla bych je zavést v praxi, určitě mi usnadní přípravu jídla, děkuji:-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!