Technika, ktorá stojí za mojím blogom

By Zuzulienka - 18.9.13

Najprv ma napadlo, že článku som dala čudný názov... ale potom som si povedala, že v podstate vystihuje všetko, o čom chcem v tomto článku písať. Blogerky iste veľmi dobre poznajú, že písanie blogu nie je len tak. Okrem schopnosti písať a času naň, potrebujete totiž aj nejaké vybavenie.


Prvou vecou, ktorú potrebujete na to, aby ste si vôbec nejaký blog mohli založiť je počítač a pripojenie na internet. Môj počítač je HP G62 – v novembri bude mať tri roky, a už na ňom vidno, že dožíva. Občas zamrzne, občas zabliká obrazovka, občas je spomalený... Bude to chcieť nový. Mám otestované, že životnosť notebooku je približne 3 - 5 rokov. Môj predošlý notebook Lenovo sa dožil ledva 5 rokov a to už fakt ťahal z posledného. Takže v období pol roka to vidím na nový notebook.

Pokiaľ chcete len písať a nechcete na blog pridávať fotky, tak počítač s internetom vám úplne stačia.


Všetci však dobre vieme, že blog bez fotiek zaujme menej ako blog s fotkami. Bohužiaľ sme ľudia leniví a často radšej pozeráme obrázky, ako čítame.  Vtedy je tu možnosť sťahovať si fotky z internetu, ale tým asi nikoho neohúrite, naviac môžete byť stíhaní za porušovanie autorských práv. A nemyslite si, že ak tam uvediete zdroj, tak máte vyhrané. Preto ideálnou voľbou je používať vlastné fotky. Dnes to už nie je žiadny problém, keďže fotiť dokáže už každý mobil.
Preto mobil je druhou vecou, ktorú používam pri tvorení článkov a celého blogu. Používam Samsung S Plus. Má už  rok aj 4 mesiace. Fotím s ním všetky možné momentky, a všetko, čo nemôžem odfotiť fotoaparátom. Pretože vláčiť so sebou foťák sa mi teda fakt nechce. Preto občas na blogu uvidíte aj nie veľmi kvalitné fotky z mobilu.


Kto chce mať fotky lepšie, tak si kúpi fotoaparát, ideálne nejaký Nikon alebo Canon. Ja osobne mám Nikon D3100, ktorý som si nekupovala kvôli blogu, ale už som ho mala doma. Je už trošku starší, ale funguje dobre. A tak ma jedného dňa napadlo, že ho môžem využiť práve pre blog. Osobne musím povedať, že fotenie ma nikdy nejak nebavilo, a ani foťák to u mňa nejako nezmenil. Niekedy naopak náladu na to mám, no myslím, že fotenie nikdy nebudem radiť medzi svoje záľuby.


Okrem tejto techniky používam ešte tablet. Dosť často na písanie komentárov alebo prezeranie vašich blogov. Je to výborná pomôcka, ak sa vám nechce zapínať notebook, a chcete si niečo pozrieť. Môj tabletík je biely značky Samsung Galaxy Note 10.1.


Word – pozná ho asi každý. Ja si do wordu vopred pripravujem články, z toho dôvodu, že písať niečo hneď priamo na internet je blbosť. Nikdy totiž neviete, či vám to blogger uloží, hlavne keď zabudnete dať nadpis sa môže stať, že článok je nenávratne preč. Preto je vždy lepšie si všetko napísať do nejakého programu a až odtiaľ to skopírovať na blog.


Paint net – no a na úpravu obrázkov používam Paint net+. Je to voľne stiahnuteľný program na internete na úpravu fotiek, tvorbu obrázkov, pridávanie efektov... Je veľmi podobný Photoshopu. Pracuje sa mi s ním veľmi dobre, a ak sa práve rozhodujete, aký program zvoliť na úpravu fotiek, tento vrelo odporúčam.


Čo všetko používate vy pri tvorbe článkov a celého blogu? Používate ešte niečo iné?
Prajem krásny stred pracovného týždňa!

  • Share:

You Might Also Like

13 komentárov

  1. já si články připravuju ve windows live writer. rovnou si to tam totiž můžu upravit, jak to potom bude na blogu, dát fotky, odkazy, publikovat, přednastavit... pro mne ideální :-) a na fotky mám photofiltre :-) už od střední jsme se nějak skamarádili a pomáhal mi s fotkami i na mém prvním blogu :-)
    LuLu

    OdpovedaťOdstrániť
  2. opať skvelý príspevok :) ja príspevky píšem priamo na bloggeri a chválabohu sa mi ešte nestalo, že by sa mi neuložili...fotky upravujem v ACDSee :)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No mne osobne sa to s tym neulozenim tiez este nestalo len som citala skusenosti u inych blogeriek.

      Odstrániť
  3. Perfektní článek, který se mi momentálně fakt i hodí!!! :) Přemýšlím, zda-li přejít na platformu Mac, protože se mi zdá, že hodně aplikací, které jsou pro blogery zajímavé, jsou kompatibilní s tímto OS. Notebook budu také potřebovat vyměnit :)a protože mám Nokii Lumii, která fotí otřesně, přemýšlím, zda-li přejít na iPhone nebo Samsung, protože chci začít používat Instagram.
    Fotografování miluji, je to můj koníček a používám Sony Nexx, nemůžu si ho vynachválit. Tabletu jsem zatím vůbec nepřišla na chuť, vadí mi, že se na něm nedá psát, to si raději otevřu noťas. Na úpravu fotek mám Zoner 15 a videa upravuji ve Win Movie Maker, ale už jsem si pořídila Sony Vegas, tak jsem zvědavá, jaký bude, moc ráda bych měla krásně upravená videa.
    Články na blog píšu v bloggeru a průběžně ukládám, zatím žádný problém :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Co sa tyka mobilov tak by som ti urcite odporucila samsung. mala som aj iphone a osobne mi na nom vadi to ovladanie. co som ale zase nedavno pocula,je ze iphone ma lepsie zabezpecenie udajov ako ktorykolvek telefon s androidom,co je aj samsung. ale aj tak som stale zastancom samsungov idealne uz s3 alebo s4. iphony su podla mna len predrazena znacka.

      Odstrániť
  4. Zaujímavý nápad na článok, aspoň vidím do "zákulisia" tvojho blogu. Ja mám lenovo už 3 a pol roka a melie z posledného, už sa idem tiež pomaly obzerať po niečom novom :)
    A na úpravu fotiek používam PICASU, pre mňa už veeeeľa rokov kamoška číslo 1. Mám v nej všetky fotky vo foldroch, dá sa robiť koláže, posielať fotky na mail, priamo na blog a pod.
    Krááásny deň
    Yanka z GingerYS

    OdpovedaťOdstrániť
  5. D3100 sme mali veľmi dlho a je to výborný foťák. :) Teraz už pokukujeme po inom, ale my sa venujeme trocha aj fotografii, ale na blog je to viac než dosť.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Super článek! Ráda si počtu co blogerky používají ke své práci. Mě chybí ten kvalitní foťák, který momentálně vybírám. A tablet je super věcička, jen ji nevlastním :(

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Zuzi to sa teda čudujem, že máš takýto Nikon, keď fotenie moc nemusíš.. :D Inak ja používam fakt len notebook, mobil a foťák. Nič viac nemám a zatiaľ ani nerozmýšľam o kúpe ničoho ďalšieho. Maminka má tablet, ale akosi mi to príde ako zbytočná sranda, s ktorou sa toho až tak veľa urobiť nedá, teda mám namysli praktické veci, nie hry na zabitie času. Ja myslím, že všetky tie mobily androidy a všeobecne dotykové hračky sú nanič pokiaľ človek nemá internet. V podstate je to len drahá škatuľka na volanie a písanie sms.. Ja mám síce mobil android, ale to len z toho dôvodu, že moja stará klasika sa rozbila na 3 kúsky (je to dlhý príbeh) a nájsť klasický tlačidlový mobil bolo v tom čase hádam už nemožné. Ako vždy som asi už odbočila od témy, tak k tomuto článku len toľko.. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no len ten Nikon som si nekupovala kvoli blogu, ale už sme ho mali. Kupoval ho manžel pre seba, kedže chcel všeličo fotit. A mne len padol vhod, ked som si založila blog.

      Odstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!