Kávu alebo čaj?

By Zuzulienka - 22.3.13

Tak čo si vyberiete, ak máte na výber medzi týmito dvoma nápojmi známymi po celom svete?  Čo vám chutí viac? Čo častejšie pijete? U mňa je to káva, to je pre mňa niečo na čo sa teším a čo si viem vychutnať. Čaj naopak pijem len ak som chorá, alebo ak mi je veľmi zima. Ak vypijem za rok 5 šálok čaju, tak asi aj to je veľa.  Som čudná, ja viem.. J



Káv aj čajov je veľmi veľa druhov, takže je si naozaj z čoho vyberať a myslím, že každý si tak príde na chuť.
Čaje poznáme ovocné, biele, zelené, čierne a rôzne iné – a viem, že sú zdravé, každý má nejaké účinky, a hlavne ten zelený je vraj najprospešnejší. Nemôžem si však pomôcť, skúšala som už veľa značiek a druhov zelených čajov, no ani jeden mi nechutí. Preto pijem čaje vždy ovocné, aj keď viem, že v sebe veľa užitočných látok nemajú, no tie jediné mi chutia. Tak sa pýtam, čo vám vôbec na zelenom čaji chutí? Mne každý jeden chutí horko, aj keď ho pripravujem tak ako sa má pripravovať, vrecúško lúhujem toľko koľko sa má lúhovať a stále je tá chuť taká trpká. Proste asi nič pre mňa. Čaj si celkovo nedokážem vychutnať tak ako kávu. Nepovažujem ho za chutný nápoj, pri ktorom si prečítam knihu. Takým nápojom je pre mňa iba káva, latte, capuccino – to sú nápoje na vychutnanie, na posedenie.


Milujem ľadovú kávu a latté!
Ale pozor, aj káva nie je u mňa káva. Klasickú zalievanú – fuj, nevypijem. Instantnú bez mlieka – už lepšie, ale tiež nevypijem, presso v kaviarni – príliš silné, malé a horké pre mňa. Preto si v kaviarni dávam iba latte, alebo capuccino. A doma si pripravujem kávu podľa seba - kávu s mliekom  a jednou lyžičkou hnedého cukru. Mňam. Každé ráno ju musím mať. Kedysi som si dokonca myslela, že nie – ja predsa nie som na nej závislá. Ale keď si ráno nedám kávu, tak som počas dňa ako vymačkaný citrón a bolí ma hlava. Proste, chýba mi tá maličká dávka kofeínu a nejaká tá závislosť tam je. Maličká preto, lebo moje kávy nikdy nie sú silné. Bežne pijem 1 – 2 šálky denne instantnej rozpustnej kávy. Káva je proste niečo, na čo sa teším, že si na tom pochutím. A čaj je pre mňa niečo, čo mi uľaví, ak ma bolí hrdlo, či ma trasie od zimy. 
Napriek tomu u nás nájdete momentálne asi 20 rôznych druhov čajov, ktoré však pije hlavne priateľ. Ten dokáže vypiť čaju na litre.

Kávu pijem už snáď viac ako 10 rokov, pravdu povediac vôbec si nespomínam, ako som začala. Ale určite to bolo približne vo veku 16 – 17 rokov. Za školských čias bolo u mňa zase pravidelným ranným nápojom kakao. Asi preto som aj taká vysoká, keďže som pravidelne každý deň dostávala dávku mlieka :). Dnes už kakao nepijem – vôbec. Nikdy ma ani len nenapadne urobiť si ho.

Takže tak je to u mňa, a ako u vás??? Akú kávu máte najradšej? A máte nejaký tip na dobrý zelený čaj? Stále by som totiž bola ochotná dať nejakému šancu.

Veselý piatok všetkým!

  • Share:

You Might Also Like

35 komentárov

  1. Já jsem si v poslední době zvykla pít kávu, ale bez šálku zeleného čaje bych se neobešla! čaje miluji snad všechny, bylinkové, bílé, zelené, černé...kávu mám nejradši rozpustnou s mlékem. Chutná mi i Caro nebo Melta ;) ..jinak moc pěkný článek Zuzka! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem! ano melta to som kedysi tiez pila. ale caro mi az tak nechuti...

      Odstrániť
  2. ja pijem zelený čaj, ale nie ten zo supermarketov, ale priamo z nejakej čajovne, vyskúšaj zelený čaj z čajovne, možno ti bude chutiť viac.. tie zo supermarketov vôbec nie sú také zdravé ako sa hovorí, pretože čaj je vyrobený z odpadu, proste už z tích posledných popadaných lístkov na zemi a tým pádom má aj takú odpornú chuť :) ja kávu nepijem vôbec, keď tak si dám občas Caro, alebo priateľovi odpijem z kávy , pretože on si ju robí takú, že chutí ako kakao :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No nad pravou cajovnou uz som rozmyslala. urcite zajdem.

      Odstrániť
  3. Ja kávu nepijem jedine takú čo skôr pripomína kakao :) a čaj pijem najčastejšie zelený môže byť s prídavkom žihľavy. Ja som taký čajový maniak :) jedine čierny nemusím. Z každej exotickej krajiny si vždy prinesiem čaj. Sladím si ich jedine medom alebo ničím, občas pridám citrón pokiaľ mi pôvodne nezachutil. Pravý zelený čaj sa pozná aj podľa toho že z neho tŕpnu zuby alebo vyvolá podobný pocit v ústach, takže ak ti vadí že je trpký tak mu na chuť asi neprídeš :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj moja kava pripomina kakavko. mlieka si tam totiz davam dost. tak mi totiz chuti najviac.
      Hm tak ta trpkost mi prave vadi u tych zelenych :(

      Odstrániť
  4. Čajík :) Kamarádka pracovala dlouho v čajovně a těm Pickwickům apod. říkala "smetky z lodi" :D ale já je mám ráda. Kávu jedině v podobě latté apod. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hehe nieco asi na tych balenych bude. ale neverim tomu,ze vsetky su len odpad...

      Odstrániť
  5. ja som čajový, ale aj kávový maniak. A v poslednej dobe mám nový rituál, urobiť si ráno kávu a čítať pri nej blogy.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tak nepij ty pytlíkové hnusy a zkus nějaký sypaný, třeba s ovocem, zrovna teď mám jakýsi zelený Divine Temple s exotickým ovocem a ten je jemňoučký a moc dobrý :-) Jinak já jsem na tom zas s kávou jako ty s čajem, nemám ji ráda hlavně kvůli tomu, že je mi po ní většinou špatně, i když jsou druhy, které mi chutnají a občas si pro zajímavost dám (a doufám, že zrovna z ní mi nic nebude, i když ne vždy to funguje :-D) :-) Ale čaje, ty miluju, hlavně zelené a bílé :-) Můj nejoblíbenější je zelený s mátou :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vdaka za tip. dnes ti fakt vidim na navstevu cajovne si sypanymi cajmi. :)

      Odstrániť
    2. Ještě mě napadlo, že ze sáčkových není k zahození Majestic Tea, ale nevím, jak je kde k dostání :-)

      Odstrániť
  7. Jedině čaj! Nejradši mám zelený a černý a když je někdy chuť, tak ty ovocné. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Velmi pekny clanok, ja som sa naucila pit kavu v robote, vzdy vsade vsetci pili kavu a ked bola robota unavna a dlha proste naozaj pomohla. Potom som jej caro ocenila vzdy pocas skusok a kava sa u mna stala celkom podstatnym spolocnikom. Co sa tyka druhu snazim sa pit kvalitnu kavu - presso, alebo si doma pomeliem kavu a urobim ju v kotogu (neviem ako sa to povie spisovne:( Kazdopadne som bola o sebe dlhodobo presvedcena, ze mi kava proste len chuti ale urcite nie som zavisla az som raz dospela do jedneho obdobia kedy som nemohla spavat. Myslela som si, ze som precitlivena na kofein a teda prestala som pit kavu. Ver alebo never, ale miestami som sa citila jak fetak - ked som isla okolo kaviarne tak silno som vnimala vonu kavy jak nic, ked ludia okolo mna pili kavu bolo to naozaj dost drazdive :) potom som si raz precitala Coelhov citat nieco v zmysle, ze spravni brazilci vedia, ze kava sa moze pit aj vecer, problemy zo spankom sa ukryvaju niekde inde, a ku kave som sa vratila. Na moj spanok nemala ziaden efekt, ale za to ja si kazdy den doprajem dobru salku kvalitnej kavy.
    Mam rada aj caje - najma bylinkove - mata, materina duska, zihlava a zelene, tie pijem pomerne casto, mam z nich dobry pocit, ze mojmu telu pomahaju :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jeeee,dakujem za krasny dlhy komentar,ze si sa podelila o skusenost s kavou. Verim ze vela ludi ju zacalo pit prave v praci :)

      Odstrániť
  9. Ja som aj kávoholik, aj čajoholik. Ale zatiaľ u mňa vždy vyhráva káva :)
    Čo sa týka zeleného, skús Teekane Zen Chai. Ten som skúšala na viacerých známych, ktorým zelený nechutil a väčšina si ho obľúbila :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vdaka za tip,vyskusam tiez. kavoholik je dobre pomenovanie :)

      Odstrániť
  10. Já piju každé ráno zelený čaj (sypaný z Oxalis, ten je mnohem lepší než pytlíkové) a jinak mám ráda ovocné Pickwick a Teekane. A kávu taky miluju, není nic lepšího jít s kamarádkou na latté nebo capuccino a přitom probrat všechny novinky :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. ja čaje nepijem vôbec, nenávidim ich :)

    http://sweetletty.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  12. jaa preferujem čaj, ale mám rada aj kávu..teda, skôr je to mlieko s kávou:d

    OdpovedaťOdstrániť
  13. toto je skvelý článok! :) ja si viem tiež vychutnať iba kávu:) čaj som dlhú dobu nepila, ale teraz som si nejak zvykla na zelený a mätový:) ovocné nepijem vôbec...a keď ti nechutí zelený čaj,vyskúšaj od Teekanne - Zen Chai :) ten je podľa mňa naj! :)
    a v tej káve sme také isté:) tiež ked si ráno nedám,tak som nepoužiteľná :)
    pekný článok :)))

    Veronika

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem, som milo prekvapená, že sa vám článok všetkým páčil :)

      Odstrániť
  14. Super článok. Ja si rada pochutnám na dobrom Cappuccine (kávu moc ešte nepijem), ale keď nájdem nejaký super čaj ten pijem potom stále dookola :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. capuccinko je tiež fajn. Pre zmenu nezaškodí. a časom snád prejdeš aj na kávu :)

      Odstrániť
  15. Rozhodně kafe, bez kávy nefunguju, je to taková moje větší závislost.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Kávu mám na pochutnání, čaj na zavodnění...Ale kávu miluju už od nějakých 11 let ;D

    OdpovedaťOdstrániť
  17. ahoj,
    pozývam ťa ku mne na giveaway o nákup v hodnote 30 EUR len za jednu odpoveď
    http://mademoiselleiva.blogspot.sk/2013/03/giveaway-s-ladymaniask.html
    prajem krásny den
    Iva Klepi ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Nedávno som dostala "pravý" čaj z Číny a popravde? Nie, nie, nie a ešte raz nie. Vypijem tak akurát mätový alebo zázvorový.. (hej, som viditeľne fajnšmeker :D ) Ale káááávička :) Bez nej by to nešlo (s 1/3 mlieka, ako inak :D ) (A teraz zaplakali odborníci na čaj aj kávu, ako im my, pohani, rúcame svet :) )

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!